ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Γιώργος Λεχουρίτης πρόεδρο του ΙΝΚΑ: Παραδείγματα τρομακτικής αισχροκέρδειας άνω του 1.000% στα τρόφιμα

Γιώργος Λεχουρίτης πρόεδρο του ΙΝΚΑ: Παραδείγματα τρομακτικής αισχροκέρδειας άνω του 1.000% στα τρόφιμα

Δεν κάνουν ελέγχους ούτε βάζουν πλαφόν στο κέρδος από την παραγωγή ως την κατανάλωση – «Καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης» το καλάθι του νοικοκυριού

Κεραυνοί κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει αφήσει την αγορά να «πίνει το αίμα» των καταναλωτών και προσπαθεί να μεταθέσει το πολιτικό κόστος με το επικοινωνιακό τέχνασμα του «καλαθιού του νοικοκυριού», από τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ Γιώργο Λεχουρίτη που μίλησε στην κρατική τηλεόραση.

Ως Ινστιτούτο Καταναλωτή και Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας «είχαμε αναδείξει ότι αυτό το περιβόητο “καλάθι του νοικοκυριού” δεν θα φέρει ανακούφιση και αγαλλίαση στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή. Ίσα-ίσα, δεν χρειαζόταν. Είναι καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης … Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με 50 προϊόντα που θα μπουν στο “καλάθι του νοικοκυριού” θα χτυπηθεί η ακρίβεια, είναι σε λάθος στρατηγική. Άλλος φταίει, άλλος την πληρώνει; … Για την ακρίβεια φταίει ότι υπάρχει αισχροκέρδεια, κερδοσκοπία. Ότι είναι αυξημένα όσα δίνει ο καταναλωτής και ο επαγγελματίας για καύσιμα, για ρεύμα … Αν θέλει να χτυπήσει την αισχροκέρδεια τρόποι υπάρχουν, αρκεί να θέλει η κυβέρνηση, κάθε κυβέρνηση. Δεν υπάρχει “δεν μπορώ”, υπάρχει “δεν θέλω”», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Παρέθεσε ενδεικτικά παραδείγματα:

  • 13 Νοεμβρίου 2021, 990 κιλά πέλετ έκαναν 319 ευρώ. Ένα μήνα μετά, 3 Δεκεμβρίου 2021, έκαναν 375 ευρώ. Τα ίδια κιλά. Τώρα, 1η Οκτωβρίου 2022, η ίδια ποσότητα 990 κιλά πέλετ κάνουν 810 ευρώ. Αυτό δεν δικαιολογείται. Ακρίβυνε το ξύλο; Ρίχνουμε φυτοφάρμακα και λιπάσματα στο δάσος; Δεν είναι θέμα ζήτησης, είναι θέμα κοστολογίου και αισχροκέρδειας.
  • Το 2021, τα άλευρα, χωρίς να υπάρχει πόλεμος, ανατιμήθηκαν τέσσερις φορές.
  • Οι ελιές, π.χ. Αγρινίου, ξεκινούν στα 40-50 λεπτά αυτή την εποχή από το χωράφι, η πράσινη, βρώσιμη ελιά. Καταλήγει στο πιάτο του καταναλωτή στα 6-7 ευρώ. Είναι ποσοστό κέρδους 1000% (σ.τ.σ. συγκεκριμένα πρόκειται για ποσοστά από 1.100% ως 1.650%).

Απαιτούνται έλεγχοι και πλαφόν στο ποσοστό κέρδους, συνέχισε ο ίδιος. «Όταν ξεκινά ένα προϊόν με μια Χ τιμή από το χωράφι, πόσο πρέπει να πουληθεί; … 200%, 300% πάνω; Αν δεν προσδιορίσουμε συνολικά το ποσοστό κέρδους από το χωράφι στο ράφι, θα συζητάμε για 20 χρόνια ακόμη για το θέμα της ακρίβειας. Αυτή είναι η πεμπτουσία της ακρίβειας, αυτό πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση

 

 

 

Related posts

Τουρκία: Παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Ανοιχτά της Τήνου το Kanuni

Newsroom

“Φτωχότερος” ο Ελληνικός Κινηματογράφος: “Έφυγε” από την ζωή ο ηθοποιός Κώστας Βουτσάς σε ηλικία 88 ετών

Newsroom

ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση: Από την ερχόμενη Δευτέρα πέφτει στο 13%

Newsroom