ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΠολιτισμόςΡοή Ειδήσεων

Η χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά Ελύτη -Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Η χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά Ελύτη -Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Σε μια συγκινητική ερμηνεία, το παγκοσμίου φήμης Alexandrov Ensemble, γνωστό ευρύτερα ως «Χορωδία του Κόκκινου Στρατού», ερμηνεύει απόσπασμα από το ποίημα «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη όπως το μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το βίντεο της ηχογράφησης αναρτήθηκε πριν από μερικές ώρες στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Amfiona -Athens Symphonic & Jazz Bands Festival, απευθύνεται για μια ακόμη φορά καλλιτεχνικά στον ελληνικό λαό, εν όψει της επετείου της Επανάστασης του 1821.

Οι ερμηνευτές της τραγουδούν στα ελληνικά το εμβληματικό «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Η χορωδία του Κόκκινου Στρατού είχε ηχογραφήσει πρόσφατα άλλο ένα τραγούδι του Έλληνα συνθέτη, σε στίχους του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, το οποίο και ανήρτησε στο YouTube εν μέσω πανδημίας.

Η ιστορία της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού

Το παγκοσμίου φήμης Alexandrov Ensemble, γνωστό και ως Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, είναι η επίσημη στρατιωτική χορωδία των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πήρε το όνομά της από τον πρώτο της διευθυντή, Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Αλεξαντρόφ, και αποτελείται από χορωδία, μια μουσική ορχήστρα και ένα χορευτικό σύνολο.

Ξεκίνησε το 1928 σαν μουσικό σύνολο, αποτελούμενο από 12 στρατιώτες, με βασική αποστολή να ψυχαγωγεί τα σοβιετικά στρατεύματα ανά τον κόσμο. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’30 είχε φτάσει να απασχολεί 300 καλλιτέχνες και η φήμη της είχε ήδη ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.

Η Χορωδία, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έδωσε πάνω από 1.500 συναυλίες, πολλές από αυτές και στην πρώτη γραμμή, παίζοντας έτσι καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ηθικού του Κόκκινου Στρατού.

Βίντεο: Για πρώτη φορά γυναίκες στις τάξεις της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού
Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού ερμηνεύει αυτό το συγκλονιστικό ποιητικό άσμα, απόσπασμα του «Τρίτου Αναγνώσματος» της ποιητικής σύνθεσης του Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί», που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και πρωτοτραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η χορωδία παρουσιάζεται στο κοινό και με γυναίκες στις τάξεις της!

Η τελευταία φορά που η Alexandrov Ensemble βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν τον Δεκέμβριο του 2017, όπου και έδωσε δυο συναυλίες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το Alexandrov Ensemble ελπίζει ότι θα μπορέσει στο μέλλον, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να πραγματοποιήσει και πάλι συναυλίες στην Ελλάδα.

 

 

Related posts

Μητσοτάκης στην Telegraph: Θα θέσω το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Μπόρις Τζόνσον

Newsroom

Διάσημος καθηγητής ανοσολόγος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εντάθηκε ο καρκίνος του μετά την 3η δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 47 αρχαία αντικείμενα, προϊόντα παράνομης διακίνησης από τη συλλογή Steinhardt

Newsroom