ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

«Η Δική σου Αναφορά στον Γκρέκο» Τρεις απίθανες καλλιτεχνικές δράσεις στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

«Η Δική σου Αναφορά στον Γκρέκο» Τρεις απίθανες καλλιτεχνικές δράσεις στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

 

Τo Μουσείο Καζαντζάκη γιορτάζει την ανάγνωση και τα βιβλία. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου και την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου, τρία εργαστήρια ‘προσγειώνονται’ στο Μουσείο Καζαντζάκη.

Οι καλλιτέχνες Ιωάννα Θέμελη, Χρήστος Κωτσίνης και Bjorn Aλεξανδρίδης θα φιλοξενηθούν από το Μουσείο Καζαντζάκη και θα μοιραστούν με τα παιδιά τη φαντασία τους και τις καλλιτεχνικές τους περιπέτειες. Με σκοπό  την ανακάλυψη των διαστάσεων του γραπτού λόγου του Καζαντζάκη και τη δημιουργία ενός βιβλίου και του ηχοτοπίου του, τα παιδιά διαβάζουν και συζητούν αποσπάσματα από το τελευταίο βιβλίο του Καζαντζάκη Αναφορά στον Γκρέκο, καθώς γνωρίζουν την τέχνη της εικονογράφησης, της χαρακτικής και της μουσικής σύνθεσης.

 

Εικονογράφος; Χαράκτης; Ή μήπως, μουσικός; Στο Μουσείο Καζαντζάκη θα συνδυάσεις και τις τρεις αυτές ιδιότητες προκειμένου να φτιάξεις ένα βιβλίο με εικόνες, το εξώφυλλό του και ένα μουσικό κομμάτι για να δημιουργήσεις τη «Δική σου Αναφορά στο Γκρέκο».  

 

Δομίνικε, οι Εικόνες βρίσκονται στις Λέξεις!

Εργαστήρι εικονογράφησης

Κυριακή 7 Απριλίου

Τo βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Αναφορά στον Γκρέκο μετουσιώνεται σε εικόνες με στόχο να το καταλάβουμε καλύτερα και να εκφραστούμε μέσα από αυτό. Σήμερα που η καθημερινότητα μας κατακλύζεται από εικόνες σε οθόνες κινητών και τάμπλετ είναι η κατάλληλη στιγμή να γυρίζουμε στο χαρτί και να ρίξουμε μια ματιά στα σπάνια κόμικς, στα σκίτσα των εφημερίδων και σε εικονογραφημένα μυθιστορήματα. Σε αυτό το εργαστήρι μιλάμε για την ιστορία των κόμικ, το frame και τον τρόπο που σχεδιάζονται οι χαρακτήρες. Έλα για να μάθεις με την Ιωάννα με πόσους τρόπους μπορείς να ζωγραφίσεις τον κόκκινο σκούφο του Νίκου Καζαντζάκη, να σχεδιάζεις τις εικόνες του βιβλίου του και να φτιάξεις τη «Δική σου Αναφορά στο Γκρέκο».  

Δομίνικε, να σου Συστήσω τον Mickey Mouse!

Εργαστήρι Χαρακτικής και Τυπώματος

Κυριακή 14 Απριλίου

Αυτό το εργαστήριο θα περιλαμβάνει χαρτιά, μελάνια και εργαλεία χαρακτικής. Θα ξεφυλλίσεις το βιβλίο Αναφορά στον Γκρέκο και θα ανακαλύψεις τα μικρά έργα τέχνης που βρίσκονται μέσα σε αυτό, όπως τη γραμματοσειρά των Εκδόσεων Καζαντζάκη. Ο Χρήστος θα σου μιλήσει για τη σπουδαία τέχνη της χαρακτικής, τη σχέση της με την εικονογράφηση και θα σου δείξει από την αρχή μέχρι το τέλος όλη τη διαδικασία δημιουργίας ενός χαρακτικού έργου. Έπειτα, θα κληθείς να συνθέσεις το δικό σου εξώφυλλο για την Αναφορά στον Γκρέκο παίρνοντας ένα στοιχείο από τη προσωπογραφία του μεγάλου ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλο και ένα… χέρι βοηθείας από τον Mickey Mouse! Το δικό σου μοναδικό χαρακτικό έργο θα τυπωθεί στο εξώφυλλο του βιβλίου σου με τίτλο «Η Δική σου Αναφορά στο Γκρέκο».

 

Δομίνικε, η Μουσική δεν είναι μόνο Νότες!

Εργαστήρι Σύνθεσης Μουσικού Κομματιού

Κυριακή 21 Απριλίου

 

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει μουσική; Η μουσική αυτή την Κυριακή δεν είναι βασισμένη σε νότες αλλά σε ήχους. Αυτοσχέδια όργανα, ιδιόφωνα κρουστά, σιωπές, ήχοι από το περιβάλλον και την καθημερινότητα μας θα αποτελέσουν τη σύνθεση για ένα μουσικό κομμάτι. Τα παιδιά -που δεν χρειάζεται να έχουν απαραίτητα γνώσεις μουσικής-  θα ανακαλύψουν πως μπορούν να επικοινωνούν χωρίς λόγια και πως μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα με μέσο τον ήχο. Στο εργαστήρι αυτό, ο Bjorn θα σου μιλήσει για τη μουσική τεχνολογία, θα σε καθοδηγήσει για να κάνεις τις δικές σου ηχογραφήσεις και θα σε βοηθήσει να πειράξεις τον ρυθμό και τη διάρκεια τους. Με έμπνευση από τις εικόνες του βιβλίου των δύο προηγούμενων εργαστηρίων με τίτλο «Η Δική σου Αναφορά στο Γκρέκο» θα δημιουργηθεί από τα παιδιά ένα συλλογικό μουσικό κομμάτι που θα λειτουργεί ως ηχοτοπίο του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη Αναφορά στον Γκρέκο.     

 

Στο τέλος του εργαστηρίου, τα εικονογραφημένα βιβλία με το μοναδικό τους εξώφυλλο και οπισθόφυλλο και το μουσικό κομμάτι θα σταλούν με το ταχυδρομείο στους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών.

Ημερομηνίες: Τις Κυριακές 7, 14 και 21 Απριλίου 2019

Ώρα: 11.30-14.00

Απευθύνεται σε: παιδιά από 7 έως 12 ετών

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πληροφορίες & Κρατήσεις: στο 2810 741689 από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00- 17.00

και στο email info@kazantzaki.gr

 

Κόστος Συμμετοχής: 25€ (και για τις 3 συναντήσεις)

Κόστος Συμμετοχής: 10€ (για ένα εργαστήρι)

 

Συντελεστές: Ιωάννα Θέμελη, σχεδιάστρια & game developer

                       Χρήστος Κωτσίνης, γραφίστας & εικονογράφος

                       Bjorn Aλεξανδρίδης, συνθέτης & μουσικός παραγωγός

 

Συντονισμός & Επιμέλεια: Bίκη Χρηστάκη

 

 

Related posts

Ο ιερέας της Σπιναλόγκας που κοινωνού σε τους λεπρούς και χρησιμοποιούσε το ίδιο κουτάλι για τον εαυτό του

lockdown τέλος: Ανοίγει η εστίαση με τραπέζια έξω τον Απρίλιο

Η Μενδώνη αδειάζει τον Δημήτρη Λιγνάδη: Δεν είναι προσωπικός μου φίλος – είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος -Μας εξαπάτησε

Newsroom