ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ορθοδοξία

H άγνωστη ιστορία του άπιστου Θωμά

άπιστου Θωμά

H άγνωστη ιστορία του άπιστου Θωμά

H άγνωστη ιστορία του άπιστου Θωμά, πως  χάρισε αμέτρητο χρυσάφι στους φτωχούς ρισκάροντας τη ζωή του. Κήρυξε τον λόγο του Χριστού στην Ινδία, όπου και βρήκε μαρτυρικό θάνατο…

απιστος θωμας

Πριν γίνει μαθητής του Χριστού, ο Θωμάς ήταν ψαράς. Δεν δίστασε ούτε στιγμή να αφήσει πίσω τη μέχρι τότε ζωή του και να ακολουθήσει τον δάσκαλο από την Ιουδαία.

Ο Θωμάς έγινε ένας από τους πιο ένθερμους μαθητές του Ιησού. Στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, όταν οι υπόλοιποι Απόστολοι προσπαθούσαν να πείσουν τον Χριστό να μην επιστρέψει στην Ιουδαία, επειδή κινδύνευε η ζωή του, ο Θωμάς τους προέτρεψε να τον συνοδεύσουν και να πεθάνουν όλοι μαζί του.

Ο Θωμάς ήταν ο μοναδικός που δεν είδε τον Χριστό μετά την Ανάσταση. Οι υπόλοιποι απόστολοι του διηγήθηκαν την ιστορία, αλλά ο Θωμάς αδυνατούσε να το πιστέψει.

Ήθελε να αγγίξει ο ίδιος τις πληγές στα χέρια του Χριστού από τα καρφιά του σταυρού και την πληγή στο πλευρό του από το δόρυ του Ρωμαίου στρατιώτη. Οχτώ μέρες αργότερα, ο Χριστός εμφανίστηκε ξανά μπροστά στους μαθητές και κάλεσε τον Θωμά να ακουμπήσει τα χέρια του στις πληγές.

Όταν τον είδε μπροστά του, ο Θωμάς έσκυψε το κεφάλι και αποκρίθηκε: «Εσύ είσαι ο Κύριος και ο Θεός μου». Τότε ο Χριστός απάντησε: «Επειδή με είδες και πίστεψες; Μακάριοι αυτοί που δεν θα με δουν και θα πιστέψουν».

Ο Απόστολος Θωμάς o βίος του Θωμά εξιστορείται στις «Απόκρυφες Πράξεις του Θωμά». Σύμφωνα με τα κείμενα, ο Απόστολος ανέλαβε να διαδώσει τον λόγο του Θεού στα βάθη της Ασίας, στους Πέρσες και τους Ινδούς. Ξεκίνησε το ταξίδι του ως υπηρέτης του Ινδού Αμβανή, ο οποίος ήταν απεσταλμένος του βασιλιά Γουνδιαφόρου στα Ιεροσόλυμα. Ο Αμβανής έψαχνε έναν ικανό χτίστη για να οικοδομήσει ένα λαμπρό ανάκτορο για τον βασιλιά του. Μέχρι να φτάσουν στην Ινδία, ο Θωμάς είχε ήδη προσηλυτίσει αρκετούς ανθρώπους που συνάντησε στο μακρύ ταξίδι. Στην Ινδία κλήθηκε να παρουσιαστεί μπροστά στον βασιλιά Γουνδιαφόρο, ο οποίος τον ρώτησε αν θα μπορούσε να χτίσει ένα εντυπωσιακό παλάτι. Ο Θωμάς απάντησε καταφατικά και τότε ο βασιλιάς τον ενημέρωσε ότι θα του έδινε όσο χρυσάφι χρειαζόταν για να ολοκληρώσει το παλάτι μέσα σε τρία χρόνια. Ο ίδιος ο βασιλιάς θα απουσίαζε από τη χώρα και δεν θα επέβλεπε καμία εργασία. Όμως ο Θωμάς δεν έχτισε ποτέ το παλάτι. Όλο το χρυσάφι που έστελνε ο βασιλιάς, το μοίραζε στους φτωχούς, ενώ κήρυττε τον λόγο του Θεού. Εκατοντάδες βαπτίστηκαν Χριστιανοί, ενώ ο ανυποψίαστος βασιλιάς ανυπομονούσε να δει από κοντά το λαμπρό οικοδόμημα.

Όταν έμαθε ότι ο Θωμάς είχε παρακούσει τις εντολές του, εξοργίστηκε. Τον φυλάκισε σε ένα σκοτεινό λάκκο, παρά τις διαβεβαιώσεις του Θωμά ότι είχε χτίσει πράγματι ένα λαμπρό παλάτι, που δεν βρισκόταν στη γη, αλλά στον ουρανό. Εννοούσε ότι με τις φιλανθρωπίες, είχε εξασφαλίσει μία θέση στο παράδεισο για τον βασιλιά. Ο ειδωλολάτρης Γουνδιαφόρος δεν μπορούσε και δεν ήθελε να καταλάβει τα λόγια του Θωμά. Έγινε χριστιανός όμως όταν, σύμφωνα με την παράδοση, του μίλησε το πνεύμα του αδερφού του και του είπε ότι υπήρχε μια θέση για αυτόν στον ουρανό. Ο Θωμάς αφέθηκε ελεύθερος και συνέχισε το ιεραποστολικό του έργο. Ο μαρτυρικός θάνατος του «Άπιστου Θωμά» Ο Θωμάς φυλακίστηκε ξανά, επειδή προσηλύτισε τη σύζυγο του βασιλιά Μισδίου, Τέρτια και τον γιο του, Ουαζάνη. Ο βασιλιάς διέταξε να θανατωθεί ο Απόστολος. Φοβόταν τον τεράστιο πλήθος νεοβάπτιστων Χριστιανών που ζητούσε να σωθεί ο Θωμάς και γι’ αυτό ζήτησε απ’ τους στρατιώτες να τον οδηγήσουν μακριά απ’ την πόλη και να τον εκτελέσουν. Έτσι κι έγινε. Τέσσερις λόγχες διαπέρασαν το κορμί του και ο απόστολος Θωμάς ξεψύχησε. Η χρονολογία του θανάτου του υπολογίζεται στα 72 μ.Χ. Η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 6 Οκτωβρίου….

 

Related posts

Άγιος Πορφύριος: Το μυστικό για να σου φύγει η στενοχώρια

Newsroom

Στον πόλεμο που είναι ο Θεός;

Γέρων Γεώργιος Αλευράς: «Το ΕΓΩ πρέπει να σταυρωθεί» (βίντεο)