ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Επικαιρότητα

Γιαλτουρίδης « Η ΔΕΗ μπορεί να έχει 500 δις ευρώ έσοδα από τον Λιγνίτη »

Γιαλτουρίδης « Η ΔΕΗ μπορεί να έχει 500 δις ευρώ έσοδα από τον Λιγνίτη »

Σημαντικές αποκαλύψεις έκανε ο  ομογενής επιχειρηματίας στην εκπομπή «Παρέμβαση» και τον Κώστα Παπαζαφειρίου.

Ο ομογενής επιχειρηματίας Γιώργος Γιαλτουρίδης έκανε μια αποκάλυψη για την ΔΕΗ που θα συζητηθεί….. Ποιοί είναι, όμως, οι λόγοι της παρουσίασης της ΔΕΗ σαν μια εταιρία βαρίδιο της ελληνικής οικονομίας;

Ανάφερε πως «Πρέπει να γνωρίζουμε πως η Ελλάδα διαθέτει αποθέματα λιγνίτη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Δυτική Μακεδονία έχει 1.9 δις τόνοι, Δράμα 900 εκ. Τόνοι, Ελασσόνα 160 εκ. Τόνοι, Μεγαλούπολη 250 εκ τόνοι όπως αναφέρει η επίσημη έκθεση. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχει και η χρήση του λιγνίτη για τη μετατροπή σε υγρό καύσιμο υψηλής ποιότητας»

Τα απίστευτα κέρδη που μπορεί να προκύψουν για την Ελλάδα μέσω του λιγνίτη   χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με τον κ. Γιαλτουρίδη  οι 3347 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη της ΔΕΗ μπορούν να μετατραπούν σε 420 δισεκατομμύρια λίτρα καυσίμου ντίζελ , με λιανική πώληση του στην Ελλάδα περίπου 1,40 ευρώ ανά λίτρο. Μαθηματικά αυτό σημαίνει, τουλάχιστον 500 δις ευρώ έσοδα πώλησης!

Συνεπώς στη μικρή ΔΕΗ δωρίζονται αντίστοιχα έσοδα με το 30% περίπου (αφού της δωρίζεται το 30% των λιγνιτικών αποθεμάτων) των 600 δις ευρώ, ήτοι: 180 δις ευρώ.

Επίσημα η ΔΕΗ για τα αποθέματα λιγνίτη αναφέρει 

Τα συνολικά βεβαιωμένα γεωλογικά αποθέματα λιγνίτη στη χώρα ανέρχονται σε περίπου 5 δις. τόνους. Τα κοιτάσματα αυτά παρουσιάζουν αξιοσημείωτη γεωγραφική εξάπλωση στον ελληνικό χώρο.

Με τα σημερινά τεχνικο-οικονομικά δεδομένα τα κοιτάσματα που είναι κατάλληλα για ενεργειακή εκμετάλλευση, ανέρχονται σε περίπου 3,2 δις τόνους και ισοδυναμούν με 450 εκ. τόνους πετρελαίου.

Τα κυριότερα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα λιγνίτη βρίσκονται στις περιοχές Πτολεμαϊδας, Αμυνταίου και Φλώρινας με υπολογισμένο απόθεμα 1,8 δις τόνους, στην περιοχή της Δράμας με απόθεμα 900 εκ. τόνους και στην περιοχή Ελασσόνας με 169 εκ. τόνους.

Επίσης στην Πελοπόννησο, περιοχή Μεγαλόπολης, υπάρχει λιγνιτικό κοίτασμα με απόθεμα περίπου 223 εκ. τόνους.

Με βάση τα συνολικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα λιγνίτη της χώρας και τον προγραμματιζόμενο ρυθμό κατανάλωσης στο μέλλον, υπολογίζεται ότι τα αποθέματα αυτά επαρκούν για περισσότερο από 45 χρόνια.

Μέχρι σήμερα οι εξορυχθείσες ποσότητες λιγνίτη φτάνουν περίπου στο 29% των συνολικών αποθεμάτων. Εκτός από λιγνίτη η Ελλάδα διαθέτει και ένα μεγάλο κοίτασμα Τύρφης στην περιοχή των Φιλίππων (Ανατολική Μακεδονία).

Τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στο κοίτασμα αυτό εκτιμώνται σε 4 δις κυβικά μέτρα και ισοδυναμούν περίπου με 125 εκατ. τόνους πετρελαίου.

Γενικά η ποιότητα των ελληνικών λιγνιτών είναι χαμηλή. Η θερμογόνος δύναμη κυμαίνεται από 975 – 1380 kcal/kg στις περιοχές Μεγαλόπολης, Αμυνταίου και Δράμας, από 1261 – 1615 kcal/kg στην περιοχή Πτολεμαϊδας και 1927 -2257 στις περιοχές Φλώρινας και Ελασσόνας.

Ο κύριος Γιαλτουρίδης αναφέρθηκε και στις συνεχείς δηλώσεις του κυρίου Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ: «Μπορούμε αν έχουμε αγοράσει έστω 10 μετοχές να κατηγορήσουμε για δυσφήμιση μιας εισηγμένης εταιρίας στο χρηματιστήριο τον κύριο Χατζηδάκη. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία στην προσπάθεια πώλησης της ΔΕΙ έναντι πινακίου φακής».

 

 

 

 

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Θέλει ο ρουφιάνος να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει

Newsroom

ΒΙΒΛΙΟ: «Φιλική Εταιρεία Πνεύματος» του Δημήτρη Καρύδα

Newsroom

Ο ΕΜΟΣ ΕΡΩΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Newsroom