ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Hurriyet: Ο Ερντογάν εξετάζει σοβαρά το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

agia+shofia

Hurriyet: Ο Ερντογάν εξετάζει σοβαρά το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Την είδηση μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak – O Ερντογάν βλέπει πολύ σοβαρά το ζήτημα, γράφει η Hurriyet

Στις 2 Ιουλίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafak. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εξεταστεί αν στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ είναι αυθεντική ή πλαστή.

Αν η προσφυγή στις 2 Ιουλίου γίνει δεκτή τότε θα ξεκινήσει, σύμφωνα με την εφημερίδα, η διαδικασία προσπάθειας μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζάμι, στην περίπτωση δηλαδή που αποδειχθεί πως η υπογραφή είναι πλαστή. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω σύλλογος είχε καταθέσει και στο παρελθόν αιτήματα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, άλλα όλες οι πρόσφυγες είχαν απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Hurriyet: Ο Ερντογάν εξετάζει σοβαρά το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς επανέρχεται ο αρθρογράφος της «Hurriyet», Αμπντουλκαντίρ Σελβί, γνωστός για τις πηγές του μέσα από το προεδρικό, υποστηρίζοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει σοβαρά το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Προσπαθώ να παρακολουθώ τη διαδικασία, καθώς το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι πολύ σημαντικό. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία, ούτε αναμένεται κάποια απόφαση σήμερα-αύριο. Δεν θα πάρει όμως και πολύ. Η εντύπωση που έχω αποκομίσει είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εξετάζει σοβαρά το θέμα του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού», αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος, συμπληρώνοντας ότι στην Αγία Σοφία διαβάζεται ήδη το Αδδάν (κάλεσμα για προσευχή) και ότι το μόνο που μένει είναι να ανοίξει ο χώρος για λατρεία.

Μετά την εντολή Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα προς τα στελέχη του κόμματος, αυτό που διερευνάται -σύμφωνα με τον Αμπνουλκαντίρ Σελβί- είναι το εάν είναι αρκετό να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα του 1934, προκειμένου να ανοίξει εκ νέου η Αγία Σοφία ως τόπος μουσουλμανικής λατρείας.

Η εντολή του Ερντογάν για έρευνα του ζητήματος.

Απτόητος συνεχίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις προσπάθειες να χαρακτηριστεί επίσημα τζαμί η Αγία Σοφία. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», πριν από μερικές μέρες, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή για αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας.

Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό, αλλά και στην ηλεκτρονική της έκδοση, αναφέρει ότι ο Ερντογάν ανέφερε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη: «Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε».

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνει η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου, ώστε να είναι επισκέψιμο και από τουρίστες, όπως το Μπλε Τζαμί απέναντι από την Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο το 1934. «Να κάνετε αναλυτική έρευνα. Να την εξετάσουμε και να την συζητήσουμε. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αναλυτικοί», αναφέρει το δημοσίευμα ότι είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Related posts

DW: Έρχεται… «χειμώνας της οργής» στη Γερμανία – Οι πρώτες διαδηλώσεις ετοιμάζονται

Newsroom

Χάος στην Καμπούλ: Οι νεκροί έχουν φθάσει τους 103 νεκρούς μετά από την επίθεσης του ISIS – «Θα πληρώσετε» λέει ο Μπάιντεν

Newsroom

ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΚΕΡ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ