ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Περιβάλλον

Φυτά ανθεκτικά στη φωτιά και τις πυρκαγιές

Φυτά ανθεκτικά στη φωτιά και τις πυρκαγιές

Κάθε καλοκαίρι οι πυρκαγιές προκαλούν σημαντικά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας μας και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί!

Άλλωστε, το μεσογειακό κλίμα χαρακτηρίζεται από ξηροθερμικές συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών σε δάση, σε χωριά, σε παραθαλάσσια μέρη, ακόμα και στα προάστια των πόλεων που έχουν σημαντικό κομμάτι πρασίνου. Ειδικά, λόγω κλιματικής αλλαγής, ο κίνδυνος από πυρκαγιές είναι ακόμη μεγαλύτερος. Για να προστατευτούμε λοιπόν από τον κίνδυνο της φωτιάς, σε προληπτικό επίπεδο, θα πρέπει να φυτεύουμε στον κήπο μας φυτά ανθεκτικά στη φωτιά, ενώ παράλληλα να παίρνουμε κάποια πρόσθετα μέτρα κατά το σχεδιασμο και τη δημιουργία του κήπου μας. Επίσης, είναι σημαντικό να πραγματοποιούμε επιμελώς ετήσιες εργασίες καθαρισμού και συντήρησης του κήπου μας και της κατοικίας μας που μας προστατεύουν από τον κίνδυνο της φωτιάς.

Ποια είναι τα βασικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε στον κήπο για προστασία από φωτιά; • Επιλέγουμε φυτά ανθεκτικά στη φωτιά, που δεν είναι εύφλεκτα και εμποδίζουν την φωτιά, ιδιαίτερα σε φράχτες περιμετρικά του κήπου.

• Δημιουργούμε μονοπάτια και διαχωριστικά με κατάλληλα υλικά που είναι ανθετικά στην φωτιά όπως πέτρα, χαλίκι, βότσαλο και τούβλα. Αποφεύγουμε διάφορα υλικά που έχουν σαν βάση το ξύλο και ειδικά τους κορμούς που είναι πολύ εύφλεκτοι.

• Φροντίζουμε να διατηρούμε το γρασίδι του κήπου μας σε χαμηλό ύψος, δροσερό και σε καλή κατάσταση για να μην αναπτύσσεται εύκολα φωτιά.

• Καθαρίζουμε έγκαιρα τα ξερά χόρτα του κήπου μας και τα τοποθετούμε για κομποστοποίηση σε προφυλαγμένη θέση

• Κλαδεύουμε τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τα απομακρύνουμε άμεσα για να μην αποτελέσουν εύλεκτη πρώτη ύλη σε περίπτωση πυρκαγιάς.

• Διατηρούμε παρτέρια με λαχανικά την περίοδο του καλοκαιριού σε περιμετρικά σημεία του κήπου μας καθώς δεν καίγονται εύκολα λόγω τρυφερής βλάστησης.

• Αποφεύγουμε τη φύτευση ψηλών δέντρων πολύ κοντά σε στύλους και σε σύρματα της ΔΕΗ ή αν ήδη τα έχουμε φυτέψει τα κλαδεύουμε συχνά πριν πάρουν ύψος και δημιουργήσουν κίνδυνο.

Ποια φυτά είναι ανθεκτικά και συμβάλλουν στον περιορισμό της φωτιάς;

Προτείνουμε συγκεκριμένα φυτά στην παρακάτω λίστα που παρουσίαζουν σημαντική ανθεκτικότητα στη φωτιά καθώς δεν είναι εύφλεκτα και εμποδίζουν την εξάπλωση της φωτιάς σε περίπτωση πυρκαγιάς:

α) Φυτά ποώδη: γαρυφαλλάκι, βερόνικα, γκαϊλάρδια, κορέοψη, μεσημβριάνθεμο, καθώς επίσης όλων των ειδών οι κάκτοι και τα παχύφυτα.

β) Θάμνοι: τριανταφυλλιά, πασχαλιά, βιβούρνο, ευώνυμο, κυδωνίαστρο, μαόνια, ροδόδεντρο και αζαλέα.

γ) Δέντρα: Πλάτανος, λεύκα, καρυδιά, χαρουπιά, φραγκοσυκιά, προύνος, ψευδακακία, κυπαρίσσι και φλαμουριά.

 

Πηγή: www.mistikakipou.gr

 

 

 

 

Related posts

Meteo: Συνθήκες ήπιας ή μέτριας ξηρασίας στο 38% της χώρας τον Οκτώβριο

Η Ιαπωνία επενδύει στην «πράσινη αμμωνία»: πιστεύει ότι θα είναι το βιώσιμο καθαρό καύσιμο για το μέλλον

Αντιπεριβαλλοντικά τα αιολικά σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Περιβάλλοντος

Newsroom