ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότηταΡοή Ειδήσεων

«Φωτιά» έχουν πάρει τα σενάρια για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο – Αυτές είναι οι δυο πιθανές ημερομηνίες!

«Φωτιά» έχουν πάρει τα σενάρια για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο – Αυτές είναι οι δυο πιθανές ημερομηνίες!

«Φωτιά» έχουν πάρει τα σενάρια για τον χρόνο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις για ένα φθινοπωρινό αιφνιδιασμό.

Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να προαναγγελθούν από τώρα οι πρόωρες κάλπες, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχουν πέσει προτάσεις για το χρόνο της επόμενης αναμέτρησης. Σε περίπτωση που αυτές οι προτάσεις τελικά «περπατήσουν» οι κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου ή το πιθανότερο στις 2 Οκτωβρίου (καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει και τους περισσότερους… υποστηρικτές).

Σε μια τέτοια περίπτωση η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα και θα ξεδιπλωθεί το «γαλάζιο» σχέδιο για την επόμενη τετραετία. Άλλωστε στη Νέα Δημοκρατία έχουν ήδη βάλει στη δημόσια συζήτηση τα διλήμματα της επόμενης κάλπης, με το βασικότερο να είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες».

Σε δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επικρατεί εγρήγορση. Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπου υπάρχει η εκτίμηση πως η κυβέρνηση θα θελήσει με τις πρόωρες κάλπες να …προλάβει έναν ακόμα χειμώνα με τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.

Οι υποστηρικτές των φθινοπωρινών εκλογών στην κυβέρνηση ποντάρουν στην καλή πορεία του τουρισμού, που θα βοηθήσει να απορροφηθούν σε ένα βαθμό οι «κραδασμοί» από το κύμα των ανατιμήσεων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πολυαναμενόμενη έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι θα δώσουν ένα θετικό αφήγημα στην κυβέρνηση, που θέλει να πάει στις κάλπες με το σύνθημα «η Ελλάδα επέστρεψε».

Παράλληλα υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που συνηγορεί υπέρ της πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία και αυτός έχει σχέση με τα δημοσιονομικά. Η κυβέρνηση βλέποντας μια εντεινόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για την πορεία των τιμών ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πακέτο μέτρων στήριξης (αύξηση κατώτατου μισθού, παρεμβάσεις στο ενεργειακό κ.α.). Ωστόσο δεδομένο είναι πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και δεν είναι εύκολο να προχωρήσει και σε νέες ανακοινώσεις ακόμα και αν ενταθεί περαιτέρω η «πίεση» των ψηφοφόρων.

Με αυτά τα δεδομένα οι υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών σημειώνουν πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει να πάει χαμένη η δυναμική που δημιουργείται από τα μέτρα στήριξης. Και επιμένουν πως το φθινόπωρο θα είναι καλύτερη η κατάσταση πολιτικά για τη Νέα Δημοκρατία σε σχέση με την επόμενη άνοιξη, που θα έχει διογκωθεί η κόπωση των πολιτών από το ράλι των ανατιμήσεων.

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Αύγουστο και αφού συνυπολογιστούν μια σειρά από παράγοντες, όπως η πορεία του πληθωρισμού, το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ενέργεια (καθώς προς το παρόν ακολουθείται μια αργή στρατηγική σε επίπεδο Ε.Ε.) αλλά και το αν το καλοκαίρι θα έχει κυλήσει χωρίς κάποια σοβαρή κρίση.

Δημοσκοπική άνοδο προσδοκούν στην κυβέρνηση

Με δεδομένο πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να αποφευχθεί η χαλαρή ψήφος. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα καλό ποσοστό στην επόμενη αναμέτρηση που θα της δώσει «αέρα» να διεκδικήσει την αυτοδυναμία σε περίπτωση δεύτερης κάλπης. Βέβαια με τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει απο την μεθεπόμενη αναμέτρηση απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37,5% με 38% για την αυτοδυναμία, ποσοστό από το όποιο απέχει με βάση τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει η εκτίμηση πως τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν στην ενέργεια και κυρίως τα μηνύματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ενισχύουν σημαντικά την εικόνα της κυβέρνησης. Και αισιοδοξούν πως αυτό θα φανεί και στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Μάλιστα σε περίπτωση που αποτυπωθεί στα γκάλοπ αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να υπάρξει και αύξηση στην Πειραιώς όσων υποστηρίζουν τις πρόωρες κάλπες.

Ανασχηματισμός με κεντρώο πρόσημο

Όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα εντείνεται το … φλερτ προς το κεντρώο ακροατήριο, το οποίο σε σημαντικό βαθμό είχε συμβάλει στην εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019. Στο γαλάζιο στρατόπεδο παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ που επίσης πολιορκεί το κεντρώο ακροατήριο) όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ (όπου οι πρόσφατες εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως κεντροαριστερό άνοιγμα).

Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο έχει υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι δεδομένο πως σε αυτό το κοινό θα εστιάσει το επόμενο διάστημα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως σχετικά μηνύματα σχεδιάζει να στείλει ο πρωθυπουργός και με τον επόμενο ανασχηματισμό.

 

 

 

Πολιτικό ρεπορτάζ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΗΓΗ www.ethnos.gr

Related posts

Γ. Οικονόμου: Θα ακούσουμε τους ειδικούς για το αν θα πάμε σε παράταση ή χαλάρωση των μέτρων

Newsroom

Άκης Τσελέντης :«Έχουμε σοβαρές ενδείξεις για σεισμική δόνηση άνω των 6 Ρίχτερ»

Newsroom

Σύνοδος των G20: Γεωπολιτικά παίγνια σε ασιατικό έδαφος

Newsroom