ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Η Αυστραλία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή

Η Αυστραλία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή 

 

Μεταγωγικά αεροσκάφη και στρατεύματα στέλνει στη Μέση Ανατολή η Αυστραλία

 

Θα είμαστε σε ετοιμότητα για την περίπτωση που η κατάσταση χειροτερέψει, δήλωσε ο Richard Marles – Η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς φαίνεται να βρίσκεται «στα αρχικά της στάδια» επεσήμανε ο στρατηγός Angus Campbell.

 

Η Αυστραλία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή, ώστε να είναι σε ετοιμότητα αν η κατάσταση χειροτερέψει, δήλωσε την Τετάρτη ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού και υπουργός Άμυνας, Richard Marles καθώς αναμένεται κλιμάκωση της σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Πιο συγκεκριμένα, δύο επιπλέον αεροσκάφη και στρατεύματα υποστήριξης της RAAF μεταφέρονται στην περιοχή, σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης», με τον κ. Marles να μην αποκαλύπτει τον αριθμό των στρατευμάτων ή το πού θα σταθμεύσουν.

Διευκρίνισε πάντως ότι δύο μεταγωγικά, ένα C-17 και ένα KC-30, θα προστεθούν στο ένα ήδη υπάρχον αεροσκάφος που βρίσκεται στη Μέση Ανατολή σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που Αυστραλοί πολίτες και προσωπικό υπηρεσιών χρειαστεί να φύγουν άμεσα από την ευρύτερη περιοχή.

«Το νόημα αυτού είναι να παράσχουμε υποστήριξη στους Αυστραλούς που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, αν όλο αυτό χειροτερέψει», είπε στο ABC.

«Είναι μια ασταθής κατάσταση. Ελπίζουμε πάρα πολύ να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε ότι αυτό θα περιοριστεί στο Ισραήλ και τη Γάζα, αλλά, ξέρετε, παρακολουθούμε (τι θα συμβεί) και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι αν η κατάσταση χειροτερέψει».

Ο κ. Marles δήλωσε ακόμα ότι οι Αυστραλοί που βρίσκονται σε χώρες γύρω από την εμπόλεμη ζώνη, όπως ο Λίβανος, θα πρέπει να φύγουν αν τους δοθεί η ευκαιρία.

«Πάρτε τις επιλογές εμπορικών πτήσεων που έχετε στη διάθεσή σας και αναχωρήστε», είπε.

«Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Εμείς, ως κυβέρνηση, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά, αν θέλετε να φύγετε, φροντίστε να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες σας τώρα».

Εκτός από τους πολλούς Αυστραλούς πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ, τουλάχιστον 79, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, έχουν εγκλωβιστεί στη Γάζα.

Ο κ. Marles αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη γι’ αυτούς τους ανθρώπους, αλλά η κυβέρνηση, πρόσθεσε, εξακολουθεί να εργάζεται για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα επιτρέψει σε ξένους υπηκόους να διαφύγουν.

«Δεν το έχουμε ακόμη αυτό σε εφαρμογή, αν και, προφανώς, έχουμε δει να εισάγονται ανθρωπιστικές προμήθειες μέσω της Ράφα, που είναι το σημείο εισόδου από την Αίγυπτο», εξήγησε.

«Ενθαρρύνουμε πολύ αυτούς τους ανθρώπους να πάνε στο νότιο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις που έχει κάνει το Ισραήλ, αλλά είμαστε σε επαφή με αυτούς τους Αυστραλούς και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προσπαθήσουμε να τους ανοίξουμε μια οδό προς την ασφάλεια».

Ο κ. Marles επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και να κινηθεί εναντίον της Χαμάς».

«Αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του πολέμου και ότι η προστασία της ζωής των αμάχων πρέπει να είναι απολύτως πρωταρχικής σημασίας».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας (ADF), στρατηγός Angus Campbell, μιλώντας ενώπιον της Γερουσίας, προειδοποίησε για μια δυνητικά παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία φαίνεται να βρίσκεται μόλις «στα αρχικά της στάδια».

Με τη σειρά του, ο γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας, Greg Moriarty, ανέφερε ότι η «βάναυση επίθεση της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών πολιτών καταδεικνύει ότι ο στρατηγικός αιφνιδιασμός αποτελεί ένα διαρκές χαρακτηριστικό του Κόσμου μας».

Προέβη επίσης σε κάποια δυσοίωνα σχόλια σχετικά με την ανάγκη περαιτέρω «σκληρών» αποφάσεων εν μέσω της συνεχιζόμενης «πίεσης» στον αμυντικό προϋπολογισμό και αναγνώρισε ότι οι ADF δυσκολεύονται να προσελκύσουν και να διατηρήσουν προσωπικό.

«Αγωνιζόμαστε να επιτύχουμε τους αναπτυξιακούς μας στόχους … Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει πολύ υψηλή απασχόληση στη χώρα αυτή. Αρκετοί … που παραδοσιακά θα μπορούσαν να αναζητήσουν την καριέρα τους στις ADF βρίσκουν εργασία αλλού, και αρκετοί άνθρωποι αποχωρούν επειδή βρίσκουν εξαιρετικές ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα».

 

Related posts

Βερολίνο: Αντιεμβολιαστές αντιτίθενται στα μέτρα για τον κορονοϊό

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα : Το ΔΝΤ προβλέπει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τον κοροναϊό της Κίνας!

Ιταλικός πυρετός «γκρεμίζει» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Σαλβίνι: «Δεν υποχωρούμε- Δεν θα γίνουμε Ελλάδα»