Κοινοποιείστε το άρθρο

«Η φοβία της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί δημιουργεί Πόντιους Πιλάτους στα εθνικά μας συμφέροντα»-Γ.Τσιτσιλιάνος 

Έφτασε για κύρωση στη βουλή το δεύτερο πρωτόκολλο τροποποίησης της ελληνοαμερικανικής αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας το οποίο υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου 2021, από τους υπουργούς των εξωτερικών της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών το οποίο προβλέπει :

●Την παράταση της  χρονικής  διάρκειας από το ένα έτος  σε πέντε χρόνια από την ημερομηνία της υπογραφής της.Η οποία θα παραμείνει σε ισχύ και μετά την λήξη της πενταετίας ,εκτός αν ένα εκ των δύο μερών δύο χρόνια πριν, την καταγγείλει με γραπτή δήλωση, μέσω της διπλωματικής οδού.Όπως αντιλαμβάνεστε ουσιαστικά η χώρα θα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί την συμβατική της υποχρέωση με την υπερδύναμη διαχρονικά ,δημιουργώντας ουσιαστικά πρόβλημα στο μέλλον για την οποιαδήποτε  ελληνική κυβέρνηση να τολμήσει  να την καταγγείλει για προφανείς λόγους.

Η Ελλάδα καθίσταται ένα απέραντο κέντρο αμερικανικών βάσεων στο Βόλο ,στην Αλεξανδρούπολη ,στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας , στο Στεφανοβίκειο ,το πεδίο βολής του Λιτοχώρου και στη Σούδα .

Ενώ υφίσταται συμβατική υποχρέωση της χώρας για παραχώρηση βάσεων όπου αλλού κριθεί σκόπιμο από την αμερικανική διοίκηση.Και όλα αυτά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση από αμερικανικής πλευράς ! Αντιθέτως η χώρα αναλαμβάνει συμβατική υποχρέωση απώλειας εσόδων από την λειτουργία των βάσεων λόγο της απαλλαγής φόρων,δασμών,τελών και άλλων επιβαρύνσεων από την εισαγωγή διαφόρων αγαθών και εξοπλισμού των μελών της αμερικανικής δύναμης.

● Δεν περιλαμβάνει η σύμβαση εγγυήσεις από αμερικανικής πλευράς για την ασφάλεια των σημερινών συνόρων της χώρας στη στεριά ,την θάλασσα και τον αέρα.Η επιστολή του υπουργού των εξωτερικών των ΗΠΑ στον έλληνα πρωθυπουργό δεν αποτελεί συμβατική υποχρέωση , είναι για να κρύψει την πραγματικότητα και να θολώσει τα νερά.

● Δεν υπάρχει συμβατική υποχρέωση των ΗΠΑ για έστω τουλάχιστον βελτιωμένης τιμής στην περίπτωση προμήθειας σύγχρονων εξοπλιστικών οπλικών συστημάτων με βιομηχανική επιστροφή και με παράλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας στη χώρα.

Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να θίξω και μου προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ο χρόνος που η σύμβαση έρχεται τώρα στη βουλή, παραμονή της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ,όπου θα συναντηθεί με το πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.Θα περίμενα να συμβεί ακριβώς το αντίστροφο και εφόσον ο κ. Μητσοτάκης θα είχε ενημερώσει προηγουμένως την βουλή ή τουλάχιστον τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τα αποτελέσματα της επίσκεψης.Τα συμπεράσματα θετικά ή αρνητικά κατά την κρίση σας.

Αναγκαστικά θα την ψηφίσουμε, δεν μπορούμε να πράξουμε διαφορετικά. Ωστόσο,η κυβέρνηση ελέγχεται αυστηρά ως προς την διαπραγμάτευσή της με την αμερικανική πλευρά . Αν είχαμε επιμείνει σε κάποια θέματα θα μπορούσε η συμφωνία να πληροί με τον βέλτιστο/αποτελεσματικότερο τρόπο τα οικονομικά και τα εθνικά μας συμφέροντα ! Γεγονός δυστυχώς που δεν κατέστει δυνατόν και το χρεώνω στον κ. Μητσοτάκη.

Επίσης, οφείλουμε να γνωρίζουμε την αλήθεια ,αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές , ότι αυτό που θα κερδίσει η χώρα είναι η γνωστή διαχρονικά λογική του “πόντιου πιλάτου” , ως προς τα ελληνοτουρκικά, και το Κυπριακό .Και αυτή εφόσον η λογική της επίλυσης των θεμάτων συμπίπτει με τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, θα αναγκαστεί η πατρίδα μας να προβεί σε νέες οικονομικές θυσίες προμήθειας νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων για να διαφυλάξει την εθνική της κυριαρχία, ενώ θα μπορούσε με αυτά που δίνει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των ΗΠΑ να τα αποφύγει, για να ξεφύγει κάποτε η πατρίδα μας από την οικονομική ασφυξία και να εστιάσει στην ευημερία του λαού της.

 

 

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΣ

 

 

 

Με πληροφορίες του militaire.gr

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Κοινοποιείστε το άρθρο