ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Αποστολική ΔιακονίαΕιδήσειςΟρθοδοξία

Γέροντας Γεώργιος Αλευράς: Φόβος σημαίνει ότι έχουμε απουσία Χριστού

Γέροντας Γεώργιος Αλευράς: Υπάρχει λόγος που η Ελλάδα υπάρχει ακόμη, αντιστέκεται

 

Δέκα χρόνια κρίσης και τώρα αυτή η πρωτόγνωρη κρίση της επιδημίας, που θα φέρει όπως φαίνεται και χειρότερες καταστάσεις σύντομα, αλλά ο Έλληνας κρατά γιατί έχει για Κυβερνήτη τον ίδιο τον Χριστό. «Όπως ὑπὸ τοῦ κράτους σου πάντοτε φυλαττόμενοι» λέγει ο ιερέας. Έτσι είναι.

Κι όμως αντί να γονατίσουμε και να παρακαλέσουμε τον Θεό να μας ελεήσει, λέμε   με μία κοσμική αντίληψη ότι η υγεία είναι πολύτιμο αγαθό, όταν ο Απόστολος Παύλος  μας λέγει: «καὶ εἴρηκέ μοι· ἀρκεῖ σοι ἡ χάρις μου· ἡ γὰρ δύναμίς μου ἐν ἀσθενείᾳ τελειοῦται». (Β Κορ. 12,9) και «διὸ εὐδοκῶ ἐν ἀσθενείαις, ἐν ὕβρεσιν, ἐν ἀνάγκαις, ἐν διωγμοῖς, ἐν στενοχωρίαις, ὑπὲρ Χριστοῦ· ὅταν γὰρ ἀσθενῶ, τότε δυνατός εἰμι». (Β Κορ. 12,10) και «εἰ καυχᾶσθαι δεῖ, τὰ τῆς ἀσθενείας μου καυχήσομαι». (Β Κορ. 11,30).

Μα αν ο Χριστός κοιτούσε την υγεία Του, κανείς άνθρωπος δεν θα είχε σωθεί. Το προφητεύει ο Προφήτης Ησαΐας: «αὐτὸς δὲ ἐτραυματίσθη διὰ τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν καὶ μεμαλάκισται διὰ τὰς ἀνομίας ἡμῶν· παιδεία εἰρήνης ἡμῶν ἐπ᾿ αὐτόν. τῷ μώλωπι αὐτοῦ ἡμεῖς ἰάθημεν». (Ησ. 53,5)

 

Ο Χριστός δεν ήλθε για να σώσει τον κόσμο απ’ τις ασθένειες του σώματος.

 

Ήλθε για τις ασθένειες της ψυχής. Δεν ήλθε για να μας χαρίσει υγεία σωματική. Ήλθε για να μας χαρίσει ελευθερία πνευματική.

Αλλά δυστυχώς κυριαρχεί ο φόβος. Και διασπείρεται ο φόβος και κάποιοι ποντάρουν σ’ αυτόν. Και οι χριστιανοί αγνοούν πως αποβάλλεται, απ’ τις ψυχές, ο φόβος.

Η Αγάπη (ο Χριστός) έξω βάλλει   τον φόβον.  (Α Ιω. 4,18).

Ακόμη και οι Απόστολοι μπροστά στο φόβο λύγισαν, πρόδωσαν τον Χριστό, τον αρνήθηκαν και κλείστηκαν στα σπίτια τους φοβισμένοι. Είναι θέμα πίστης.

Έχασαν την πίστη τους γι’ αυτό και ο Χριστός είπε προς τον Πέτρο ότι προσευχήθηκε προς τον Πατέρα για να ενισχυθεί η πίστη τους.

«Εἶπε δὲ ὁ Κύριος· Σίμων Σίμων, ἰδοὺ ὁ σατανᾶς ἐξῃτήσατο ὑμᾶς τοῦ σινιάσαι ὡς τὸν σῖτον· ἐγὼ δὲ ἐδεήθην περὶ σοῦ ἵνα μὴ ἐκλίπῃ ἡ πίστις σου· καὶ σύ ποτε ἐπιστρέψας στήριξον τοὺς ἀδελφούς σου».   (Λουκ. 22,31-32)

Ο Άγιος Πορφύριος έλεγε:   «Δεν θέλει τον φόβο ο Χριστός. Μέχρι το τέλος οι καημένοι οι Απόστολοι φοβήθηκαν, κλείστηκαν, τι πάθανε! Το Πνεύμα που πήγε, αυτό τους ετελείωσε, η Χάρις τους ετελείωσε.  

Φόβος σημαίνει ότι έχουμε απουσία Χριστού. Εκείνος είναι εδώ κρούων την θύρα κι εμείς κοιτάμε τη διασπορά του φόβου μέσα από κάθε μέσο που πλέον χρησιμοποιείται προς αυτό τον σκοπό και συναινούμε.

Και δεχθήκαμε να μείνουμε με κλειστές Εκκλησίες, χωρίς Πάσχα και Μυστήρια γιατί έτσι μας είπαν ποιοί ; Η «Χριστιανική» δύση και οι εντός των τειχών φίλοι τους;

Το Πάσχα του 2020 η κυβέρνηση συντέλεσε εις βάρος των Ελλήνων Ορθοδόξων μία προδοσία άνευ προηγουμένου.

Η κυβέρνηση με σύμμαχο την αντιπολίτευση, ανακοινώνει ότι η Μ.Εβδομάδα θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών για τους πιστούς, ούτε καν σε ανοιχτούς χώρους συναθροίσεις.

Η πολιτεία δεν έπραξε σωστά κλείνοντας τους ναούς σε όλη την χώρα. Τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είναι ανοιχτά για την περίθαλψη των ασθενών.

Μα οι  Εκκλησίες δεν είναι θεραπευτήριο των ψυχών και των σωμάτων; «ἀσθενοῦντας θεραπεύετε, λεπροὺς καθαρίζετε, νεκροὺς ἐγείρετε, δαιμόνια ἐκβάλλετε· δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε». (Ματθ. 10,8)

Στην Εκκλησία τελούνται όλα τα Μυστήρια με κορυφαίο την Θεία Ευχαριστία και η Εκκλησία προσφέρει δωρεάν την ίαση σε όλους τους ανθρώπους  οι οποίοι όμως θα προσέλθουν με βαθειά πίστη «… ἡ πίστις σου σέσωκέ σε·..» (Λουκ. 7,50).

Δωρεάν όπως οι Άγιοι Ανάργυροι και όχι όπως τα σύγχρονα θεραπευτήρια που έγιναν για τους λίγους που έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Σε εποχές έσχατης πενίας και καταστροφής οι άνθρωποι καταφεύγουν εκεί που είναι το πραγματικό θεραπευτήριο, στην Εκκλησία.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Άγιος Πορφύριος ήθελε το ησυχαστήριό του στο Μήλεσι να λειτουργεί σαν ένα εφημερεύον νοσοκομείο (θεραπευτήριο) για όλο τον κόσμο.

Όσο ζούσε ακόμη και όταν ήταν στην πολυκλινική Αθηνών, όλοι οι γιατροί υποκλίνονταν στη Χάρη και στη γνώση του Αγίου. Και όχι μόνο.

Μέχρι το τέλος της ζωής του άνθρωποι όλων των επιστημών υποκλίνονταν στη Χάρη του. Σπανίως παραδεχόταν τους γιατρούς.

Όταν υπηρετούσα τη θητεία μου στο Στρατό, τον επισκέφθηκα για να πάρω την ευλογία του. Πρόσφατα είχα κάνει εξετάσεις στο ΓΝΑ για τον θυρεοειδή.

Χωρίς να του πώ τίποτα για τις εξετάσεις διότι δεν το θεωρούσα σοβαρό, εκείνος το είδε και μου αποκάλυψε την επίσκεψή μου στο νοσοκομείο.

Ήμουν ανυποψίαστος για την επικινδυνότητα του προβλήματος. Τότε μου λέει: «Βρε ξέρεις τι είναι ο θυρεοειδής για τον άνθρωπο. Είναι το κουρδιστήρι του ανθρώπου. Αν σου έδιναν φάρμακα και θεραπείες θα σε ξεκουρδίζανε, θα ήσουν άχρηστος. Αυτά θεραπεύονται με την αγάπη στο Χριστό. Οι μαύροι γιατροί δεν γνωρίζουν ότι είναι ψυχική αρρώστια. Μετά πάει και το Άγιον Όρος, πάν και τα Καυσοκαλύβια, ούτε για γάμο δεν θα έκανες, θα ήσουν άχρηστος».

Μία φορά εξομολογήθηκε εμπιστευτικά κάπου ο Άγιος ότι: «Ακόμη και δικοί μου άνθρωποι γιατροί, μου έκαναν κακό..».

Κάποιους καλούς γιατρούς όμως ο Άγιος Πορφύριος τους έδειχνε. Κάποτε μου φανέρωσε ότι πέρασα μια μεγάλη αρρώστια. Μου είπε λεπτομέρειες που έμεινα ενεός.

«Εσύ πέρασες μία μεγάλη αρρώστια, αλλά σε έκανε καλά ο Χριστός. Ο γιατρός αυτός είναι καλός που σε ανέλαβε, σε βοήθησε πολύ».

Ο γιατρός που είχα επισκεφθεί όντως είχε κάνει αμέσως σωστή διάγνωση στο πρόβλημα που μου είχε παρουσιαστεί. Αρκετές φορές διαπίστωσα τη θαυματουργική δύναμη του Αγίου Πορφυρίου και στο σώμα μου και στην ψυχή. Και  όχι μόνο εγώ αλλά και χιλιάδες άλλων ανθρώπων.

Παλαιότερα που οι άνθρωποι δεν είχαν τα μέσα, τα χρήματα και τις ανέσεις και υπήρχε φτώχια, κατέφευγαν στο Θεό με πίστη. Και ενεργούσε η πίστις και βοηθούσε πολύ.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η  καλοπέραση  και οι ανέσεις,  έκαναν μαλθακούς και νωθρούς  τους ανθρώπους. Απομακρυνθήκαμε από τον Θεό και καταντήσαμε χλιαροί. Ατόνησε η πίστη μας και  γι΄αυτό φτάσαμε ως εδώ.

Όμως τα πάντα παραχωρούνται από τον Θεό για κάποιο λόγο. Αυτή η κατάσταση έχει παραχωρηθεί από Εκείνον ένεκα των αμαρτιών μας, διότι πολύ επικράναμε και αδικήσαμε τον Θεό. «ἐπισκέψομαι ἐν ῥάβδῳ τὰς ἀνομίας αὐτῶν καὶ ἐν μάστιξι τὰς ἀδικίας αὐτῶν·» (Ψαλ. 88,33)

 

 

 

Γέροντας Γεώργιος Αλευράς
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Στον πόλεμο που είναι ο Θεός;

Γέρων Γεώργιος Αλευράς: “Θες να είσαι υγιής; Μηκέτι αμάρτανε”(βίντεο)

Θυμιάτισμα: Γιατί λιβανίζουμε; Τι συμβολίζει το θυμίαμα;