ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Επικαιρότητα

Ευθείες απειλές Ερντογάν από την Πράγα: «Από εδώ και στο εξής, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα»

Ευθείες απειλές Ερντογάν από την Πράγα: «Από εδώ και στο εξής, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα»

Λεκτικό επεισόδιο ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώθηκε στο δείπνο των ηγετών στην άτυπη Σύνοδο στην Πράγα.

 

Πιο συγκεκριμένα ένταση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών που συμμετέχουν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, μεταξύ του ίδιου και του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

«Δεν έχουμε τίποτα ποια να συζητήσουμε με την Ελλάδα»

Μιλώντας σε απαξιωτικό τόνο, ο Ερντογάν, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε: «Απόψε στο δείπνο έκανα μία ομιλία. Έκανα την ομιλία μου. Ο κύριος (σ.σ. Μητσοτάκης) ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου. Επειδή ενοχλήθηκε -δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, μάλλον από τον πρόεδρο την πήρε την άδεια, σηκώθηκε εκεί και μίλησε κι αυτός. Είπε ότι χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που ήταν σκληρές για τον ίδιο. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κάτι βαρύ. Εκεί που πρέπει να είναι δεν είναι. Όλο ψέματα, δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Όταν λέμε ‘άντε να βρεθούμε’ ως δύο παράκτιες χώρες μαζί, αυτοί δεν θέλουν. Και βάζουν κάποιες χώρες ανάμεσα. Από εδώ και στο εξής, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα».

Μιλώντας σε απαξιωτικό τόνο, ο Ερντογάν, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε:

«Απόψε στο δείπνο έκανα μία ομιλία. Έκανα την ομιλία μου. Ο κύριος (σ.σ. Μητσοτάκης) ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου.

Επειδή ενοχλήθηκε -δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, μάλλον από τον πρόεδρο την πήρε την άδεια, σηκώθηκε εκεί και μίλησε κι αυτός. Είπε ότι χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που ήταν σκληρές για τον ίδιο. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κάτι βαρύ. Εκεί που πρέπει να είναι δεν είναι. Όλο ψέματα, δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Όταν λέμε ‘άντε να βρεθούμε’ ως δύο παράκτιες χώρες μαζί, αυτοί δεν θέλουν. Και βάζουν κάποιες χώρες ανάμεσα. Από εδώ και στο εξής, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα».

Ο Ερντογάν στην εισαγωγή του μίλησε για την Ελλάδα, χωρίς να την κατονομάσει: «Βλέπουμε κάποια μέλη να μην συνεργάζονται με την Τουρκία, αλλά θέλουν να προκαλούν και να κλιμακώνουν την ένταση. Αγωνιζόμαστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τα δικά μας. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι όλα τα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο μπορούν να λυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο Αναμένω από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση αντί να υποστηρίζει παράνομες πρωτοβουλίες υπό το όνομα της ενότητας αλληλεγγύης.

Η λύση στην Κύπρο είναι να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ και η πολιτική ισότητα. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα υπό αυτό το πλαίσιο».

 

 

Η ένταση στο δείπνο της Πράγας

Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τέλος της παρέμβασής του «κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Η απόσταση που χωρίζει τους δύο ηγέτες ήταν εμφανής από τις πρώτες στιγμές της συνόδου: Η μόνη στιγμή που βρέθηκαν οι δυο τους μαζί ήταν στη φωτογραφία που έβγαλαν μαζί και όπως προκύπτει από το πλάνο που δόθηκε στη δημοσιότητα οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν ήταν πολύ μακριά ο ένας από τον άλλον.

Νωρίτερα, προσερχόμενος, ο έκανε αναφορά στα ελληνοτουρκικά κατά τη δήλωσή του στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια και την ευημερία. Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την διπλή τραγωδία στο Αιγαίο με τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα, στα οποία υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη 

«Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Κασιδιάρης σκίζει συμβολικά συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ: Προς απαγόρευση και το «Μακεδονία Ξακουστή»

Newsroom

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Μεγάλη φωτιά στην Κερατέα

Newsroom

ΕΜΥ: Νέο κύμα κακοκαιρίας «Έρχεται» από σήμερα με βροχές, καταιγίδες και χιόνια