ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αποδράσεις

Γαλαξίδι:H άλλοτε ένδοξη ναυτοπολιτεία της Ελλάδας

Γαλαξίδι

Γαλαξίδι:H άλλοτε ένδοξη ναυτοπολιτεία της Ελλάδας

Γραφικότητα και ατμόσφαιρα νησιού σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά του βουνού στην ένδοξη άλλοτε ναυτοπολιτεία που διατηρεί την αίγλη και την αρχοντιά της.

 

Γαλαξίδι μια ήσυχη κωμόπολη της Στερεάς Ελλάδας που βαθιά χωμένη στον Κορινθιακό κόλπο βρέχεται από τα Κρισαϊκά νερά και περιτριγυρίζεται από βουνά που της χαρίζουν απανεμιά και σιγουριά. Τόπος ναυτικός με συμμετοχή στον κατά θάλασσα αγώνα των Ελλήνων το 1821, άκμασε στα χρόνια της ιστιοφόρου ναυσιπλοΐας. Το 18ο και 19ο αι. οι γαλαξιώτικες μπρατσέρες και σκούνες όργωναν τη θάλασσα της Μεσογείου.

Γαλαξίδι σύμβολο της ναυτοσύνης των Ελλήνων διατήρησε την ατμόσφαιρα του παρελθόντος στα καπετανόσπιτα, στα νεοκλασικά σπίτια με τα ακρόπρωρα, στα καντούνια του και στο όλο γλυκύτητα λιμάνι που γεμίζει την ψυχή με κύματα εικόνων.

Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, το Γαλαξίδι προσφέρεται για ολιγοήμερες ευχάριστες και ήρεμες διακοπές και για ενδιαφέρουσες εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή.

 

Αξίζει να δείτε στο Γαλαξίδι

Τα λιμάνια και τα αρχοντικά
Ξεκινώντας από έναν περίπατο στο πρώτο λιμάνι, την Αγορά, ανηφορίστε τα καλντερίμια του παραδοσιακού οικισμού  και νιώστε την αύρα της ευημερίας που γνώρισε ο τόπος στα αναπαλαιωμένα πλιθόκτιστα αρχοντικά. Στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου θαυμάστε τα δύο καμπαναριά, τον επιβλητικό τρούλο και το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ στον Ι. Ναό της Αγ. Παρασκευής θα σας εντυπωσιάσει ο ζωδιακός κύκλος στο δάπεδο και το ηλιακό ρολόγι στο προαύλιο. Επισκεφτείτε το παλιό σχολείο και το Παρθεναγωγείο που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα λόγω της ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας τους.

Στο πάρκο της πόλης θα δείτε δυο μνημεία από την αρχαιότητα: τον Τάφο του Λοκρού και ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης, που ήταν χτισμένη εκεί.

Η γνωριμία σας με τον Χηρόλακα, το δεύτερο λιμάνι, περιλαμβάνει σίγουρα και μια στάση στο παλιό Λιοτρίβη που το μπαλκόνι του στη θάλασσα αποπνέει νησιώτικη αίσθηση. Τέλος, η βόλτα στην πευκόφυτη Πέρα Πάντα καταλήγει στο άγαλμα της Γαλαξιδιώτισσας που με τα παιδιά της αγκαλιά, κουνάει το μαντήλι προς τη θάλασσα.

 

Το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο στο Γαλαξίδι


Αρχαιολογική συλλογή, νομίσματα από τον 4ο αι. μέχρι και κοπές του νέου Ελληνικού κράτους, η μεγαλύτερη στο πανελλήνιο συλλογή πινάκων ιστιοφόρων του 19ου αι., ναυτική συλλογή που περιλαμβάνει ρολόγια, χρονόμετρα, όργανα και εργαλεία, ημερολόγια καταστρώματος, χάρτες κ.α. και η φιλοτελική συλλογή «Αργοναύτες» είναι τα εκθέματα του μουσείου που αντανακλούν την μακραίωνη ιστορία και ναυτική του παράδοση.

 

Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Βυζαντινό κτίσμα σε υψόμετρο 300μ. του 1250 μ.Χ. Εδώ ο ιερομόναχος Ευθύμιος έγραψε την ιστορία του τόπου, το «Χρονικό του Γαλαξιδίου». Η θέα προς την πόλη είναι μοναδική.

 

Στιγμές χαλάρωσης

Οι πρωινές βόλτες και τα ήσυχα βράδια με φαγητό ή ποτό είναι η διασκέδαση που ταιριάζει στο ρομαντικό και νοσταλγικό Γαλαξίδι. Γιατί όπως λένε και οι ντόπιοι αυτή είναι και η μαγεία του, ότι «μιλάει με τη σιωπή του».

Παραλίες στο Γαλαξίδι

Όλες είναι καταγάλανες και πεντακάθαρες. Μένει να επιλέξετε πόσο κοντά ή πόσο μακριά θα μετακινηθείτε κι επίσης αν θέλετε να φτάσετε από άσφαλτο με το αυτοκίνητο μέχρι το κύμα ή αν παίζει και ο χωματόδρομος ή/και το περπάτημα.

Όλες είναι καταγάλανες και πεντακάθαρες. Μένει να επιλέξετε πόσο κοντά ή πόσο μακριά θα μετακινηθείτε κι επίσης αν θέλετε να φτάσετε από άσφαλτο με το αυτοκίνητο μέχρι το κύμα ή αν παίζει και ο χωματόδρομος ή/και το περπάτημα.

Ξεκινώντας από τις πιο κοντινές, θα πάτε στην παραλία Ναυτικού Ομίλου δίπλα στο λιμάνι, στη μικρή οργανωμένη παραλία Κεντρί στα νότια της προκυμαίας, στην οργανωμένη παραλία Καλαφάτης και στη μεγάλη κοσμοπολίτικη παραλία Προφήτης Ηλίας. Για τους πιο μοναχικούς υπάρχει η Βίδαβη στους Αγίους Πάντες, ο Άγιος Βασίλειος και ο Αράπης (παράκαμψη από τους Αγίους Πάντες στο δρόμο για την Ερατεινή), η μικρούτσικη Αμμούδα (από χωματόδρομο) και οι Παραλίες Βόιδακα (με τα πόδια).

 

Κοντινές εκδρομές στο Γαλαξίδι

 

Δελφοί


Μια από τις εκδρομές που δεν πρέπει να παραλείψετε να κάνετε με ορμητήριο το Γαλαξίδι είναι φυσικά οι Δελφοί, το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας, ο «ομφαλός της γης». Ξεκινήστε από την Κασταλία Κρήνη, όπου πλενόταν η Πυθία, οι ιερείς και όσοι ήθελαν να συμβουλευτούν το μαντείο και περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο προτού καταλήξετε στο αρχαιολογικό μουσείο, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μουσείο της χώρας, όπου παρουσιάζεται ανάγλυφα η ιστορία του δελφικού ιερού και του διάσημου μαντείου.

 

Αράχωβα


Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου ενδείκνυται για μια εκδρομή στην Αράχωβα. Το χειμώνα απολαύστε σκι στο χιονοδρομικό κέντρο, ενώ οι δασικοί δρόμοι, τα μονοπάτια και τα μοναδικά τοπία της φύσης καθιστούν την ορεινή ποδηλασία και την πεζοπορία μοναδικές εμπειρίες.

Άμφισσα- Ιτέα

Η Άμφισσα πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας, είναι μια φιλόξενη πόλη που σας υποδέχεται με τις χαλκοπράσινες ανταύγειες του ελαιώνα της. Ένας τόπος πλούσιος σε αγαθά και παράδοση. Επίνειο της Άμφισσας είναι η γοητευτική Ιτέα.

 

 

Related posts

«Απόδραση» για τους εκδρομείς το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος-Με καλοκαιρία αλλά και… ταλαιπωρία

Newsroom

Δέκα προτάσεις για Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις στην Ελλάδα

Η νότια Εύβοια κρύβει… µυστικά που ξαφνιάζουν

Newsroom