Κοινοποιείστε το άρθρο

Έλληνες και Αρμένιοι στις ΗΠΑ δίνουν μάχη να σταματήσουν την εκτόξευση του Türksat 5B

Έχει ξεκάθαρα στρατιωτική χρήση και συνδέεται με την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία

 

Την προγραμματισμένη εκτόξευση του τουρκικού δορυφόρου Türksat 5B προσπαθούν να αναβάλλουν Έλληνες και Αρμένιοι στις ΗΠΑ, καθώς όπως υποστηρίζουν θα θέσει «σε κίνδυνο τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Με κοινή επιστολή τους το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αμερικανική Εθνική Επιτροπή των Αρμενίων (ANCA) ζητούν από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) να μην κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα της Τουρκίας.

Όπως σημειώνουν οι δύο οργανώσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) τόσο εναντίον της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) όσο και εναντίον ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων. Ειδικότερα, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της SSB, απαγορεύουν τις άδειες εξαγωγής, τα δάνεια, τις πιστώσεις και άλλες μορφές χρηματοοικονομικής βοήθειας. Οι δύο οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ο δορυφόρος Türksat 5B έχει ξεκάθαρα στρατιωτική χρήση και ως εκ τούτου συνδέεται με την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία.

«Ο δορυφόρος Türksat 5B

Παράγεται από την κρατική Türksat– έχει αποδεδειγμένα στρατιωτικές εφαρμογές (όπως επιβεβαιώθηκε από δημοσίευμα του Defense Turkey, που αναφέρει ότι τα συστήματα διπλής χρήσης χρησιμοποιούνται και από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις). Το SSB, στον δικό του κατάλογο προϊόντων, επιβεβαιώνει τη στρατιωτική χρήση της σειράς Türksat. Μεταξύ αυτών των εφαρμογών είναι η χρήση drone και άλλων μη επανδρωμένων όπλων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, το HALC και η ANCA υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε πρόσφατα τα drone UAV Bayraktar εναντίον του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ότι έχει απειλήσει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξηγούν ότι η σειρά των δορυφόρων Türksat θα διευρύνει σημαντικά την επιθετική δυνατότητα του τουρκικού στρατού, δίνοντας τη δυνατότητα στην Άγκυρα να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε ένα πρωτόγνωρο γεωγραφικό εύρος.

«Στην σκιά της ανοιχτής επιθετικότητας της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καλούμε την FAA να απορρίψει την εκκρεμούσα αίτηση για εκκίνηση του Türksat 5B και να απορρίψει μελλοντικά αιτήματα αδειών για τυχόν εκτοξεύσεις που συμβάλλουν στις επιθετικές στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας», σημειώνουν οι δύο οργανώσεις στην επιστολή τους.

 

 

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Π. Κασφίκη.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο