Κοινοποιείστε το άρθρο

H Kατερίνα Μιχαηλίδου Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας: Αναλύει γιατί είναι σημαντική η σίτιση του μωρού και ποια είναι η κατάλληλη εισαγωγή στερεών τροφών.

Κ Μιχαηλίδου, πώς αναθρέφουμε σήμερα σωστά ένα μωρό ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα υγιή και πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα;

Τα πρώτα χρόνια ζωής μας το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αρχικά σχεδόν ανύπαρκτο και ωριμάζει πολύ σταδιακά .Πολύ μεγάλες μελέτες καταδεικνύουν ότι ο μητρικός θηλασμός είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις για να χτίσουμε δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Παρέχει όχι μόνο ενεργητική αλλά και παθητική ανοσοποίηση στο μωρό μας και έτσι ακόμη και εάν η μητέρα που θηλάζει αρρωστήσει –πρίν ακόμη νοσήσει -παράγει αντισώματα για να προστατεύσει το μωρό της!! (ευτυχώς που μέσω αυτής της Θεόδοτης προμήθειας έχει επιβιώσει η ανθρωπότητα χιλιάδες χρόνια!!!) Κάτι εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι όσο περισσότερο θηλάσει ένα μωρό τόσο περισσότερο προστατεύεται από διάφορες μορφές καρκίνου της παιδικής ηλικίας και από διαβήτη.

Επίσης είναι αξιοσημείωτο το γεγονός  ότι κάποιοι ανοσοποιητικοί παράγοντες αυξάνονται στο μητρικό γάλα της μητέρας που έχει γεννήσει πρόωρα και έτσι προστατεύονται αυτά τα μωρά περισσότερο από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις , καθώς και ότι τα αντισώματα που παρέχονται μέσω του μητρικού γάλακτος διαφοροποιούνται σύμφωνα με τις ανάγκες και την ηλικία του μωρού οπότε ποτέ δεν χάνει την αξία του το μητρικό γάλα!!!Κλείνοντας να συμπληρώσω ότι εκτός του ανοσοποιητικού συστήματος  έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης , και καλύτερη ανάπτυξη εγκεφάλου και νευρικού συστήματος!

Όταν ένα μωρό κλαίει, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στο γονιό;

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε αρχικά ότι τα μωρά έχουν ανάγκες (που όταν είναι πχ μωρά εκφράζονται και με το κλάμα) και ΟΧΙ επιθυμίες για τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο ζωής τους!!Επίσης  είναι βέβαιο ότι ένας από τους τρόπους που επικοινωνούν τα μωρά  είναι το κλάμα. Σταδιακά οι γονείς βέβαια αποκρυπτογραφούν το κλάμα του μωρού όταν πεινάει, πονάει κοκ. Το εύλογο ερώτημα των γονιών είναι: Πότε είναι απαραίτητο να ανταποκριθούν στο κλάμα του μωρού με το να το πάρουν πχ αγκαλιά¨; Μήπως είναι πιο σωστό να αφήσουν το μωρό να κλαίει για να «μάθει»  ότι δεν μπορεί άμεσα να ανταποκρίνονται οι γονείς.

Με ποιόν τρόπο βοηθάει τέτοιου είδους προσέγγιση? Η τεκμηριωμένη απάντηση είναι πως όχι μ΄νο δεν βοηθάει αλλά  το αντίθετο! Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι έγιναν  μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν πως όταν αφήνουμε ένα μωρό να κλαίει συχνά η για πολύ ώρα –κλαίει περισσότερο!! Αντίθετα το κλάμα είναι ένα είδους σήμα  που στέλνει το μωρό . Όταν ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του μωρού χτίζουμε μια θεμελιώδης σχέση εμπιστοσύνης καθοριστική όχι μόνο για την σχέση μεταξύ γονέα-παιδιού  αλλά και  για την μετέπειτα ψυχική ισορροπία του ως ενήλικας! Έχοντας λοιπόν κατά νου τα οφέλη λοιπόν μην διστάζετε να δίνετε άνευ όρων αγάπη και αγκαλιές στα μωρά σας!! Άλλωστε Αξίζει να πούμε ότι εκλύονται ορμόνες που ευνοούν την ανάπτυξη και την πλαστικότητα του εγκεφάλου του μωρού!

 Synenteyxi-Katerina-mixailidoy-h-zaxari-einai-narkotiko-poy-mas-ethizei-apo-tin-vrefiki-mas-greekaffair.gr

Ποιες θεωρούνται απαγορευτικές τροφές για ένα μωρό; Τι πρέπει να αποφεύγουν η γονείς;

Απαγορευτικές σίγουρα είναι η ζάχαρη και γενικά οι επεξεργασμένες τροφές με πολλά χημικά πρόσθετα !Οι γονείς είναι σημαντικό να ενημερώνονται για το τι συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του μωρού ώστε να προλαμβάνονται τυχόν δυσανεξίες η αλλεργίες. Κάθε περίπτωση πρέπει να  εξετάζεται ξεχωριστά και όχι να υπάρχει μια γενική οδηγία – κατεύθυνση.    

Η σημερινή σύγχρονη κοινωνία δεν αφήνει πολύ χρόνο στις μητέρες για να ετοιμάζουν οι ίδιες πάντα τα φαγητά των μωρών τους. Ποια είναι η άποψη σας για τα έτοιμα φαγητά ή κρέμες;

Δυστυχώς η πίεση χρόνου είναι εμπόδιο στην προετοιμασία των γευμάτων του μωρού με αποτέλεσμα να καταφεύγουν οι μητέρες πχ στις έτοιμες κρέμες. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις και ανάλογα με το ιστορικό του μωρού –όπως για παράδειγμα ανωριμότητα λόγω προωρότητας, ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια κλπ μπορεί να χρειάζεται να δοθεί πχ μια κρέμα πιο εμπλουτισμένη με κάποιες βιταμίνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις σίγουρα δεν είναι μονόδρομος!! Αρκεί να διαβάζουν οι γονείς τις ετικέτες –(πχ την περιεκτικότητα σε ζάχαρη κλπ) και να αναζητούν όσο γίνεται πιο ποιοτικά προιόντα.

3.1.3-4.1.2-greekaffair.gr

Από ποιο μήνα μπορεί ένα μωρό να ξεκινήσει να τρώει στερεά τροφή;

Σύμφωνα με τα Διεθνή Δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η εισαγωγή στερεών τροφών είναι ανάλογη με το 1) πώς σιτίζεται το μωρό, (μικτή σίτηση, αποκλειστικά μητρικό γάλα, η βιομηχανοποιημένο γάλα)2) εάν έχει τα «σημάδια ετοιμότητας» σύμφωνα με την νευρολογική του ανάπτυξη, (κάθεται με λίγη στήριξη στον πωπό του, πιάνει με τα δάχτυλα και φέρνει στο στόμα και είναι έτοιμο να καταπιεί) ακόμη και το 3) πότε κόπηκε ο ομφάλιος λώρος η εάν δόθηκε το αίμα από τον ομφάλιο λώρο σε τράπεζα για βλαστοκύτταρα ( που σημαίνει ότι επηρεάζεται ο σίδηρος του μωρού) και άλλες παραμέτρους. Για παράδειγμα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά και καθυστέρησαν να κόψουν το λώρο έχουν σχετικά καλές αποθήκες σιδήρου –κάτι που εκτιμά ο παιδίατρος από την κλινική εικόνα του μωρού, οπότε είτε δεν δείχνουν τα ίδια ιδιαίτερη προτίμηση στις τροφές είτε πολύ σταδιακά εισάγονται οι τροφές κάθε μήνα .Οι βασικές οδηγίες για μωρά που θηλάζουν είναι να εισάγονται από τον 6ο μήνα και σε κάποιες περιπτώσεις που προαναφέραμε και νωρίτερα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, τo ένα τρίτο των βρεφών σε ηλικία 9 μηνών είναι ήδη παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Που πιστεύετε ότι οφείλετε αυτό;

Δυστυχώς είναι λυπηρό το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Θα πρέπει να ωστόσο να δούμε σε ποιες περιπτώσεις βρεφών αναφέρεται η μελέτη και πως σιτίζονται τα μωρά; Πιο συγκεκριμένα εάν τα συγκεκριμένα μωρά δεν θηλάζουν αποκλειστικά έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν παχυσαρκία στην ζωή τους, ενώ δεν ισχύει το ίδιο με τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά! Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το γονιδιακό προφίλ- κληρονομικότητα.

Βλέπουμε σήμερα μαμάδες η γιαγιάδες να χρησιμοποιούν το φούρνο μικροκυμάτων (Microwave) για να ζεσταίνουν το γάλα για το μωρό βρέφος. Πόσο σωστό η λάθος είναι αυτό;

Δεν είναι κατάλληλο όχι μόνο γιατί παρεμβαίνει με επιθετικό τρόπο στα υγρά αλλά και διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εγκαυμάτων σε περίπτωση που δεν έχει ζεσταθεί ομοιόμορφα.

Μπορούμε να βάλουμε στην κατάψυξη μικρά βρεφικά γεύματα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του μωρού;

Είναι αλήθεια ότι ιδανικά το φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό έχει άλλη αξία από όλες τις απόψεις, Όταν όμως κατ’ εξαίρεση κάποια στιγμή πρέπει να καταψύξουμε το φαγητό του μωρού δεν είναι τόσο πρόβλημα. Δεδομένου του ότι χάνονται κάποια στοιχεία είναι καλό να αποφύγουμε να καταψύχουμε βρεφικά γεύματα.

Κ. Μιχαηλίδου σας ευχαριστώ και δεσμευόμαστε να σας έχουμε κοντά μας σύντομα και πάλι ώστε να μας παρέχετε της πολύτιμες σας συμβουλές σας!

Κ. αξιότιμε Κυριάκο, εγώ ευχαριστώ εκ των προτέρων…

Μιχαηλίδου-Καρακωνσταντίνου Κατερίνα, LC

Βοηθός μητρότητας CPD, Σύμβουλος θηλασμού LLLI, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Τηλ.: 2105819265, 6945330396
katerinamich@gmail.com

Συνέντευξη Κυριάκος Τσικορδάνος

www.greekaffair.gr

Κοινοποιείστε το άρθρο