Κοινοποιείστε το άρθρο

Google: Συμβουλές προστασίας για τα προσωπικά σας δεδομένα

Συμβουλές σε ό,τι αφορά τους κινδύνους απώλειας των προσωπικών δεδομένων και τη σημασία χρήσης συστημάτων ασφαλείας όπως είναι το 2-Step Verification δίνει η Google, με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2022

 

Συμβουλές σε ό,τι αφορά τους κινδύνους απώλειας των προσωπικών δεδομένων και τη σημασία χρήσης συστημάτων ασφαλείας όπως είναι το 2-Step Verification δίνει η Google, με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2022.

Όπως σημειώνει η Google, θέτοντας την ασφάλεια στο επίκεντρο της στρατηγικής της σε κάθε προϊόν, το 2021 επιτάχυνε τις προσπάθειες για ελαχιστοποίηση των κινδύνων που ενέχει η χρήση των προσωπικών κωδικών (passwords), ξεκινώντας να εγγράφει αυτόματα τους χρήστες στο 2-Step Verification (2SV) – προσφέροντας έτσι στον κόσμο ένα επιπλέον φίλτρο προστασίας απέναντι στους κυβερνο-εγκληματίες που προσπαθούν να χακάρουν τους λογαριασμούς τους. Μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιηθεί επιτυχώς το 2SV σε περισσότερους από 150 εκ. ανθρώπους ενώ το ίδιο έγινε και για πάνω από 2 εκ. δημιουργούς στο YouTube. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Google, ήταν μείωση 50% σε παραβιάσεις λογαριασμών των συγκεκριμένων χρηστών.

Η επιτυχία αυτή, όπως τονίζει η Google, αναδεικνύει την σημασία χρήσης ενός δεύτερου συστήματος επαλήθευσης στοιχείων για την προστασία των δεδομένων.

Μεγιστοποιώντας την ασφάλεια του Sign-In και την ευκολία χρήσης

Σύμφωνα με τη Google, μεγαλύτερη ασφάλεια δεν πρέπει να σημαίνει μικρότερη άνεση και ευκολία στη χρήση. Η εταιρεία εργάζεται εντατικά για τη δημιουργία τεχνολογίας που θα παρέχει μια ασφαλή, άψογη εμπειρία στο sign-in, περιορίζοντας ταυτόχρονα την εξάρτηση από τα passwords, τα οποία ευθύνονται συχνά για παραβιάσεις δεδομένων και απόπειρες phishing, δεν απομνημονεύονται εύκολα και είναι ταλαιπωρία να πρέπει να τα ανανεώνουμε διαρκώς.

Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, η εταιρεία ηγήθηκε της δημιουργίας κλειδιών ασφαλείας (Security Keys) – ενός διαφορετικού είδους επαλήθευσης που, το μόνο που ζητά από τον χρήστη είναι να συνδέσει ένα ειδικό βύσμα και να πατήσει ένα κουμπί. «Γνωρίζοντας ότι τα κλειδιά ασφαλείας παρέχουν τον υψηλότερο δυνατό βαθμό ασφάλειας στο sign-in, τα εντάξαμε στα Android τηλέφωνά μας, καθώς και στην εφαρμογή Google Smart Lock στις συσκευές Apple. Σήμερα, σχεδόν όλα τα κινητά τηλέφωνα στον κόσμο υποστηρίζουν αυτόματα την τεχνολογία αυτή – όπως πιθανότατα και το δικό σας τηλέφωνο» σημειώνει η Google.

Πώς μένουμε ασφαλείς

Όπως σημειώνει η Google, αυτό που επιθυμεί είναι να έχουν όλοι οι χρήστες τις καλύτερες μεθόδους προστασίας στη διάθεσή τους -ως προεπιλογή- για όλες τις συσκευές και όλους τους λογαριασμούς τους. Σημειώνει, δε, ότι υπάρχουν μερικά μικρά βήματα που μπορούν να κάνουν οι χρήστες ώστε να είναι ακόμη πιο ασφαλείς.

  • Να κάνουν για παράδειγμα ένα Security Checkup, που είναι ο γρήγορος, βήμα-βήμα οδηγός μας με εξατομικευμένες και αποτελεσματικές συμβουλές για άμεση ενίσχυση της ασφάλειας του Google Account. Παράλληλα, ο οδηγός αυτός θα διευκολύνει τους χρήστες να προετοιμάσουν τη διαδικασία ανάκτησης του λογαριασμού τους, κάτι που είναι τόσο απλό, όσο το να προσθέσουν έναν αριθμό τηλεφώνου και ένα εναλλακτικό email στο λογαριασμό τους, σημειώνει η Google. Αυτό, αφενός μας βοηθά να επαληθεύσουμε την ταυτότητά σας αν ξεχάσετε το password σας, αφετέρου θα δυσχεράνει τις προσπάθειες ενός κακόβουλου ατόμου να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σας.
  • Να εφαρμόσουν το 2CV, καθώς, σε περίπτωση που παραβιαστεί ο προσωπικός κωδικός σας, αυτό θα έχει καθοριστική σημασία. «Δεν το λέμε μόνο εμείς αυτό: πολλοί φορείς, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα αγωνίζονται να θεσπίσουν το 2SV. Στην Αμερική, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει λάβει ισχυρή θέση υπέρ της πολυ-παραγοντικής εξακρίβωσης (MFA), για την οποία εξέδωσε εντολή να την εφαρμόζουν όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες για την προστασία των δεδομένων τους. Σήμερα, βλέπουμε πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ακολουθούν αντίστοιχες προσεγγίσεις» σημειώνει η εταιρεία.
  • Να χρησιμοποιούν το Google Password Manager, το οποίο είναι προ-εγκατεστημένο στο Chrome, το Android και το Google App. Το Password Manager βοηθά τους χρήστες να δημιουργούν ισχυρά passwords για όλους τους online λογαριασμούς τους, χωρίς να πρέπει να τα θυμούνται. Τους βοηθά επίσης να τσεκάρουν αν έχουν πέσει θύματα παραβίασης λογαριασμού ή απόπειρας phishing, επαληθεύοντας τη γνησιότητα των σελίδων που επισκέπτονται πριν καν συνδεθούν. Επιπλέον, είναι πολύ βολικό. Αντί να πληκτρολογούμε προσωπικούς κωδικούς στα μικροσκοπικά πληκτρολόγια των κινητών τηλεφώνων, περιμένουμε το Password Manager να συμπληρώσει το password, πατώντας απλώς στη συνέχεια, ένα κουμπί.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο