ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Ροή Ειδήσεων

H Τζόρτζια Μελόνι δείχνει τη Μεσόγειο: Ξεκίνημα με αναφορά σε πλήρη εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων αερίου

H Τζόρτζια Μελόνι δείχνει τη Μεσόγειο: Ξεκίνημα με αναφορά σε πλήρη εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων αερίου

Στην πρώτη ομιλία της ως πρωθυπουργός της Ιταλίας «έδειξε» την Μεσόγειο ως κλειδί για ενεργειακή επάρκεια – Βολές για την αμφισβήτηση εντός και εκτός συνόρων.

Τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή σε βάθος 5ετίας, μαζί με παρουσίαση ενός πλάνου αντιμετώπισης εκτάκτων συνθηκών που αντιμετωπίζει η Ιταλία, όπως η ενεργειακή κρίση, έκανε η Τζόρτζια Μελόνι την Τρίτη.

Η ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται την Τετάρτη στη Γερουσία και την Πέμπτη στην Κάτω Βουλή, ωστόσο αναμένεται να αποτελέσει τυπική διαδικασία καθώς ο συνασπισμός ακροδεξιάς-δεξιάς του οποίου ηγείται η Μελόνι (Αδερφοί Ιταλοί, Λέγκα και Forza Italia) διατηρεί με άνεση την πλειοψηφία και στα δύο σώματα.

Η κατάσταση της Ιταλίας δεν επιτρέπει να χαθεί χρόνος, είπε η Μελόνι, που ευχαρίστησε τόσο τον πρόεδρο Ματαρέλα που της έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όσο και τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι που μερίμνησε για μία ταχεία και ομαλή μεταβίβαση εξουσίας. Ευχαρίστησε επίσης τους Σαλβίνι (Λέγκα) και Μπερλουσκόνι (Forza Italia) για το ότι εξελίχθηκαν ταχέως οι διαπραγματεύσεις για το μοίρασμα των χαρτοφυλακίων στα στελέχη των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε ότι συναισθάνεται την ευθύνη αυτής της ιδιαιτερότητας.

Όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει στο εσωτερικό δήλωσε πως «σε κάποιους ίσως δεν αρέσουν κάποιες από τις προτάσεις μας, αλλά θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας». Ειδικά για τις βολές διεθνώς όσον αφορά την συγκυβέρνηση ακροδεξιάς-δεξιάς στην Ιταλία, η Μελόνι σχολίασε πως αυτοί που λένε πως θα «παρακολουθούν» τις κινήσεις της Ρώμης δεν σέβονται τον ιταλικό λαό.

«Η Ιταλία ανήκει στη Δύση, είναι λίκνο ελευθερίας και Δημοκρατίας», όπως υποστήριξε, προσθέτοντας ωστόσο ότι πλέον τα εθνικά συμφέροντα θα προτάσσονται. «Δεν θέλουμε να σαμποτάρουμε την ΕΕ, αλλά να την κάνουμε πιο αποτελεσματική», είπε η Μελόνι, παραμένοντας πάντα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Θα σεβαστούμε τους κανόνες και θα συμβάλλουμε σε αλλαγές».

Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, «δείχνοντας» προς πρωτοβουλίες στην ανατολική Μεσόγειο, όπου έχουν ήδη παρουσία ιταλικές εταιρείες. Όπως είπε, «υπάρχουν υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου που πρέπει να εκμεταλλευτούμε πλήρως», ενώ για την αντιμετώπιση των βαρών στους πολίτες από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια ζήτησε αυτά να κατανεμηθούν «πιο ισορροπημένα διεθνώς».

Αξίζει μεταξύ άλλων να σημειωθεί η προαναγγελία «μεταρρυθμίσεων» που αφορούν την προεδρία και τις εξουσίες της, αλλά και η αναφορά στην ανάγκη να έρθει ξανά στο επίκεντρο «το ερώτημα του Νότου», δηλαδή η δραματική απόκλιση στο κατά κεφαλήν εισόδημα μεταξύ των κατοίκων της νότιας Ιταλίας με αυτούς της κεντρικής και βόρειας Ιταλίας.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

K. Mητσοτάκης: Γιορτάζουμε για πρώτη φορά μακριά από την απειλή του κορονοϊού που απομακρύνεται

Newsroom

Επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν και Ζελένσκι για τις εξαγωγές σιτηρών

Δύο νέες παραγωγές από την ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ – ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ