Κοινοποιείστε το άρθρο

Σταφύλι παντεσπάνι

 Σταφύλι: Τα οφέλη για την υγεία

Το σταφύλι, το φρούτο του φθινοπώρου, αποκαλείται ‘ευτυχές δημιούργημα της φύσης’. Ποια είναι η διατροφική αξία του και οι ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία;

Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα (Vitis Vinifera), είναι αναρριχητικό φυτό και προιόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού.

Tο σταφύλι, ξεχωριστό στοιχείο στην εκκλησιαστική μας παράδοση, όπως φαίνεται, έχει αρκετά παλιά ιστορία. Oι αρχαιότερες αναφορές βρίσκονται στα Oμηρικά ‘Eπη. O Όμηρος εκθειάζει τις αρετές του, αλλά συγχρόνως στηλιτεύει και την κατάχρησή του.

Στα συμπόσια των ηρώων δεσπόζει η κατανάλωση σταφυλιού τόσο στην Oδύσσεια όσο και στην Iλιάδα. Σε ιερογλυφικές επιγραφές γίνονται αναφορές στην άμπελο, ενώ διάφορες ζωγραφιές σε τοίχους αναπαριστούν ανθρώπους να καλλιεργούν αμπέλια και να μαζεύουν σταφύλια.

glyko-stafili

Γλυκό με σταφύλια

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180c.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράσει, το βγάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη τα αυγά μετά προσθέτουμε το αλεύρι και κατόπιν τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα και το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Παίρνουμε τα μήλα τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε καρεδάκια.

Παίρνουμε ένα πυρέξ το βουτυρώνουμε και βάζουμε μέσα τα μήλα τα σταφύλια και την καρυδόψιχα, από επάνω ρίχνουμε την ζύμη που φτιάξαμε και ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ταψί μας πρέπει να είναι ανοιχτό και να το βουτυρώσουμε πριν το γεμίσουμε.

ΥΛΙΚΑ:

3 ΜΕΓΑΛΑ ΜΗΛΑ

1 ΤΣΑΜΠΙ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ

75 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΔΟΨΙΧΑ

½ LT ΓΑΛΑ

100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΛΕΥΡΙ

100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ

100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟ

4 ΑΥΓΑ

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο