ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Γονείς: Γιατί δυσκολεύονται να «διδάξουν» την υγιεινή διατροφή στα παιδιά ;

Γονείς: Γιατί δυσκολεύονται να «διδάξουν» την υγιεινή διατροφή στα παιδιά ;

Μόλις ένας στους τρεις γονείς θεωρούν ότι ακολουθούν μια καλή “συνταγή” με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν να τρώνε υγιεινά.

Σημαντικός αριθμός γονέων στις ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι δεν τα καταφέρνουν καλά στο να εμφυσήσουν σωστές διατροφικές αρχές στο παιδί τους, ενώ ένα 20% των γονέων δεν βρίσκουν τον λόγο να περιορίσουν το fast food από τη διατροφή του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Νοσοκομείο Παίδων C.S. Mott και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην πράξη, τα πράγματα για τους γονείς που θέλουν να μάθουν τα παιδιά τους να τρώνε υγιεινά, είναι μάλλον δύσκολα.
Συμφωνούν μεν, ότι μια υγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία είναι σημαντική, στην πράξη όμως, μόλις το ένα τρίτο των γονέων παιδιών ηλικίας 4-18 ετών αισθάνονται ότι «τα καταφέρνουν». Σε γενικές γραμμές, οι γονείς των εφήβων ανησυχούν λιγότερο για τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους, σε σχέση με τους γονείς που έχουν μικρότερα παιδιά.

Μόλις ένας στους έξι θεωρεί ότι το παιδί του ακολουθεί μια πολύ υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ενώ ένας στους τέσσερις παραδέχονται ότι η διατροφή των παιδιών τους είναι κάπως υγιεινή ή καθόλου υγιεινή.

“Οι περισσότεροι γονείς καταλαβαίνουν ότι πρέπει να παρέχουν υγιεινά τρόφιμα στα παιδιά τους, αλλά η πραγματικότητα των ωραρίων εργασίας, οι δραστηριότητες των παιδιών και οι διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις, κάνουν την προετοιμασία φαγητού ιδιαίτερα δύσκολη», σημειώνει μία από τους υπευθύνους της δημοσκόπησης, η Σάρα Κλαρκ.
Πόσες φορές δεν έχουμε ξοδέψει χρόνο και χρήμα για ένα υγιεινό γεύμα στη θέα του οποίου το παιδί έκανε απλώς μια γκριμάτσα και δεν έφαγε μπουκιά; “Μερικοί γονείς χρειάζονται βοήθεια με τα ψώνια, την προετοιμασία φαγητού ή άλλες δουλειές του σπιτιού, ώστε τα γεύματα να μην αποτελούν πρόβλημα. Άλλοι γονείς θα βρουν πολύ χρήσιμη την πληροφόρηση για υγιεινές συνταγές, φιλικές προς τα παιδιά, αλλά και πρακτικές συμβουλές ώστε να πείσουν τα πολύ επιλεκτικά παιδιά να δοκιμάσουν κάτι πιο υγιεινό και πιο ισορροπημένο», εξήγησε η Kλαρκ.

“Πολλά πρόχειρα τρόφιμα είναι πλούσια σε ζάχαρη, λίπος και θερμίδες. Ωστόσο, πριν οι γονείς μπορέσουν να συμβουλεύσουν τα παιδιά τους για την υγιεινή διατροφή, θα πρέπει να είναι και οι ίδιοι ενημερωμένοι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ένας στους δύο γονείς, αναφέρει ότι μπερδεύεται από τους χαρακτηρισμούς των συσκευασιών: «φυσικό», «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά», «βιολογικό», «χωρίς ζάχαρη».

Related posts

Οι ειδικοί Σαρηγιάννης – Γουργουλιάνης λένε: «Να δώσουμε περισσότερο χώρο στους ανθρώπους εκτός σπιτιού»

Newsroom

Σύριζα: « Άνθρακας» τα μέτρα για την ανάσχεση του ράλι τιμών

Συνταγή Παραδοσιακή Καρυδόπιτα: του Σεφ Γιώργου Τσελεμεντέ