ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: «Όσον αφορά στην τέταρτη δόση, δεν είναι απαραίτητη για τον γενικό πληθυσμό»

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: «Όσον αφορά στην τέταρτη δόση, δεν είναι απαραίτητη για τον γενικό πληθυσμό»

Σε ποιες κατηγορίες ανθρώπων συστήνει την τέταρτη δόση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων – «Αν στο μέλλον χρειαστεί να επαναληφθεί ο εμβολιασμός, αυτό θα γίνεται λίγο πριν από τον χειμώνα όπως γίνεται και με την γρίπη» επισημαίνεται από τον Οργανισμό

 

Ζωηρός διάλογος έχει ανοίξει για τη χορήγηση των επαναληπτικών δόσεων μέσα στην επέλαση της μετάλλαξης Omicron.

Κορυφαίοι υγειονομικοί φορείς και επιστήμονες, όπως ο λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι, μιλούν για την ανάγκη παραγωγής ενός εμβολίου που θα στοχεύει αποκλειστικά στην εκάστοτε κυρίαρχη παραλλαγή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου, κατέστησε σαφές ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων κατά του κορονοϊού ανά τακτά χρονικά διαστήματα δεν θα είναι αναγκαία μακροπρόθεσμα. Όσον αφορά στην τέταρτη δόση, τόνισε ότι προσώρας δεν είναι απαραίτητη για τον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αν στο μέλλον χρειαστεί να επαναληφθεί ο εμβολιασμός, αυτό θα γίνεται λίγο πριν από τον χειμώνα, όπως γίνεται και με την γρίπη, γεγονός που θα αυξάνει τα αντισώματα στον οργανισμό, ακριβώς την στιγμή που θα το χρειαζόμαστε περισσότερο.

Ο EMA σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει επαρκή στοιχεία όσον αφορά στην τέταρτη δόση. Αυτό που τονίζει πάντως είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι απαραίτητη η τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό που έχει ήδη εμβολιαστεί.

Ο EMA δεν αποκλείει, συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο να εγκρίνει δοσολογικό σχήμα εμβολιασμού έναντι της Covid-19 που να περιλαμβάνει τέσσερις δόσεις για άτομα με «αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής του τμήματος Βιολογικών Απειλών και την Εμβολιαστική Στρατηγική του οργανισμού.

«Σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι λογικό για τις αρχές Δημόσιας Υγείας να εξετάσουν τη χορήγηση 4ης δόσης τώρα», είπε ο Καβαλέρι στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αυτό δεν ισχύει ακόμη για τον γενικό πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται ότι, η ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εισηγήθηκε τη χορήγηση τέταρτης δόσης μόνο σε ανοσοκατασταλμένα άτομα που έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες από τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Ο εμβολιασμός γίνεται με εμβόλια mRNA (Moderna, Pfizer/BioNTech).

Την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό της χορήγησης της τέταρτης δόσης για όλους τους ανοσοκατεσταλμένους άνω των 12 ετών.

 

Ασφαλή τα εμβόλια mRNA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα εμβόλια που παρασκευάζονται με την τεχνολογία mRNA δεν προκαλούν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη στις εγκυμονούσες και τα μωρά τους, ανακοίνωσε, ακόμη, ο ΕΜΑ.

Η εξέταση, που βασίστηκε σε αναλύσεις στις οποίες μελετήθηκαν περίπου 65.000 εγκυμοσύνες σε διαφορετικά στάδια, δεν βρήκε σημάδια υψηλότερου κινδύνου επιπλοκών, αποβολών, πρόωρων τοκετών ή σοβαρών παρενεργειών σε έμβρυα από εμβόλια mRNA, ανέφερε ο ΕΜΑ.

«Τα οφέλη από τη λήψη εμβολίων mRNA κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπερτερούν των πιθανών κινδύνων για τις μέλλουσες μητέρες και τα έμβρυα», συμπλήρωσε ο ΕΜΑ.

Η εξέταση από μια εσωτερική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου σε εγκυμονούσες όσο και σε μη έγκυες.

Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εγκρίνει τη χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19 σε εγκύους και η στήριξη του EMA για τα εμβόλια mRNA είναι πιθανό να ενισχύσει τις εκστρατείες εμβολιασμού σε μικρότερες χώρες που βασίζονται στην επιστημονική τεχνογνωσία των ρυθμιστικών τους αρχών.

«Η τέταρτη δόση δεν επαρκεί για την πρόληψη μόλυνσης από την Omicron» δείχνει ισραηλινή έρευνα

Η τέταρτη αναμνηστική δόση ενισχύει τα αντισώματα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από την τρίτη δόση, ωστόσο δεν επαρκεί για την πρόληψη μόλυνσης από την παραλλαγή Omicron, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη που διενεργήθηκε στο Ισραήλ.

Το ισραηλινό Ιατρικό Κέντρο Σεμπά χορήγησε δεύτερες αναμνηστικές δόσεις σε κλινική δοκιμή σε μέλη του προσωπικού του και εξετάζει την επίδραση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer σε 154 άτομα μετά από δύο εβδομάδες και της ενισχυτικής δόσης της Moderna σε 120 άτομα μετά από μία εβδομάδα, δήλωσε η Γκίλι Ρεγκέρ Γιοχάϊ , διευθύντρια της Μονάδας Μεταδοτικών Ασθενειών.

Τα εμβόλια προκάλεσαν αύξηση του αριθμού των αντισωμάτων «ακόμα και λίγο υψηλότερα από ό,τι είχαμε μετά την τρίτη δόση», είπε η Ρεγκέρ Γιοχάϊ.

«Ωστόσο, αυτό μάλλον δεν επαρκεί για την Omicron», είπε σε δημοσιογράφους. «Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία και για την αποτροπή μόλυνσης από την Omocron είναι πιθανόν πολύ υψηλό για το εμβόλιο, ακόμα κι αν είναι καλό εμβόλιο», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα, τα οποία το ιατρικό κέντρο είπε ότι ήταν τα πρώτα του είδους τους παγκοσμίως, είναι προκαταρκτικά και δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

Το Ισραήλ ήταν η χώρα που ξεκίνησε με ταχύτερους ρυθμούς τους αρχικούς εμβολιασμούς πριν από ένα χρόνο και τον περασμένο μήνα άρχισε να προσφέρει μια τέταρτη δόση εμβολίων, ή μια δεύτερη αναμνηστική, στις πιο ευάλωτες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συντομεύσει σε πέντε από επτά ημέρες την υποχρεωτική χρονική περίοδο καραντίνας για όσους διαγνώστηκαν θετικοί στην Covid-19, μετά από μια αρχική μείωση του χρονικού διαστήματος την περασμένη εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οι νοσούντες είναι ασυμπτωματικοί.

Related posts

10 οφέλη απο τις πικάντικες τροφές για την υγεία μας

Newsroom

Η κυβέρνησης της Αγγλίας προειδοποίει για εμβόλιο Pfizer: «Να μην το κάνουν γυναίκες έγκυες & όσες θέλουν να μείνουν έγκυες»

Newsroom

ΕΜΑ: Αυτές είναι οι παρενέργειες των εμβολίων Pfizer/BioNTech και Moderna

Newsroom