Σύμφωνα με μελέτες σχετικά με την αλλαγή του βάρους κατά την περίοδο των εορτών, παρατηρείται αύξηση στο βάρος μας που κυμαίνεται από 0,5 έως και 6 κιλά! Διατροφικά, η αλλαγή αποδίδεται στην αυξημένη θερμιδική πρόσληψη, λόγω της υψηλής κατανάλωσης γλυκών, αλλά και στις μεγάλες ποσότητες τροφής που δεν συνηθίζουμε καθημερινά.

Είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο των εορταστικών ημερών, αλλάζει η ρουτίνα της καθημερινότητάς μας. Τα καλέσματα σε φιλικά σπίτια, οι εορταστικές έξοδοι και οι αργίες από τη δουλειά, συχνά οδηγούν σε αυξημένη κατανάλωση τροφής και αλκοόλ, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες. Παράλληλα, την επόμενη ημέρα παρατηρείται μια άτακτη διατροφή, είτε λόγω υποχρεώσεων, είτε λόγω ενοχικών σκέψεων που καταλήγουν σε προσπάθεια περιορισμού των θερμίδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θυσιάζονται ολόκληρα γεύματα, με συχνότερα το πρωινό και τα ενδιάμεσα μικρογεύματα. Το αποτέλεσμα; Καταλήγουμε στο επόμενο δείπνο αδύναμοι να συγκρατήσουμε τις διαθέσεις μας και οδηγούμαστε σε μοιραία διατροφικά λάθη, όπως είναι η βουλιμική κατανάλωση αλμυρών και γλυκών.

Για να μην παχύνουμε

Αν θέλετε λοιπόν να αποφύγετε την αύξηση βάρους και να σας βρει το νέο έτος με καινούργιους στόχους και όχι προβληματισμένους για τα περιττά κιλά, δείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές.Αρχικά συντηρήστε τη διατροφική σας ρουτίνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα στερηθείτε ή ότι δεν θα απολαύσετε τις γιορτινές ημέρες. Διατηρήστε τα γεύματα που συνηθίζετε και μη χάνετε το πρωινό σας ή τα ενδιάμεσα γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρετε να αποφύγετε τις υπερβολικές διατροφικές αποκλίσεις. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης με ταχίνι ή με γιαούρτι και δημητριακά με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης. Και οι δύο επιλογές θα σας προσφέρουν ενέργεια και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυτικών ινών. Συνεχίστε, καταναλώνοντας οπωσδήποτε 2 φρούτα κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Όταν νιώθετε ανάγκη για γλυκό, και αφού έχετε ήδη δοκιμάσει τους κουραμπιέδες την προηγούμενη ημέρα, αποφύγετέ τους και επιλέξτε ένα υγιεινό ενδιάμεσο σνακ, όπως είναι ο χαλβάς από ταχίνι. Στα εορταστικά γεύματα, επιλέξτε ό,τι σας αρέσει περισσότερο, αποφεύγοντας τις πολύ λιπαρές επιλογές και ελέγχοντας την ποσότητα κατανάλωσης.

Με τι θα συνοδεύσετε το ποτό σας

Για τη συνοδεία του ποτού σας, επιλέξτε ανάλατα αμύγδαλα και καρύδια που δεν θα σας «φορτώσουν» με αλάτι, ενώ θα σας προσφέρουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό και να παραμένετε δραστήριοι. Η συνδρομή στο γυμναστήριο δεν «πάει διακοπές», αλλά πρέπει να είναι μέρος των δικών σας διακοπών!

Απολαύστε τις εορταστικές μέρες, σκεπτόμενοι και τις επόμενες που θα έρθουν. Μην ενταχθείτε σε όσους αυξάνουν το βάρος τους σημαντικά κατά τις ημέρες αυτές. Προσέξτε τον εαυτό σας και να είστε σίγουροι ότι θα σας το ανταποδώσει! Καλή νέα χρονιά!

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο.