ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ

Ο Πηνειός, ο μεγάλος ποταμός της Θεσσαλίας διακρίνεται για τα δεκάδες όμορφα τοπία που δημιουργεί, αλλά και για ένα ανεξάντλητο πλούτο βιοποικιλότητας.

 

Κατά την ελληνική μυθολογία ο Πηνειός, όπως όλοι άλλωστε οι μεγάλοι ποταμοί, ήταν γιος του Ωκεανού και της Τιθύος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο ποταμός ήταν κατοικία των Νυμφών και δημιουργήθηκε από το κλάμα των βουνών Πίνδου και Λίγκου για τη χαμένη τους αγάπη. Η ομηρική ονομασία του είναι «αργυροδίνης»,λόγω της ομορφιάς των νερών του. . Στην ιστορία αναφέρεται συχνά με διάφορες ονομασίες με την πιο κοινή να είναι ο Σαλαβριάς και οι παραφθορές του: Σαλεμβρία, Σαλέμβρα, Σαλυμπρία, Σελυμβρία. Ονομαζόταν και Λυκόστομος από το Λυκοστόμιο που αποτελούσε τη μεσαιωνική ονομασία της Κοιλάδας των Τεμπών. Από αυτή την λέξη βγήκε και η τούρκικη ονομασία του ποταμού (Κιοστούμ ή Κιοστέμ), ενώ μια ακόμα ονομασία του είναι «Αμπάμπα» από το Μπαμπά που ήταν το όνομα του οικισμού των Τεμπών. Το συνολικό του μήκος είναι 216 χλμ. και είναι ο τρίτος σε μήκος ποταμός της χώρας καλύπτοντας μια τεράστια λεκάνη απορροής που φτάνει τα 10.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο Πηνειός σχηματίζεται κυρίως από τη συμβολή του Μαλακασιώτικου ρέματος που πηγάζει από τον Λάκμο στην Πίνδο και του ρέματος Μουργκάνι που πηγάζει από την Αντιχάσια. Κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, περνώντας από τα στενά της Καλαμπάκας και φτάνει στον Θεσσαλικό κάμπο. Στην συνέχεια διασχίζει το πέρασμα της Κοιλάδας των Τεμπών, μεταξύ Ολύμπου και Κισσάβου και εκβάλλει τελικά στον Αιγαίο, δημιουργώντας το Δέλτα του κοντά στην κωμόπολη Στόμιο. Στον Πηνειό καταλήγουν πολλοί ακόμα μεγάλοι ποταμοί με κυριότερους τον Πορταϊκό, τον Τιταρήσιο, τον Ενιπέα, τον Καλέτζη, τον Πάμισο, το Μουργκάνι, τον Σοφαδίτικο, καθώς και τα νερά που έρχονται από την εκτροπή του Ταυρωπού στην περιοχή της Καρδίτσας.
Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, καθώς διαθέτει παραποτάμια δάση, πλούσια πανίδα και εκτεταμένες θίνες στο Δέλτα του. Ανήκει στο δίκτυο NATURA και έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

Related posts

«ΤΡΕΙΣ ΦΟΝΟΙ ΚΑΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ» στο Θέατρο Χυτήριο – Δείτε πότε παίζει

«Βόμβα» στον Θαλάσσιο τουρισμό: Με το νέο νόμο Κουρουμπλή

Σεισμός τώρα 5,8 Ρίχτερ στην Άρβη της Κρήτης – Κουνήθηκε όλο το νησί