ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Freedom Pass: Η γενιά των 150 ευρώ

Freedom Pass: Η γενιά των 150 ευρώ

Φοιτητές, φοιτήτριες και ειδικοί μιλούν στη «ΜτΚ» για την κάρτα με τους πόντους για δωρεάν υπηρεσίες που θα δοθεί μετά τον εμβολιασμό των νέων

 

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Νοταρά, Ηλιάνα Σακκά, Χριστίνα Σαράφη, Άννα Κλεβίσα Αχμάτι, Κατερίνα Χατζηνικολάου

«Φιλοδώρημα», «Δωράκι», «Δωροδοκία», «Λάδωμα», «Χαρτζιλίκωμα» είναι κάποιες από τις λέξεις που χρησιμοποίησαν νέοι για να περιγράψουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την παροχή του Freedom Pass στους εμβολιασμένους των ηλικιών 18-25.

Το «Freedom Pass» ή αλλιώς η «Κάρτα Ελευθερίας»

Είναι μία προπληρωμένη ψηφιακή κάρτα αξίας 150 ευρώ, για νέους από ηλικίες 18 έως 25 που έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν. Η κάρτα αφορά τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες εντός Ελλάδας και θα είναι διαθέσιμη από τις 20 Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, η «Κάρτα Ελευθερίας» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορές εντός Ελλάδας, για ενοικίαση οχημάτων, διαμονή, κάμπινγκ, κινηματογράφους, καλλιτεχνικές παραστάσεις, ταξιδιωτικά γραφεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Το άκουσμα της κυβερνητικής απόφασης έφερε διστακτικά χαμόγελα: « Η πρώτη μου αντίδραση ήταν αυτή της φοιτήτριας που θέλει να ταξιδέψει, που δυσκολεύτηκε οικονομικά όλο αυτό το διάστημα και σκέφτηκε ότι είναι 150 ευρώ», λέει η 22χρονή Άρτεμις, ενώ προσθέτει «Το ποσό δεν είναι τόσο μεγάλο που να αλλάξει την κοσμοθεωρία των ανθρώπων που είχαν αντίθετη άποψη. Σαν να απευθύνεται σε αυτούς που είναι στη μέση, που δεν είναι σίγουροι αν θα εμβολιαστούν ή όχι».

Από κάποιους θεωρήθηκε μια προσπάθεια εξαγοράς, μάλλον όχι και τόσο επιτυχημένη. «Ντροπιαστικό το ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο για να αναγκάσεις τους νέους να εμβολιαστούν, αλλά ευχαριστώ θα το πάρω», σχολιάζει με χαμόγελο ο Ιάσων, φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Για άλλους δεν άλλαξε και πολλά: «Δεν μου παρέχει κάτι. Δεν σου δίνει λεφτά για τρόφιμα ή για ρούχα» αναφέρει η 24χρονη Αλεξάνδρα Βαλέτα.

«Στην ουσία αυτό μειώνει και την αντίληψη των νέων. Θεωρείς ότι μπορούν να υποκινηθούν τόσο εύκολα προς μια κατεύθυνση δίνοντας τους ένα χρηματικό ποσό το οποίο θα χρησιμοποιήσουν για να πάνε διακοπές, και θα υποβληθούν στην διαδικασία του εμβολίου που είναι πολύ σημαντική για τον καθένα. Είναι προσωπική επιλογή. Σίγουρα είμαι υπέρ του εμβολίου, απλά θεωρώ πως το κίνητρο πρέπει να είναι διαφορετικό από τα 150 ευρώ.» εξηγεί η 26χρονη Αντωνία, φοιτήτρια της Ιατρικής στο ΑΠΘ.

Αν και τα 150 ευρώ καλύπτουν αρκετές επιλογές διακοπών και ψυχαγωγίας δεν θεωρήθηκαν κάτι αρκούντως δελεαστικό, ούτε από το target group των 18-24 ετών, ούτε από άλλες ηλικίες, αν κρίνουμε από τους νέους που μίλησαν στη «ΜτΚ».

«Δεν με πείραξε που δεν με πιάνει, γιατί έτσι και αλλιώς είναι πολύ πιο λίγα τα κρούσματα στις πιο μικρές ηλικίες. Αυτό με τα 150 ευρώ μου φάνηκε λίγο υπερβολή γιατί μου φάνηκε ουσιαστικά σαν να είμαστε πειραματόζωα και μας πληρώνουν για να κάνουμε κάτι», δηλώνει η 16χρονη Αμυρσώ.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, για την 29χρονη Νικόλ πρόκειται μάλλον για μια αστοχία: «Θεωρώ ότι έχει γίνει σε λάθος ηλικία. Αν ήταν να δώσουν ένα βοήθημα, ας το δώσουν σε ένα παιδί το οποίο τελειώνει τις σπουδές του. Οι περισσότεροι γονείς δεν μπορούν να συνεχίσουν να του συντηρούν στην πόλη, οπότε τι κάνει; Ψάχνει δουλειά. Και επειδή είναι που είναι για το… ανάθεμα η εύρεση εργασίας στην Ελλάδα, θεωρώ ότι πρέπει να στηρίξεις αυτούς που τελειώνουν τη σχολή».

Διαφωνούν με το… κόνσεπτ, αλλά σπεύδουν να πάρουν το «Freedom Pass»

Φοιτήτρια Γεωπονίας στα 21 η Κατερίνα εξηγεί πως κατά τη γνώμη της είναι «σαν “φιλοδώρημα” και όχι επιβράβευση που κάνουμε το εμβόλιο. Το ορθό θα ήταν να βρει η κυβέρνηση άλλα μέσα πιο εποικοδομητικά προκειμένου να μας πείσει να κάνουμε το εμβόλιο. Σίγουρα, όμως, υπάρχουν νέοι, οι οποίοι στο άκουσμα χρημάτων θα αλλάξουν γνώμη. Φαίνεται κιόλας από τα ραντεβού που έχουν κλειστεί τις τελευταίες μέρες».

Πράγματι, παρά τις αμφιβολίες, το μέτρο φάνηκε να παρακινεί ένα μέρος της ηλικιακής ομάδας, με τα ραντεβού να αυξάνονται κατά 18.000, ήδη από την πρώτη ημέρα, από την ανακοίνωση παροχής του Freedom Pass.

 

Το εμβόλιο και το Freedom Pass

Για τον κ. Χρήστο Φραγκονικολόπουλο, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και κάτοχο της Έδρας Jean Monnet, πρόκειται για ένα μέτρο προβληματικό μεν, αναπόφευκτο δε λόγω της κινητικότητας των νέων.

«Εγώ αυτό πριν το αποφασίσει η κυβέρνηση και έχοντας μια αντίληψη και γνωρίζοντας για ποια χώρα μιλάμε, που το επίδομα είναι «ιατρικό δια πάσα νόσο», το είδα λίγο σαν ανέκδοτο, δεν μου άρεσε, ειλικρινά. Είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος με παλιές λογικές, συνταγές, κακώς κείμενα. Από αυτή την άποψη δεν μου άρεσε καθόλου. Τώρα βέβαια, δεν νομίζω ότι έγινε για να εξαγοραστούν συνειδήσεις. Η κυβέρνηση ίσως γνωρίζει ότι αρκετοί από τους νέους, μεταξύ 18 και 25 δεν θα πάνε να εμβολιαστούν έτσι και αλλιώς. Το έκανε με έξυπνο τρόπο, με ταξιδάκια, θέατρα. Δεν μου αρέσει σαν φιλοσοφία να επιβραβεύεις κάποιον να κάνει το αυτονόητο».

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκονικολόπουλο, η στάση του κόσμου απέναντι σε θέματα δημόσιας υγείας είναι μια ένδειξη για την «αλήθεια και την αντοχή των ηθικών αξιών που έχουν οι άνθρωποι».

«Εμπιστεύομαι όλους αυτούς που έχουν επενδύσει ώρες, μέρες και χρόνια για να προσφέρουν στην δημόσια υγεία και να εξαλείψουν αρρώστιες, το έχουμε δει άλλωστε και τα τελευταία 100 χρόνια. Σε όσους συντάσσονται κατά του εμβολίου θα ήθελα να τεκμηριώσουν που στηρίζουν την άποψη τους και τους ενδοιασμούς τους για τα εμβόλια. Όταν το εμβόλιο πια έχει δοθεί σε δεκάδες εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, θα ήθελα να μου απαντήσουν στο ερώτημα για την λογική που έχουν και λέει ‘Ας δούμε πρώτα πως θα πάει το εμβόλιο και μετά αποφασίζουμε να δούμε τι θα γίνει’. Τι είναι αυτό που περιμένουν να γίνει; Να πάρουν οι άλλοι το ρίσκο για αυτούς; Να δουν αν η κυβέρνηση έχει τη θέληση ή όχι να προχωρήσει σε lockdown; Επίσης, θα ήθελα να μου απαντήσουν στο ερώτημα ποια θα είναι η αντίδραση τους απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, όταν θα γεμίζουν ξανά οι ΜΕΘ, τα νοσοκομεία και θα πεθαίνουν οι άνθρωποι ή θα βιώνουν προβλήματα υγείας».

«Κάτι για τους νέους γιατί έχω περάσει και εγώ από αυτή την ηλικία. Θυμάμαι όταν ήμουν 17 ετών και πήγαινα για σπουδές στην Αγγλία, όπως κατέβαινα τις σκάλες του σπιτιού μου για να με πάει ο πατέρας μου στο αεροδρόμιο άκουσα την μαμά μου να φωνάζει “Χρήστο που πας; Ξέχασες αυτό”. Στο χέρι της κρατούσε μια καρτέλα. “Ρε μάνα τι είναι αυτή η καρτέλα;” Η καρτέλα αυτή ήταν όλα τα εμβόλια που είχα κάνει στην Νότια Αφρική. Εκεί γεννήθηκα και έχω μεγαλώσει. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ, μου λέει “Πάρ’ το ρε παιδί μου δεν ξέρεις ποτέ”. Ήρθε… Τα πρώτα Χριστούγεννα εκεί έτυχε να πάθω μια λοίμωξη στο μάτι και έπρεπε να κάνω βαριά κορτιζόνη και μου ζήτησαν την κάρτα εμβολιασμού μου. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

Πως αντέδρασαν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία;

«Νομίζω χειρότερα δε μπορούσαν να το κάνουν…», τονίζει ο κ. Γεώργιος Καρανάσιος ιδιοκτήτης του πρακτορείου 18-24.gr, στο κέντρο Θεσσαλονίκης.

Αν και έχει υπάρξει ενημέρωση στο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα, ακόμα δεν έχει αναφερθεί ένα ξεκάθαρο σχέδιο εφαρμογής στη πράξη. «Οι περισσότεροι πελάτες που ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση του Freedom Pass, ουσιαστικά μας ζητάνε πίστωση για όταν θα κάνουν το εμβόλιο κι όταν θα πιστωθούν τα χρήματα να τα πάρουμε. Λογικό αφού κι αυτοί δεν έχουν κάτι “χειροπιαστό”. Έτσι καταλήγουν και κάποιοι που πιθανόν να θέλουν να κάνουν κράτηση, να περιμένουν μέχρι να οριστικοποιηθεί η διαδικασία».

Η μη ύπαρξη ξεκάθαρου σχεδίου, οδήγησε σε νέες δυσκολίες στο τομέα των κρατήσεων με αρνητικές συνέπειες. «Υπήρξε πτώση στις κρατήσεις, η οποία σε ένα μέρος οφείλεται στο ότι κάποιοι νέοι σκοπεύουν να εμβολιαστούν και περιμένουν να δουν πως θα τους πιστωθούν τα χρήματα. Ενώ και κάποιοι που έχουν κάνει κράτηση κι είναι εμβολιασμένοι, μας ζητούν να μας στείλουν αποδεικτικό του εμβολιασμού τους, και να αφαιρέσουμε 150 ευρώ», επισημαίνει με δυσαρέσκεια ο κ. Καρανάσιος.

Η ψυχοσύνθεση των νέων

Για να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε στο θέμα και να λάβουμε υπόψη την ψυχολογική επίδραση που ασκεί η προσφορά των 150 ευρώ στους νέους, απευθυνθήκαμε στην ψυχολόγο , Ελένη Θεοδωρίδου , η οποία μας ανέλυσε εκτενώς την ψυχοσύνθεση των νέων.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για μια ηλιακή ομάδα που χαρακτηρίζεται αφενός από τον παρορμητισμό και αφετέρου από την «παντοδυναμία του άτρωτου».

«Θα δεχθούν αυτοί που το είχαν ήδη προαποφασισμένο, θα κινητοποιηθούν όμως γρηγορότερα. Θα αρνηθούν αυτοί που δεν θέλουν να ρισκάρουν κάτι μη δοκιμασμένο και αυτοί που βλέπουν το επίδομα ως εξαγορά, που νιώθουν ότι “χαρτζιλικώνονται” και ξεγελιούνται».

Από την άλλη μεριά, η ψυχολόγος σημειώνει: «Aς μην κατηγοριοποιούμε τους νέους τόσο εύκολα. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές προσλαμβάνουσες και ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο μια τέτοια χειρονομία. Δεν το θεωρώ ούτε εξαγορά, ούτε επιβράβευση, είναι ένα κίνητρο. Επίσης, οι άνθρωποι σύμφωνα με τον Αριστοτέλη είναι πολιτικά όντα, η διαχείριση της πανδημίας έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις όποτε κάθε νέος θα λάβει κι αυτό υπόψη του στο πώς θα εκλάβει τη χειρονομία αυτή».

 

 Δημοσιεύτηκε στη “ΜτΚ” στις 18.07.2021

Related posts

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Newsroom

Το National Geographic σε μια συνεργασία-έκπληξη με το Μουσείο Μανιταριών

Διεθνής Πρωτοβουλία Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τον COVID-19 Ύψους $100.000.000