ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή ΝέαΕπικαιρότητα

Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν νίκησε ξανά αλλά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα κρίνει αν θα έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση

Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν νίκησε ξανά αλλά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα κρίνει αν θα έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας την Κυριακή με μεγαλύτερη μάλιστα άνεση σε σχέση με τα όσα έδειχναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όμως το αυξημένο ποσοστό της Μαρίν Λεπέν -το ισχυρότερο που έχει σημειώσει η ακροδεξιά στην 5η γαλλική Δημοκρατία – συνεπάγεται προβλήματα για τη δεύτερη πενταετία του Μακρόν στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων και παράλληλα στέλνει προειδοποιητική βολή στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μακρόν συγκέντρωσε το 58,5% των ψήφων του εκλογικού σώματος έναντι 41,5% της Λεπέν, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά η νίκη του προέδρου σκιάζεται από το γεγονός ότι η αντίπαλός του, η οποία ενστερνίζεται αντιμεταναστευτικέςεθνικιστές πολιτικές υποστηρίζοντας την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας και «φλερτάροντας» κατά καιρούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, θέλοντας παράλληα να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε «συμμαχία ευρωπαϊκών εθνών», κέρδισε περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε ακροδεξιό υποψήφιο μέχρι τώρα.

Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν την Μαρίν Λεπέν, περίπου πέντε εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με την τελευταία της υποψηφιότητα το 2017. Σύμφωνα με το POLITICO, η αύξηση αυτή υποδηλώνει ότι η στρατηγική της ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής.

Προβληματισμός για τα ποσοστά της Λεπέν

Σε μια από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν την υποψήφια της οποίας η προεκλογική εκστρατεία υποστηρίζε τη διάλυση της ΕΕ εκ των έσω, αναστέλλοντας τους κανόνες ελεύθερων ταξιδιών της και υποβαθμίζοντας την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι [το σημάδι] μιας μεγάλης δυσπιστίας απέναντι στους ηγέτες μας και στους Ευρωπαίους ηγέτες, ένα μήνυμα που δεν μπορούν να αγνοήσουν», δήλωσε η Λεπέν στους υποστηρικτές της στην ομιλία της μετά την ήττα. «Οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι θέλουν μια ισχυρή δύναμη αντιπολίτευσης στον Μακρόν», πρόσθεσε.

Προειδοποίηση για τις Βρυξέλλες

Τα αυξημένα της ποσοστά θεωρούνται μία προειδοποίηση στις Βρυξέλλες, οι οποίες ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχουν εγκλωβιστεί σε δικαστικές μάχες με την Πολωνία και την Ουγγαρία για διαφορές σχετικά με το κράτος δικαίου.

Η μεγάλη πρόκληση για τον Μακρόν

Αλλά η πιο άμεση πρόκληση αφορά τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος ξεκινά τη δεύτερη θητεία του σε μια βαθιά διχασμένη χώρα, όπου ο πολιτικός θυμός θα μπορούσε εύκολα να ξεσπάσει σε διαδηλώσεις στους δρόμους και βία.

Ο πρόεδρος αναγνώρισε αυτές τις διαιρέσεις στη νικητήρια ομιλία του. «Η χώρα μας είναι γεμάτη αμφιβολίες και διαιρέσεις, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε δυνατοί. Αλλά κανείς δεν θα μείνει στην άκρη του δρόμου», είπε από μια σκηνή σε σχήμα οκταγώνου που στήθηκε μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ.

Διευρύνεται η διαίρεση στη Γαλλία

Αν και η ψηφοφορία σημαίνει ότι η συνέχεια θα επικρατήσει στη Γαλλία, δείχνει επίσης ότι οι διαιρέσεις που μαστίζουν τη γαλλική πολιτική εδώ και δεκαετίες δεν συρρικνώνονται, αλλά διευρύνονται με κάθε διαδοχική εκλογική αναμέτρηση.

Η Λεπέν ολοκλήρωσε στην τρίτη της προεδρική εκστρατεία, όμως δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει πολιτικά, παρόλο που το να κατέβει ξανά σαν υποψήφια σε προεδρικές εκλογές δεν είναι βέβαιο. Έχει όμως ανακάμψει από την ήττα της το 2017 και έχει διευρύνει σημαντικά τη βάση του κόμματός της. Στην ομιλία της, η επικεφαλής του κόμματος του Εθνικού Συναγερμού έβγαλε μαχητικό τόνο και άφησε να εννοηθεί ότι θα οδηγήσει τα στρατεύματά της στη μάχη όταν οι ψηφοφόροι εκλέξουν νέο γαλλικό κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

«Είναι μια εντυπωσιακή νίκη», είπε η Λεπέν στους επευφημούντες υποστηρικτές της στη Μπουλόν, ένα προάστιο του Παρισιού που ιστορικά αποτελεί την έδρα του κόμματός της

 

 

 

 

Με πληροφορίες του ethnos.gr

Related posts

Πρεμιέρα για το νέο Volvo C40 Recharge

Με «χιόνια» ξύπνησε η Ελλάδα – Πού «χτύπησε» ο χιονιάς

Newsroom

Ο Άγιος Βασίλης έρχεται για να περάσει «Το πιο τρελό τριήμερο»!