ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΟικονομία

HORECA: Συμμαχία επτά φορέων για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κλάδων φιλοξενίας και εστίασης

HORECA: Συμμαχία επτά φορέων για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κλάδων φιλοξενίας και εστίασης

Ζητούν επαναφορά – μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% -όπως ίσχυε μέχρι το έτος 2015

Στο ένα δέκατο έχουν μειωθεί οι κρατήσεις αυτή την περίοδο στα ελληνικά ξενοδοχεία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και αυτοί που «σώζουν την παρτίδα» φαίνεται να είναι οι Βρετανοί οι οποίοι δεν πτοούνται με τίποτα.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου της Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA» για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των κλάδων Φιλοξενίας και Εστίασης στην Ελλάδα. Στην Συμμαχία συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, η Ένωση Bartenders Ελλάδος και ο θεσμός Athens Bar Show.

Όπως ανάφερε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιάς Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία αρχίζει και επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό με τον ρυθμό τω προκρατήσεων να έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με παλαιότερες εποχές την ίδια περίοδο Αν είχαμε δέκα κρατήσεις τώρα έχουμε μία είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί είναι αυτοί που δεν έχουν ανακόψει ρυθμό.

Επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΞ συμπλήρωσε  ότι δεν έχει χαθεί ακόμη ποτέ ακόμη τίποτα ωστόσο όσο ο καιρός περνάει τόσο αρχίζει να επικρατεί μια ανησυχία. Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στους Πολωνούς οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη χώρα μας αφού το 2019 είχαμε περί το 1,4 εκατ. αφίξεις από την εν λόγω χώρα. Τώρα με 3 εκατ. Ουκρανούς πρόσφυγες είναι ένα ερώτημα πως θα κινηθούν. Επίσης μια ανησυχία υπάρχει και για τους Ρουμάνους, με την Βόρειο Ελλάδα να δείχνει περισσότερο ευάλωτη από το ενδεχόμενο έλλειμμα αφίξεων από τις δυο προαναφερόμενες χώρες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ ζήτησε μείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου στα επίπεδα των άλλων χωρών της Μεσογείου και η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% – αποτελεί ένα πάγιο αίτημα  του κλάδου της φιλοξενίας για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς. Επίσης για μία ακόμη φορά τόνισε την ανάγκη να μπει μια τάξη στο πλαίσιο λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Εισφορά 5,5% στο ΑΕΠ της χώρας

Οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας (HORECA) αποτελούν τον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την ανάλυση και τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2021 – που βασίζονται στα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών – αυτοί συνεισφέρουν συλλογικά Προστιθέμενη Αξία 9,8 δισ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε περισσότερο από 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Εστίαση και φιλοξενία αποδίδουν 3,6 δισ. ευρώ σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε 1,181 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Κατά την πολυετή οικονομική κρίση, ο τομέας HORECA στήριξε αποφασιστικά την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Ωστόσο, σήμερα αντιμετωπίζει πρωτόγνωρους κλυδωνισμούς εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, του μακροχρόνιου lockdown και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Με βασική επιδίωξη να προωθήσουν τον συστηματοποιημένο διάλογο σε εθνικό επίπεδο, οι σύμμαχοι φορείς προχώρησαν στη σύνταξη μιας Χάρτας Κοινών Θέσεων και Δεσμεύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ευρύτερου τομέα φιλοξενίας και εστίασης στην Ελλάδα. Η Χάρτα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ.

Οι προτάσεις

Μέσω της Χάρτας, η Συμμαχία προτείνει:

1. Επαναφορά – μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% -όπως ίσχυε μέχρι το έτος 2015- ή άλλως εναρμόνιση του με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ενδεικτικά, ο ΦΠΑ διαμονής στην Κύπρο ανέρχεται σε 9%, στην Πορτογαλία στο 6%, στην Ισπανία σε 10%, στην Ιταλία σε 10% και στην Τουρκία σε 8%.

2. Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος που προκαλείται κυρίως από την υπέρμετρη αύξηση των τιμών ενέργειας.

3. Προσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών στον μέσο όρο της ΕΕ, προσεγγίζοντας αναλογικότερα τη σχέση της φορολόγησης με το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, καθώς και ως απάντηση α) στο κύμα ανατιμήσεων και β) στη φοροδιαφυγή και το παράνομο εμπόριο που ενισχύεται από την υψηλή φορολογία. Σήμερα, ο συντελεστής ΕΦΚ είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα.

4. Παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έναντι των επιπτώσεων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας πχ παράταση στην εξόφληση των επιστρεπτέων προκαταβολών για ένα εξάμηνο και επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τα καταστήματα εστίασης για το εξάμηνο 11-2021 έως 4-2022 με κλίμακα αναλόγως πτώσης τζίρου σε σχέση με το 2019-2020.

5. ‘Αμεση έκδοση των προσκλήσεων για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν ήδη εξαγγελθεί και στοχεύουν στην προσαρμογή των επιχειρήσεών μας στις απαιτήσεις της νέας περιβαλλοντικής νομοθεσίας (πρόγραμμα «Εξοικονομώ» κλπ).

6. Εξυγίανση του ανταγωνισμού στη διαμονή. Υιοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες σε σχέση με τη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πρόβλεψη υποχρεώσεων ανάλογων με αυτές που ισχύουν για τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα. Εντοπισμός των παράνομων καταλυμάτων και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Μεγάλη είναι η έλλειψη ηλιέλαιου στην αγορά

Newsroom

Γεωργιάδης: «Τρελαίνομαι και μόνο που το ακούω», λέει για την πρόταση Τσίπρα για «πάγωμα τιμολογίων»

Βγήκαν και πάλι στους δρόμους τα τρακτέρ στη Βόρεια Ελλάδα

Newsroom