ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Γενί Σαφάκ: «Η Ελλάδα σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά της» – Θα διαψεύσει η Αθήνα;

Γενί Σαφάκ: «Η Ελλάδα σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά της» – Θα διαψεύσει η Αθήνα;

 

«Θετικές κινήσεις» από την Ελλάδα βλέπει η ναυαρχίδα του προεδρικού μεγάρου, η εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία ισχυρίζεται ότι η Αθήνα σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά της και επίκεινται κι άλλες θετικές εξελίξεις όσον αφορά το Αιγαίο μέχρι το Δεκέμβρη.

Σε ρεπορτάζ με πρωτοσέλιδη αναφορά η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «μια θετική κίνηση ήρθε από την Ελλάδα, η οποία έχει δώσει σημάδια εξομάλυνσης με την Τουρκία. Η Αθήνα σταμάτησε να εξοπλίζει νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες, κάτι που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Πηγές επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν νέες θετικές εξελίξεις καθώς οι συνομιλίες θα αποκτούν δυναμική».

«Η Ελλάδα σταματά να εξοπλίζει τα νησιά»

 

Η Γενί Σαφάκ παρατηρεί ότι τα βήματα εξομάλυνσης επιταχύνθηκαν μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Έθνη.

«Η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας εξελίσσεται θετικά. Η Αθήνα έχει σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με Συνθήκες (EGEAYDAAK), τα οποία αποτελούν έναν από τους προβληματικούς τομείς.

Τα βήματα εξομάλυνσης των δύο χωρών, τα οποία ξεκίνησαν μετά τις καταστροφές του Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν περαιτέρω με τη συνάντηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τη συνάντηση των ηγετών τον Δεκέμβριο, αναμένονται θετικές εξελίξεις στο θέμα των νησιών, το οποίο αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών».

«Θα σταματήσει σταδιακά»

 

Πηγές ανέφεραν στη Γενί Σαφάκ ότι «με τη νέα περίοδο μεταξύ των δύο χωρών, σταμάτησε η προμήθεια πολεμοφοδίων στα νησιά, τα οποία ήταν εξοπλισμένα στο παρελθόν, και με τις θετικές αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά».

Το πιο σοβαρό πρόβλημα

Η Γενί Σαφάκ επιμένει να μιλά πάντως περί αμφισβήτησης κυριαρχίας σε 152 νησιά του Αιγαίου. «Το πρόβλημα περί EGEAYDAAK, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά και σύνθετα θέματα της ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών, επηρεάζει άμεσα τα χωρικά ύδατα, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα περίπου 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων. Τα ονόματα και το καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων με αβέβαιο νομικό καθεστώς στο Αιγαίο δεν καθορίστηκαν στις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Το πρόβλημα των νησιών μεταξύ των δύο χωρών πηγάζει από την επιθυμία της Ελλάδας να κατέχει όλα τα νησιά, τις νησίδες και τους βράχους εκτός των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Λόγω της διαφοράς περί EGEAYDAAK, δεν έχει επιτευχθεί λύση σε θέματα όπως ο διαμοιρασμός των περιοχών θαλάσσιας και εναέριας δικαιοδοσίας στη Θάλασσα των Νήσων [σ.σ. Αιγαίο], όπως η υφαλοκρηπίδα και τα θέματα εναέριου χώρου».

«Εξοπλισμένα νησιά»

 

«Η Ελλάδα, η οποία τους τελευταίους μήνες αποφάσισε να ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία απέναντι στην Τουρκία, παρήγγειλε αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία και τα ανέπτυξε στο νησί Λιμένι, λίγες ώρες μακριά από την Τουρκία. Παρομοίως, στο νησί της Σάμου, το πλησιέστερο νησί στην Τουρκία, εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες είναι τοποθετημένοι σε 4 βάσεις διαφόρων μεγεθών. Υπάρχουν επίσης συστήματα που ανήκουν στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μεγίστη, τη Χίο, την Πάτμο, τα Ψαρά, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, την Καλόλιμνο, την Ψέριμο, τη Σύμη, τη Στρογγυλή Μεγίστης και τη Ρω, που είναι επίσης πολύ κοντά στην Τουρκία», υποστηρίζει η εφημερίδα.

 

Υγ.

Προς το παρών πάντως δεν έχει υπάρξει καμία διάψευση από κανένα ελληνικό υπουργείο, ούτε από το Υπ. Εξωτερικών ούτε από το Εθνικής Άμυνας αναμένουμε…….   

 

 

Με πληροφορίες του Εθνος.gr

Related posts

Έκπληξη από Λαγκάρντ: Ανοίγει το δρόμο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων: Υπερβολικός ο στόχος του 3,5%, να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή

Η Βουλγαρία απείλησε με πόλεμο τα Σκόπια: «Θα στείλουμε το μηχανοκίνητο σύνταγμα και θα γκρεμίσουμε τα ψευτοαγάλματα»

Newsroom

Η Γερμανία πάει στις κάλπες αναζητώντας τον διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία

Newsroom