ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Διχασμένοι η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις προτάσεις της Φον ντερ Λάιεν για την ενεργειακή κρίση

Διχασμένοι η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις προτάσεις της Φον ντερ Λάιεν για την ενεργειακή κρίση

Οι εθνικές πρωτεύουσες αιφνιδιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό με την Επιτροπή να ανακοινώνει μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής έκτακτης ανάγκης της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τύφλωσε τις κυβερνήσεις των χωρών μελών με πέντε ιδέες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη και η αντίδραση των χωρών μελών ήταν διχασμένη, είπαν έξι διπλωμάτες στο POLITICO.

Αυτό είναι πιθανό να δώσει στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula Von der Leyen κάποιο περιθώριο ελιγμών ενόψει της ομιλίας για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, η οποία αναμένεται να πιέσει για μια προσπάθεια σε όλη την ΕΕ για να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν τις τιμές της ενέργειας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου κορυφής την Παρασκευή.

Η Φον ντερ Λάιεν  πρότεινε  πέντε «άμεσες» κινήσεις για να βοηθήσει στην εξομάλυνση της ενεργειακής έκτακτης ανάγκης της Ευρώπης: 

  • — Καθορισμός ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό φυσικό αέριο. 
  • — Υποχρεωτικά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.
  • — Ανώτατο όριο στα «τεράστια έσοδα» που πραγματοποιούν ορισμένες εταιρείες παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια από πηγές χαμηλότερου κόστους από το φυσικό αέριο. Αυτά τα “απροσδόκητα κέρδη” θα ανακατευθυνθούν για να βοηθήσουν τους καταναλωτές.
  • — Φόρος αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, και πάλι με τα κεφάλαια που αποστέλλονται για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις
  • — Διευκόλυνση της χρηματοδοτικής στήριξης για προβληματικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που δυσκολεύονται να πληρώσουν για προμήθειες στην αγορά.

Δύο μέτρα ξεχώρισαν ότι υποστηρίζονται τόσο από την Επιτροπή όσο και από χώρες της ΕΕ, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες μετά από συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ.

Το πρώτο είναι η παροχή πίστωσης για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να ταχυδρομήσουν τα υψηλά μετρητά της ασφάλειας που απαιτούνται για τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια ενέργειας στο τρέχον περιβάλλον υψηλών τιμών.

Το δεύτερο είναι η φορολόγηση των κερδών των αποκαλούμενων «υποπεριθωριακών παραγωγών» – εκείνων των εταιρειών που αποκομίζουν τεράστια κέρδη τώρα επειδή παράγουν την ηλεκτρική τους ενέργεια από φθηνές πηγές αντί για φυσικό αέριο. Οι πρεσβευτές της ΕΕ ήθελαν διαβεβαιώσεις ότι τα έσοδα από τέτοιους φόρους θα παραμείνουν στη σωστή χώρα. Το σιδέρωμα των λεπτομερειών θα είναι σημαντικό, καθώς οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που πληρώνονται για να ενεργοποιούνται ή να απενεργοποιούνται όπως απαιτείται για την εξισορρόπηση του δικτύου συχνά το κάνουν κατόπιν αιτήματος των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σε εθνικά σύνορα.

Το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι το ρωσικό ανώτατο όριο τιμών —που στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική τιμωρία του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία— με τις πρωτεύουσες να έχουν «πολύ αντιφατικές απόψεις», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι είναι «δύσπιστη» σχετικά με την ιδέα. Η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, είναι εναντίον της, όπως και η Σλοβακία και τουλάχιστον δύο άλλες χώρες, δήλωσαν διπλωμάτες.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ιταλίας, θέλουν η Επιτροπή να προχωρήσει περισσότερο και να περιορίσει την τιμή όλου του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ. Ο Von der Leyen είπε ότι αυτό ήταν κάτι που «εξέταζε» η Επιτροπή — αλλά οι Βρυξέλλες ήταν σε γενικές γραμμές αντίθετες με την ιδέα στις μέχρι τώρα αξιολογήσεις τους, κάτι που θα ήταν πολύ πιο περίπλοκο από το να ξεχωρίζει το ρωσικό αέριο.

Ενώ η Νορβηγία, τώρα ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου του μπλοκ, έχει πει ότι μπορεί να είναι ανοιχτή σε ανώτατο όριο, υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τις ΗΠΑ, όπου οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν σφιχτές ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο.

Η Ουγγαρία θέλει επίσης οποιοδήποτε ενεργειακό πακέτο να εγκριθεί ομόφωνα, αντί με διαδικασία έκτακτης ανάγκης με πλειοψηφία, όπως θέλει η Επιτροπή, δήλωσε διπλωμάτης.

Η έκκληση της Πολωνίας να μεταρρυθμίσει το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, το οποίο κατηγορεί για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, δεν ήταν εναρκτήριο για το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης.

Η ιδέα της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι δημοφιλής, αλλά ενώ η πρόταση της von der Leyen ζητά να είναι υποχρεωτικές οι μειώσεις, χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Πολωνία θέλουν τέτοια μέτρα να είναι εθελοντικά.

Η Επιτροπή δεν ασχολήθηκε με το θέμα της αποσύνδεσης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, αν και αυτό είναι κάτι που πολλές χώρες θέλουν να συμβεί.

Οι χώρες τυφλώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη φον ντερ Λάιεν που αγωνίστηκε πριν από το ημερολόγιο και ανακοίνωνε δημόσια τις προτάσεις, ανακαλύπτοντας ότι θα συμβεί ακριβώς πριν από την εκδήλωση, είπαν διπλωμάτες. Η προσδοκία ήταν ότι η σύνοδος κορυφής της Παρασκευής θα ήταν περισσότερο ηχητικός πίνακας για τους υπουργούς της ΕΕ για να μασήσουν τις πολλές ιδέες για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ στεναχωρήθηκαν που η φον ντερ Λάιεν μίλησε την ίδια στιγμή ότι οι εθνικοί εμπειρογνώμονες συζητούσαν τεχνικές λεπτομέρειες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής. «Δεν ήταν πραγματικά τυχερό που το είχαμε την ίδια στιγμή που τα κράτη μέλη συζητούσαν την πορεία προς τα εμπρός», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Όμως, παρά τη γκρίνια, οι πρωτεύουσες συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι η φον ντερ Λάιεν είχε δίκιο να αναλάβει τον έλεγχο της συζήτησης.

 

ΠΗΓΗ POLITICO

Related posts

Υπουργείου Εσωτερικών – Καύσωνας Κλέων: Εγκύκλιος για μέτρα στο Δημόσιο – Τι προβλέπει για τηλεργασία και ευπαθείς ομάδες

Newsroom

Σε «τεντωμένο σχοινί» η κυβέρνηση: Στο «παρά 2»για την πτώση της!

Newsroom

Σε ετοιμότητα ο Ελληνικός Στόλος να δώσει απαντήσεις όπου και όταν χρειαστεί