ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Απόψεις

Γιατί η κυβέρνηση βιάζεται για τα f-35 και αγνοεί όσους φωνάζουν ότι είναι «πανάκριβα και και ακατάλληλα για την Ελλάδα»

Γιατί η κυβέρνηση βιάζεται για τα f-35 και αγνοεί όσους  φωνάζουν ότι είναι «πανάκριβα και και ακατάλληλα για την Ελλάδα»

«Ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε»… Ο λόγος για τα F-35 που η κυβέρνηση με διαρροές δείχνει ότι βιάζεται πάρα πολύ να τα αγοράσει…Μέχρι και σε ποια βάση θα σταθμεύσουν έχει βρει….

Είναι προφανές ότι πριν η κυβέρνηση αποφασίσει θα πρέπει να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα που έχουν αυτοί που θα τα πληρώσουν. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους φορολογούμενους πολίτες.

Το militaire.gr έχει παρουσιάσει ήδη αυτά τα ερωτήματα που δεν «τα κατέβασε από το κεφάλι του» αλλά τα θέτουν οι πλέον ειδικοί. Προς το παρόν έχουμε παρουσιάσει μέσω συνεντεύξεων τις απόψεις του απόστρατου της ΠΑ , Παναγιώτη Κουρή και του καθηγητή της ΣΣΕ Κωνσταντίνου Γρίβα. Τα θέματα που θέτουν είναι πολύ συγκεκριμένα όπως και οι απαντήσεις που απαιτούνται να δοθούν. 

Ο Χρήστος Καπούτσης γνωστός αρθρογράφος καταθέτει κι αυτός την άποψη του για το θέμα των F-35. Σε άρθρο του στο slpress.gr έγραψε:

Κι όμως, τα F-35 είναι ακατάλληλα για το ελληνοτουρκικό μέτωπο. 

   Τα Βαλκάνια, η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Ανατολική Μεσόγειος αποτελούν μια ενιαία γεωγραφική περιοχή ιδιαίτερα μεγάλης στρατηγικής αξίας, με κύριο χαρακτηριστικό ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων και απειλών ασφαλείας, με υπαρκτό το ενδεχόμενο της αποσταθεροποίησης. Με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μαύρη Θάλασσα έχει έρθει στο προσκήνιο. Η παρουσία αεροπλανοφόρων, φρεγατών, πυρηνικών υποβρυχίων, μαχητικών πέμπτης γενιάς (όπως τα F-35) και αντιαεροπορικών μιας σειράς χωρών σε αυτές τις γεωπολιτικές ζώνες, δημιουργεί τρομερές επιπλοκές.

Οι παραπάνω δυνάμεις διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος στον ορυκτό πλούτο της περιοχής αλλά και την ασφάλεια των χερσαίων/θαλάσσιων αγωγών μεταφοράς ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) προς την Ευρώπη. Η εικόνα, εκτός του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, δεν επιτρέπει αισιόδοξες σκέψεις για την ειρηνική διευθέτηση των υπόλοιπων εκκρεμών διεθνών και διμερών ζητημάτων που άπτονται της γεωοικονομίας και της πολιτικής. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το Κουρδικό, το Συριακό, το Παλαιστινιακό, το Κόσοβο και άλλα. Είναι προφανής η “διαπλοκή” της ενεργειακής πολιτικής, της γεωπολιτικής και της διπλωματίας των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Οι διεθνοπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας, που από τη φύση τους ενέχουν μια συγκρουσιακή δυναμική, θα εξαρτηθούν, σε μεγάλο βαθμό, από τη συμπεριφορά της Τουρκίας ή ακριβέστερα από τις επιλογές του συστήματος εξουσίας Ερντογάν στο τρίγωνο ΗΠΑ(ΝΑΤΟ)-Τουρκία-Ρωσία. Ασφαλώς, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δοκιμάζονται από τους εκβιασμούς που επιδίδεται ο πρόεδρος Ερντογάν, μη εγκρίνοντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αν και ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχία έδειξε “κατανόηση στις ανησυχίες της”.

F-35: Πανάκριβο και ακατάλληλο 

Είναι σαφές ότι, σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί “λύνουν” επιχειρησιακά προβλήματα, ενίοτε όμως δημιουργούν επικίνδυνες συμμαχικές αναταράξεις. Η επιλογή της Άγκυρας να ενισχύσει την αεράμυνά της με σύγχρονα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, προκάλεσε την αντίδραση των Αμερικανών, με την Τουρκία να βρίσκεται τελικώς εκτός του προγράμματος παράδοσης 100 εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35, παρότι η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός χώρα! Απότοκος αυτής της εξέλιξης, είναι ενδιαφέρον της Ελλάδας να προμηθευτεί μία μοίρα των συγκεκριμένων αεροσκαφών, όπως το εξέφρασε δημοσίως ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό πρόεδρο.

Στην πραγματικότητα το ενδιαφέρον για την απόκτηση των F-35 εκφράστηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση, δια του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας. «Εμείς εκτός από τα F-16 που θα αναβαθμίσουμε, αναζητούμε το καινούριο μαχητικό αεροπλάνο, που θα καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας», είχε πει ο Ευάγγελος Αποστολάκης στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, παρουσία του τότε Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάϊατ, κατά την πολυεθνική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2019”. Έτσι ο κ. Αποστολάκης είχε από τότε “φωτογραφίσει” μία μελλοντική προμήθεια για την πολεμική μας αεροπορία του υπερσύγχρονου αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35 Stealth.

  Ας έχουμε υπόψη μας τα εξής. Πρώτον, τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 είναι πανάκριβα, στοιχίζουν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια το ένα! Δεύτερον, στο ερώτημα, αν το F-35, καλύπτει τις εθνικές ανάγκες στο Αιγαίο (κυρίως αναχαιτίσεις), η απάντηση είναι μάλλον όχι! Τα εξελιγμένα πτητικά χαρακτηριστικά του, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα Stealth, την ικανότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης πολλαπλών αποστολών, τη μεγάλη εμβέλεια, την ενσωμάτωση τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρων κ.τ.λ. καθιστούν το F-35 ιδανικό, για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των ΗΠΑ, για μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή δράσης, της Ανατολικής Μεσογείου, Αιγαίου, Βαλκάνια, Μαύρης Θάλασσας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση, ότι θα επιχειρούν-απογειώνονται από ελληνικές αεροπορικές βάσεις.

Στρατηγικός στόχος των αμερικανικών F-35, είναι η εξουδετέρωση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. Ουσιαστικά, η αγορά των F-35, καλύπτει κυρίως αμερικανικές, ούτε καν νατοϊκές, επιχειρησιακές ανάγκες, στην περιοχή μας, που ωστόσο, μέρος του κόστους “εντέλλεται”, να καλύψει ο ελλειμματικός ελληνικός προϋπολογισμός, εφόσον η χώρα μας τελικώς προμηθευτεί αυτό το πανάκριβο (τεράστιο και το κόστος συντήρησης) αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος.

Related posts

Το 2023 θα αποτελέσει την αρχή της παγκόσμιας σύγκρουσης

Newsroom

Η Ελλάδα είναι “όμηρος” του Ράμα και πρέπει να αντιδράσει ηχηρά

Newsroom

Εγκλήματα πολέμου: Χτυπήματα σε νοσοκομεία….

Newsroom