ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Η Ε.Ε από τον Ιούλιο του 2022 επιβάλει το μαύρο καταγραφικό κουτί σε όλα τα νέα αυτοκίνητα

Η Ε.Ε από τον Ιούλιο του 2022 επιβάλει το μαύρο καταγραφικό κουτί σε όλα τα νέα αυτοκίνητα

Καταγραφικά μηχανήματα σαν των αεροπλάνων, επιβάλει η Ε.Ε. σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν από τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

 

Ποια στοιχεία θα συλλέγει και ποιο το όφελος για εμάς τους οδηγούς;

Μέχρι σήμερα, το μαύρο κουτί αποτελούσε μια τεχνολογία που την συναντούσαμε αποκλειστικά στα αεροπλάνα. Μέσα στην πληθώρα των νέων τεχνολογικών συστημάτων ασφαλείας που εφοδιάζουν τα νέα αυτοκίνητα, η Ε.Ε. επιβάλει το black box από το 2022, που θα παρέχουν πλήρη στοιχεία για την κατάσταση του οχήματος πριν από μια σύγκρουση.

Η Ε.Ε. επιβάλει μαύρο κουτί σε όλα τα νέα μοντέλα από τον Ιούλιο του 2022

Από τον Ιούλιο 2022 όλα τα αυτοκίνητα και φορτηγά που θα πωλούνται στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με μια συσκευή που ονομάζεται Event Data Recorder (EDR). Οι ηλεκτρονικοί καταγραφείς θα συλλέγουν στοιχεία και παραμέτρους, ώστε σε περίπτωση ενός ατυχήματος να είναι πιο εύκολη η διαλεύκανση του. Η συσκευή αυτή θα μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στην εξιχνίαση ατυχημάτων, καθώς με καταγεγραμμένα τα απαραίτητα δεδομένα η ανάλυσή τους θα δίνει πιο σαφή εικόνα για την υπαιτιότητα των εμπλεκομένων οδηγών.

Θα καταγράφει ταχύτητα, φρενάρισμα, έως και τη θέση του αυτοκινήτου

Το μαύρο κουτί στα αυτοκίνητα θα καταγράφει τα πάντα. Από την ταχύτητα του αυτοκινήτου και το φρενάρισμα, μέχρι τις καιρικές συνθήκες την ώρα του ατυχήματος αλλά και την θέση του ΙΧ στον δρόμο. Εδώ να τονίσουμε πως δεν υπάρχει θέμα με το απόρρητο προσωπικών δεδομένων, αφού το EDR θα καταγράφει μόνο την δυναμική κατάσταση του οχήματος πριν από τη σύγκρουση και δεν θα καταγράφει ήχο ή βίντεο. Ακόμα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του συστήματος καταγραφής, είναι ότι μετά τη σύγκρουση θα ενεργοποιείται ένα αυτόματο σύστημα ειδοποίησης σύγκρουσης.

Μείωσαν 30% τους θανάτους νέων οδηγών στην Βρετανία

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού το μαύρο κουτί το τοποθετούν εδώ και πολλά χρόνια χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, παρακινούμενοι από τις ασφαλιστικές εταιρείες – όπως στη Μ. Βρετανία. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως εντυπωσιακά, αφού σημειώθηκε μείωση 30% στους θανάτους των νέων οδηγών. Έρευνα απέδειξε πως οι οδηγοί μετά και την εγκατάσταση του καταγραφικού, ήταν πολύ πιο προσεκτικοί στον τρόπο που οδηγούσαν, με αποτέλεσμα να μειωθούν συνολικά τα τροχαία ατυχήματα

Θα πληρώνεις λιγότερα ασφάλιστρα αν έχεις μαύρο κουτί στο αυτοκίνητο

Στις χώρες που είναι συνηθισμένη πρακτική η τοποθέτηση καταγραφικών, οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων απολαμβάνουν μειωμένα ασφάλιστρα στα αυτοκίνητα τους. Οι ασφαλιστικές εταιρίες, βασισμένες στις έρευνες που απέδειξαν μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, προσφέρουν εκπτώσεις σε όσους έχουν καταγραφικό στο αυτοκίνητο τους, αφού με αυτό τον τρόπο, μειώθηκαν οι απάτες προς τις ασφαλιστικές, άρα και οι αποζημιώσεις που πλήρωναν σε ετήσια βάση.

Big Brother τα αυτοκίνητα από το 2022


Θα καταγράφει κάθε κίνηση σου, σε περίπτωση ατυχήματος!
Στην Αγγλία μείωσαν τους θανάτους των νέων οδηγών κατά 30%
Θα πληρώνεις λιγότερα ασφάλιστρα λόγω καταγραφής!
Θα νιώθεις σα να σε παρακολουθούν ή πιστεύεις πως θα βοηθήσουν;

 

 

Πηγη autoagora.gr

Related posts

Αύξηση Κατώτατου Μισθού: Στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου

Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής: Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια

Οι «ειδικοί» πιέζουν η κυβέρνηση το σκέφτεται σοβαρά για παράταση του Lockdown 1-2 εβδομάδων

Newsroom