ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλον

Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς αγοράζει αγροτικές εκτάσεις;

Ο Μπιλ Γκέιτς ολοένα και καθημερνά αυξάνει τις αγροτικές εκτάσεις που περιλαμβάνει η περιουσία του.

Και όπως συμβαίνει με ό,τι ασχολείται ο συνιδρυτής του Microsoft, η κίνηση αυτή έχει τροφοδοτήσει και θεωρίες συνωμοσίας.

Τον Ιανουάριο το αμερικανικό περιοδικό The Land Report αποκάλυψε ότι ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς έχουν ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια σε αγροτική γη στις ΗΠΑ και η αξία των σχετικών περιουσιακών στοιχείων τους ξεπερνά τα 690 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι γαιοκτήμονες

Στην κορυφή της λίστας με τους 100 μεγαλύτερους γαιοκτήμονες των ΗΠΑ- που συντάσσει κάθε χρόνο το περιοδικό- είναι ο πρόεδρος της Liberty Media, Τζον Μαλόουν. Ο Τζεφ Μπέζος βρίσκεται στην 25η θέση και ο Γκέιτς στην 49η, αλλά καταγράφει γρήγορη «άνοδο».

Ο Γκέιτς έχει τεράστιες εκτάσεις στο Ιλινόις, την Αϊόβα, τη Λουιζιάνα, την Καλιφόρνια και περίπου δέκα ακόμη πολιτείες. Το περιοδικά εκτιμά ότι έχει στην κατοχή του τουλάχιστον 242.000 έικρ στις ΗΠΑ, με τις μεγαλύτερες εκτάσεις σε Λουιζιάνα, (69.071), Άρκανσας (47.927) και Αριζόνα (25.750).

Όπως συμβαίνει σε οτιδήποτε αναφέρεται το όνομά του, υπάρχουν και οι θεωρίες συνωμοσίας. Κάποιοι λένε ότι αγοράζει εκτάσεις για φουτουριστικά πειράματα στις αστικές κατοικίες ή για τη δημιουργία νέων τροφίμων.

Ο λόγος

Ο πραγματικός λόγος είναι ίσως πιο πεζός. Είναι μια καλή επένδυση, χωρίς διακυμάνσεις, που δεν συνδέεται στενά με τα χρηματιστήρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωριστικού κινδύνου.

«Η γη είναι ελκυστική επένδυση εδώ και πολλά χρόνια, με αξιόπιστες αποδόσεις για τους επενδυτές και τους ιδιοκτήτες μακροπρόθεσμα, εστιάζοντας κυρίως στη παροχή τροφίμων, ινών και καυσίμων σε έναν κόσμο που πεινά για πόρους», δήλωσε η Έμιλι Νόρτον, διευθύντρια της εταιρείας ακινήτων Savills.

Όταν ρωτήθηκε σε συζήτηση στο Reddit γιατί αγοράζει τόσες πολλές εκτάσεις αγροτικής γης, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη απάντησε ότι τα βασικά κίνητρα είναι η επιστήμη των σπόρων και η ανάπτυξη βιοκαυσίμων.

αγροτικός τομέας

«Ο αγροτικός τομέας είναι σημαντικός. Με πιο παραγωγικούς σπόρους μπορούμε να αποφύγουμε την αποψίλωση των δασών και να βοηθήσουμε την Αφρική να αντιμετωπίσει την κλιματική δυσκολία που ήδη αντιμετωπίζει. Δεν είναι σαφές πόσο φτηνά μπορεί να είναι τα βιοκαύσιμα, αλλά αν τα κρατήσουμε φτηνά αυτό μπορεί να λύσει το ζήτημα των εκπομπών από αεροπλάνα και φορτηγά», επεσήμανε ο Γκέιτς. Σημείωσε πάντως ότι η απόφαση ήταν της επενδυτικής εταιρείας του.

Με πληροφορίες από DW

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Πρωτοβουλίες σε τρία επίπεδα για την οπαδική βία ανακοίνωσε ο Οικονόμου

Newsroom

Καιρός: Έρχεται ο «Μεσογειακός κυκλώνας» από την Ιταλία & φέρνει βροχές και καταιγίδες

Newsroom

Πυροσβεστική: Η “αλλεργία” με την τεχνολογία της ψηφιακής εποχής και το IRIS 2.0 που “κάθεται”