ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Φυσικό αέριο: Αλμα 15% στις ευρωπαϊκές τιμές – Ο κίνδυνος έρχεται… από την Αυστραλία

Φυσικό αέριο: Αλμα 15% στις ευρωπαϊκές τιμές – Ο κίνδυνος έρχεται… από την Αυστραλία

 

Οι πιθανές απεργίες στην Αυστραλία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

 

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο αυξήθηκαν πάνω από 18%, καθώς οι συζητήσεις στην Αυστραλία για τις απεργίες των εργαζομένων στα εργοστάσια που ανήκουν στις Chevron Corp. και Woodside Energy Group Ltd δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε συμφωνία.

Αν τελικά οι εργαζόμενοι προχωρήσουν σε απεργίες, δεν αποκλείεται να προκληθεί αναταραχή στον παγκόσμιο εφοδιασμό, καθώς τα εν λόγω εργοστάσια αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% των παγκόσμιων προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι συνομιλίες ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν σήμερα Τρίτη μεταξύ συνδικαλιστών και της Woodside Energy Group Ltd., μιας από τις δύο εταιρείες που διαχειρίζονται τις επηρεαζόμενες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.  Ενώ οι συζητήσεις σημείωσαν σε κάποια πρόοδο, οι δύο πλευρές δεν ήταν ακόμη κοντά σε συμφωνία ενόψει μιας πιθανής απόφασης για απεργία την Παρασκευή.

Οι πιθανές απεργίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αν και η Ευρώπη αγοράζει σπάνια αυστραλιανό φυσικό αέριο, θα κληθεί να ανταγωνιστεί με άλλες χώρες της Ασίας για τα φορτία αντικατάστασης.

«Η πιθανή απεργία έρχεται σε μια εποχή που η αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση, παρόλο που οι τιμές έχουν πέσει και είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν», δήλωσε ο Oystein Kalleklev, διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας Flex LNG Ltd. στο Όσλο, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου.

Το μέγεθος της επηρεαζόμενης ετήσιας χωρητικότητας της Αυστραλίας είναι περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό του αμερικανικού Freeport LNG στο Τέξας, όπου μια πολύμηνη διακοπή λειτουργίας από έκρηξη και πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2022 αναστάτωσε τις αγορές.

 

 

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Related posts

Nancy Faeser – Υπ. Εσωτερικών Γερμανίας: Εφοδιαστείτε με τρόφιμα, υγρά και βασικές προμήθειες για 10 ημέρες

Επικίνδυνος συνδυασμός σκόνης και τοξικών ουσιών από τη Συρία εμφανίστηκαν πάνω από τον ουρανό της Κύπρου

Newsroom

Μήνυμα Ερντογάν: Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για τα γεωτρύπανά μας

Newsroom