H «Πολιορκία» για την επανάσταση του 1821 ταξιδεύει στην Άμφισσα- ΦΩΤΟ
Η ταινία γυρίστηκε στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής της Αγίας Ευθυμίας ή της “Αργομοίρας”, στους πρόποδες του βουνού Έλατος της Γκιώνας και βασίζεται σ’ αληθινά γεγονότα και δη στη μάχη της Μονής Δοβρά στη Βέροια, το Μάρτιο του 1822
Η νέα ταινία του Βασίλη Τσικάρα «Πολιορκία», συνεχίζεται να προβάλλεται σε κινηματογράφους όλης της χώρας, κερδίζοντας το στοίχημα του κοινού και δίνοντας απάντηση σ’ όσους υποστηρίζουν πως ανεξάρτητες παραγωγές εμπνευσμένες από την Επανάσταση του 1821 έχουν σταματήσει να συγκινούν ή φτάνουν έως τις ταινίες του Τζέϊμς Παρις τις δεκαετίας 1960 και 1970.
Ο Βασίλης Τσικάρας και οι συνεργάτες του, τόλμησαν και πέτυχαν για δεύτερη συνεχή φορά, να παρουσιάσουν μία άρτια καλλιτεχνική παραγωγή κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, χωρίς παχυλούς προϋπολογισμούς αλλά με τη βοήθεια και υποστήριξη φορέων και ανθρώπων που πιστέψαν στο εγχείρημα και σ’ ότι αυτό πρεσβεύει.
«Με τον κύκλο των ανθρώπων που ασχολούνται με την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, τον οπλισμό, τις φορεσιές, αλλά και γενικότερα τα ήθη και τις κοινωνικές λειτουργίες της συγκεκριμένης περιόδου έχουμε έλθει πολύ κοντά τα τελευταία χρόνια» λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Δελφών δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας τη θεσμοθέτηση της εκδήλωσης «Επαναστατικός Επετειακός Κύκλος» που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και αναφέρεται στο χρονικό διάστημα από την Κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη έως την απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1821. Παράλληλα έχουν αναβαθμιστεί παρόμοιες επετειακές εκδηλώσεις που σχετίζονται με την Επανάσταση (εορτασμοί για το Χάνι της Γραβιάς, για τη μάχη της Αρβανιτόραχης, για τη Ναυμαχία της Αγκάλης, για τους αγώνες του Γαλαξιδιού κ.α.).


Μεθοδικά και με σχέδιο, ο δήμος Δελφων εστιάζει στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της περιοχής «καλλιεργώντας ταυτόχρονα στους συμπολίτες μας και ιδίως στη νέα γενιά τον υγιή πατριωτισμό» όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ.Παναγιωτόπουλος, βελτιώνοντας παράλληλα τις δομές, τα δίκτυα και τις υποδομές προκειμένου να μπορεί ο δήμος να υποδεχτεί επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την ιστορία, ενώ στοχευμένες εκδηλώσεις προσελκύουν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 14/4/2019, και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, εγκαινιάζεται στο ιστορικό κέντρο της Άμφισσας, το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, που στεγάζεται στο σπίτι όπου έζησε μετά την απελευθέρωση ο οπλαρχηγός Πανουργιάς με την οικογένειά του. Το οίκημα, που χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα, αποκαταστάθηκε πρόσφατα στην αρχική του μορφή και μετατράπηκε σε ιστορικό μουσείο, με πολλά κειμήλια που ανήκαν στους αφανείς αγωνιστές του 1821 Νικόλαο και Παναγιώτη Γκούμα από την Αγόριανη (Επτάλοφο) Φωκίδας. που με θρησκευτική ευλάβεια διαφύλαξαν οι απόγονοι των ηρώων.

Τα εγκαίνια του νέου μουσείου εντάσσονται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο 13,14/4/2019 στην Άμφισσα, στο πλαίσιο εορτασμού της 198ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς.
Η Άμφισσα, Σάλωνα κατά την τουρκοκρατία, ήταν η πρώτη πόλη της Στερεάς Ελλάδας που επαναστάτησε κατά των Τούρκων αμέσως μετά την κήρυξη της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821. Ο εορτασμός της σημαντικής επετείου προβλέπεται με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο και αποδίδει τη σημασία απελευθέρωσης του πρώτου κάστρου κατά την Επανάσταση του 1821.
Στις 13.30 ο κ.Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, που στεγάζεται στην οικία του οπλαρχηγού Πανουργιά.