ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

H Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ

H Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ:Τουρκικό E-7A επιτηρεί την εισβολή του Barbaros

 

 

H Άγκυρα κλιμακώνει  την ένταση στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ και έστειελε τουρκικό E-7A να «προστατεύει» το Barbaros σε συνεργασία με τα πέντε πολεμικά πλοία του τουρκικού Ναυτικού.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος E-7A Wedgetail (Boeing 737-7ES) AEW&C ιπτάμενο ραντάρ με αριθμό 13-004

Στον χάρτη αποτυπώνεται η περιοχή στην οποία πετά το τουρκικό αεροσκάφος. Είναι η περιοχή που πλέει το Barbaros μαζί με πέντε πολεμικά πλοία.

Κλιμακώνει η Τουρκία τις επιθετικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο όταν έστειλε πριν 3 ημέρες ξαφνικά το ερευνητικό σκάφος Barbaros εντός του οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από τέσσερα στην αρχή, πέντε αργότερα, τουρκικά πολεμικά πλοία!

Μέχρι τώρα η Άγκυρα είχε επιλέξει να πλέει το Barbaros στα όρια του βυθοτεμαχίου καθώς στο λεγόμενο “τριεθνές”, στο σημείο που “ενώνονται” η κυπριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το Barbaros παρακολουθεί η φρεγάτα ΨΑΡΑ του ΠΝ.

Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί είναι ότι δίπλα του δεν βρίσκεται κανένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ ενώ την ίδια στιγμή αμερικανικό αντιτορπιλικό πλέει στη περιοχή του οικοπέδου 10 όπου η ExxonMobil συνεχίζει τη γεώτρησή της.

Τι σημαίνει αυτό: Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται μόνο για ότι βρίσκεται εντός του κύκλου άμεσων συμφερόντων τους και επιβεβαιώνεται η πονηρή δήλωση Ερντογάν που έγινε πριν μια εβδομάδα.

«Οι Αμερικανοί είναι σα να λένε εκεί μην μπείτε εσείς, από κει και πέρα κάντε ό,τι θέλετε» έμμεσα αποδεχόμενος ότι έχουν ήδη χωρίσει με τις ΗΠΑ τις ζώνες «εμπλοκής» τους.

Η απάντηση των ΗΠΑ για την εισβολή του ερευνητικού πλοίου Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο βυθοτεμάχιο 4, ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της αφού όπως αναφέρει για πολλοστή φορά η ανακοίνωση του State Department «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης»

Εν ολίγοις η Ουάσινγκτον υιοθετεί τις θέσεις της Άγκυρας. Βέβαια για να «χρυσωθεί» το «χάπι» στην αρχή οι ΗΠΑ κάνουν μια «χλιαρή» τοποθέτηση στην οποία αναφέρουν ότι «Οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή»

Αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ρωτήθηκε σχετικά με την παράνομη είσοδο του σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός» συνοδεία τεσσάρων τουρκικών πολεμικών στο τεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ.

 «(Η είσοδος του Μπαρμπαρός) θεωρήθηκε ως απάντηση στην έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης της ΕxxonMobil στο τεμάχιο 10 την περασμένη Παρασκευή» επισήμανε ο δημοσιογράφος προσθέτοντας ότι «το ‘Μπαρμπαρός’, δεν αναμένεται να προχωρήσει στο τεμάχιο 10, λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Άγκυρα προέβη στην προκλητική ενέργεια, επειδή δεν μπορεί να παρέμβει στη διερευνητική γεώτρηση του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα».

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε πως «η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

 

Related posts

Αυτοκτόνησε ο Γερμανός γιατρός Dr. Tomas Gentzes αφήνοντας πίσω μια επιστολή: «Δεν αντέχω τα ψέματα για τα δήθεν αβλαβή εμβόλια

Newsroom

Σαν σήμερα 27 Αυγούστου 1997 έφυγε από τη ζωή η Σωτήρια Μπέλλου, η Αρχόντισσα του ρεμπέτικου & λαϊκού τραγουδιού

Δείτε ποιες εταιρίες χρηματοδοτούν με διαφημιστικά κονδύλια την προβολή τούρκικων σήριαλ στην Ελλάδα, όταν οι Τούρκοι μας επιτίθενται με ύπουλο υβριδικό πόλεμο!

Newsroom