ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ορθοδοξία

Γιατί δεν μας βλέπει ο Θεός; (βίντεο)

Θεός

 

Γιατί δεν μας βλέπει ο Θεός; | Παλαιά Διαθήκη Επεισόδιο 38 (βίντεο)

Θεός

Είναι δυνατόν ο Θεός της αγάπης, ο Θεός που είναι Φιλεύσπλαχνος, ο Θεός που είναι Ελεήμων, ο Θεός Πατέρας που μας συγχωρεί, να μην μας βλέπει και να μην μας ακούει;

Τι μας χωρίζει από τον Θεό και δεν μας βλέπει;
Με ποιον τρόπο ο διάβολος απομακρύνει τον άνθρωπο από τον Θεό;
Πότε ο Θεός δεν ακούει τις προσευχές του ανθρώπου;
Με ποιον τρόπο ο Θεός αποστρέφεται τον άνθρωπο;
Ο Θεός αυτό που επιθυμεί πολύ περισσότερο από τον άνθρωπο, είναι το να εφαρμόζει τις εντολές Του. Όταν ο άνθρωπος ζει καθημερινά στην ανυπακοή του Θεού με τη στάση της ζωής του, τότε ο Θεός ούτε τον βλέπει αλλά ούτε και ακούει τις προσευχές του, με αποτέλεσμα ο Θεός να χρησιμοποιεί την παιδαγωγία για να διορθώσει τον άνθρωπο. Ο Θεός όταν βλέπει τον άνθρωπο να ασεβεί και να είναι υπερήφανος μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντάς μας ότι δεν βαδίζουμε σωστά. Προσπαθεί με κάθε τρόπο από την αγάπη που μας έχει να μας σώσει.
Όταν όμως ο άνθρωπος δεν βάζει μυαλό, τότε ο Θεός χρησιμοποιεί την δικαιοσύνη Του. Υπάρχουν αμαρτήματα τα οποία είναι σοβαρά και όταν ο άνθρωπος πέφτει σε αυτά τα αμαρτήματα, δείχνει την άρνησή του και την ασέβειά του απέναντι στον Θεό. Ένα από αυτά είναι η υπερηφάνεια.
Ο υπερήφανος άνθρωπος πιστεύει ότι είναι υπεράνω του Θεού και πως ό,τι κάνει στη ζωή του, το κάνει από μόνος του χωρίς την βοήθεια του Θεού. Η υπερηφάνεια επίσης είναι το συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν συνειδητοποιεί την αξία του ως άνθρωπος και πλήττεται όταν κάποιος προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του.
Στην Παλαιά Διαθήκη που εξηγούμε με απλά λόγια στην playlist του καναλιού μας με τίτλο «Λόγια της Παλαιάς Διαθήκης», έχουμε δει αρκετά παραδείγματα ανθρώπων που υπερηφανεύθηκαν και ξέχασαν τον Θεό, το τι επιπτώσεις είχαν στη ζωή τους. Στο σημερινό επεισόδιο ο Θεός δια μέσω του Προφήτη Σαμουήλ έστειλε μήνυμα στον βασιλιά Σαούλ ότι λόγω της υπερηφάνειάς του, ο Θεός απέρριψε το βασιλικό αξίωμά του. Πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται.
[Καθένας που υψώνει τον ευατόν του, θα ταπεινωθεί από τον Θεό και θα καταδικαστεί, ενώ εξ αντιθέτου εκείνος που ταπεινώνει τον ευατόν του, θα υψωθεί και θα δοξαστεί από τον Θεό.] (Κατά Λουκάν 18,14 και 14,11). Ο Θεός υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν. [Ο Θεός είναι αντίθετος στους υπερήφανους, στους ταπεινούς όμως, δίνει τη Χάρη Του. (Α’ Πέτρου 5,5). Η υπερηφάνεια είναι: Άρνηση του Θεού, εφεύρεση των δαιμόνων, εξουδένωση των ανθρώπων, μητέρα της κατακρίσεως, απόγονος των επαίνων, απόδειξη ακαρπίας, φυγαδευτήριο της βοήθειας του Θεού, πρόδρομος της παραφροσύνης, φτώχεια της ψυχής, πρόξενος πτώσεων, αιτία της επιληψίας, πηγή του θυμού, θύρα της υποκρίσεως, στήριγμα των δαιμόνων, φύλακας των αμαρτημάτων, δημιουργός της ασπλαχνίας, άγνοια της συμπάθειας, πικρός κριτής, απάνθρωπος δικαστής, αντίπαλος του Θεού, ρίζα της βλασφημίας, η αιτία των παθών!
Τέκνα της υπερηφανείας είναι: οι πτώσεις των πνευματικών ανθρώπων, η οργή, η καταλαλιά, η πικρία, ο θυμός, η κραυγή, η βλασφημία, η υποκρισία, το μίσος, ο φθόνος, η αντιλογία, η ιδιορρυθμία, η ανυπακοή. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος). Η υπερηφάνεια καταπολεμείται με την ταπείνωση. Όταν ο άνθρωπος ζει ταπεινά, τότε ο Θεός τον βλέπει, αλλά ακούει και τις προσευχές του.
Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ
Τρίκορφο Φωκίδος

Related posts

Οι ιεροψάλτες στην σημερινή εποχή

#Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: «Θα σηκωθεί ακόμη λίγη φουρτούνα και θα πετάξει όλα τα άχρηστα»

Άγιος Παΐσιος – Προφητεία: «Θα βγει ο Εθνικισμός στην επιφάνεια και τότε Διαλύεται η Ευρώπη!»

Newsroom