ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑμεΑΨυχολογία

Η ακρόαση συνθέσεων του Μότσαρτ μειώνει τις κρίσεις σε επιληπτικούς ασθενείς

Η ακρόαση συνθέσεων του Μότσαρτ μειώνει τις κρίσεις σε επιληπτικούς ασθενείς

Η καθημερινή ακρόαση συνθέσεων του Μότσαρτ μπορεί να ληφθεί υπόψη ως συμπληρωματική θεραπευτική επιλογή για τη μείωση των κρίσεων σε άτομα με επιληψία.

 


Η ακρόαση συνθέσεων του Μότσαρτ δεν αποτελεί μόνο έναν ευχάριστο αντιπερισπασμό, αλλά μπορεί, επίσης, να βελτιώσει την υγεία μας.

Σε μια αξιοσημείωτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, ερευνητές υποστήριξαν ότι οι επιληπτικοί ασθενείς που άκουγαν τον Αυστριακό συνθέτη, έτειναν να εμφανίζουν λιγότερες κρίσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επιληψία, η πιο διαδεδομένη νευρολογική διαταραχή, επηρεάζει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Πολλά άτομα με επιληψία συνεχίζουν να υποφέρουν από επιληπτικές κρίσεις, παρά τις ιατρικές και χειρουργικές θεραπείες, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για πρόσθετες επιλογές αντιμετώπισης της πάθησης.

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Epilepsia Open, θα μπορούσαν να λύσουν το μυστήριο σχετικά με τα δυνητικά ιατρικά οφέλη της μουσικής. Οι μελετητές εφάρμοσαν τη «Σονάτα για δύο πιάνα σε ντο μείζονα, Κ 448», καθώς και μια κωδικοποιημένη έκδοση της μουσικής σύνθεσης με παρόμοια μαθηματικά χαρακτηριστικά αλλά με τυχαία μίξη και χωρίς ρυθμό, για να εξετάσουν, αν η διαφορά αυτή θα είχε κάποια επίδραση σε επιληπτικούς ασθενείς.

Τα τελευταία 15 με 20 χρόνια έχει υποστηριχθεί ότι η ακρόαση συνθέσεων του Μότσαρτ από άτομα με επιληψία, μειώνει τη συχνότητα των κρίσεων, ωστόσο το εύρημα αυτό δεν είχε ακόμα αποδειχθεί με έναν ενδελεχώς ελεγχόμενο τρόπο.

Η μελέτη χρησιμοποίησε έναν τυχαιοποιημένο ανάμεικτο σχεδιασμό, όπου δεκατρείς ασθενείς εκτέθηκαν στο άκουσμα των πρώτων έξι λεπτών της «Σονάτας για δύο πιάνα σε ντο μείζονα, Κ 448» του Μότσαρτ, για τρεις μήνες (θεραπευτική περίοδος). Για τους επόμενους τρεις μήνες, οι ασθενείς εκτέθηκαν στο άκουσμα μιας κωδικοποιημένης έκδοσης (περίοδος ελέγχου).

Υπήρξε μια περίοδος τριών μηνών ως επίπεδο αναφοράς και μια τρίμηνη περίοδος παρακολούθησης πριν και μετά την εξάμηνη περίοδο ακρόασης, αντίστοιχα. Οι αλλαγές στους αριθμούς των επιληπτικών κρίσεων που ελήφθησαν από τα ημερολόγια καταγραφής των ασθενών θεωρήθηκε ως το βασικό αποτέλεσμα της μελέτης.

Χρησιμοποιώντας τρεις μεθοδολογίες για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, τα ευρήματά μας αποκάλυψαν μείωση του αριθμού των κρίσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας, η οποία δεν παρατηρήθηκε για την περίοδο ελέγχου (P‐ τιμή <.001).

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η καθημερινή ακρόαση της πρώτης συγχορδίας της σονάτας συσχετίζεται με τη μείωση της συχνότητας των κρίσεων σε ενήλικες με επιληψία, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Αυτό υποδηλώνει ότι η καθημερινή ακρόαση συνθέσεων του Μότσαρτ μπορεί να ληφθεί υπόψη ως συμπληρωματική θεραπευτική επιλογή για τη μείωση των κρίσεων σε άτομα με επιληψία.

 

 


Μελέτη: Daily listening to Mozart reduces seizures in individuals with epilepsy: A randomized control study, Marjan Rafiee, Kramay Patel, David M. Groppe, Danielle M. Andrade, Eduard Bercovici, Esther Bui,  Peter L. Carlen, Aylin Reid, Peter Tai, Donald Weaver, Richard Wennberg, Taufik A. Valiante

 

 

ΠΗΓΗ 

Related posts

Πανδημία και Διαδίκτυο: Η γενιά του COVID, που αυτοπροσδιορίζεται και ετεροκαθορίζεται σχεδόν αποκλειστικά από τις ιντερνετικές δυναμικές

Newsroom

Η ΕΠΕ και το Ίδρυμα Agitos συνδιοργανώνουν στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εκδήλωση με τίτλο «Ο Παραολυμπιακός Αθλητισμός Ενώνει – Para Sports Unite»

Newsroom

Οργή από τον Φοιτητικό κόσμο: Για την απαράδεκτη απόφαση του ΕΦΚΑ να κόψει επίδομα παραπληγίας φοιτητή του ΑΠΘ

Newsroom