ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ορθοδοξία

Η ιστορική υποδοχή της νέας ιεράς εικόνας στην Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνακόβης

Η ιστορική υποδοχή της νέας ιεράς εικόνας στην Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνακόβης

Η ιστορία της Ιεράς Μονής των Παλαιολόγων, Παναγίας Βαρνακόβης, της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, συνεχίζεται να γράφεται και αυτή τη φορά με ένα συγκινητικό και πολυπόθητο γεγονός, που είναι η υποδοχή της νέας ιεράς εικόνας της Παναγίας της Βαρνακόβης.

Το ιστορικό μοναστήρι του 11ου αιώνα υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή έπειτα από 2 πυρκαϊές (2017-2020) την τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα να καεί και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

 

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Θεόκτιστος, ο στοργικός Πατέρας της Εκκλησίας της Φωκίδος, που αγαπά, αγωνιά και φροντίζει όλα τα μοναστήρια της δικαιοδοσίας του, μετά την δεύτερη πυρκαϊά, σε δηλώσεις του είχε τονίσει πως το εικόνισμα της Παναγίας θα φτιαχτεί και πάλι. Ο ίδιος θα έκανε κάθε τι, ώστε να φτιαχτεί μια νέα εικόνα ακριβές αντίγραφο της παλαιάς εικόνας, που και πάλι θα κοσμεί και θα προστατεύει την Ιερά Μονή.

Το Σάββατο 14 Αυγούστου 2021, το πολυπόθητο γεγονός που είχε αναγγείλει ο σεπτός Ποιμενάρχης μας για την νέα εικόνα της Παναγίας της Βαρνακόβης, έλαβε σάρκα και οστά. Παραμονή της εορτής της Παναγίας μας που εορτάζει και η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνακόβης, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Θεόκτιστος με προσκεκλημένο τον Σεβ. Μητροπολίτη Κρήνης κ. Κύριλλο, υπέρτιμο και έξαρχο Ιωνίας, του πάνσεπτου Οικουμενικού Θρόνου, υποδέχθησαν την νέα εικόνα της Παναγίας με συγκίνηση και δέος.

Το γεγονός αυτό, πλέον καταγράφεται στην ιστορική πορεία της Ιεράς Μονής των Παλαιολόγων. Κληρικοί, μοναστικές αδελφότητες, άρχοντες και χιλιάδες κόσμου παρευρέθηκαν πλησίον των Αρχιερέων για να υποδεχθούν με δάκρυα στα μάτια την νέα εικόνα της Παναγίας μας.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, για την άρτια διεξαγωγή της υποδοχής, όρισε ως τελετάρχη τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νεκτάριο Μουλατσιώτη. Την ιερά εικόνα προσκόμισαν δύο ιερομόναχοι από το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ Τρικόρφου Φωκίδος, το οποίο είναι χτισμένο σε κτήματα που ανήκαν παλαιότερα στην Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνακόβης.

Στο ιστορικό αυτό γεγονός, το παρόν έδωσαν αρκετοί από τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αθανάσιος Μελισσάρης, η Καθηγουμένη Γερόντισσα Μόνικα μοναχή από την Ιερά Μονή Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου Δωρίδος μαζί με τη συνοδεία της, ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδος κ. Γεώργιος Δελμούζος, ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γεώργιος Καπετζώνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διευθυντής Αστυνομίας Φωκίδος, ο Διευθυντής Α.Τ. Ευπαλίου, καθώς και ο κατασκευαστής του ασημένιου «πουκάμισου» της ιεράς εικόνας Ευάγγελος Μπακατσούλας από τα Ιωάννινα.

Με πομπή η ιερά εικόνα οδηγήθηκε στο εσωτερικό της Ιεράς Μονής όπου τοποθετήθηκε σε ειδικό προσκυνητάρι. Έπειτα ακολούθησε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κρήνης κ. Κυρίλλου. Κατά την διάρκεια του Εσπερινού χιλιάδες πιστοί προσκυνούσαν την νέα εικόνα της Παναγίας.

Τέλος κατά τη διάρκεια του Εσπερινού μίλησε στον κόσμο για την εορτή της Παναγίας μας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, καθώς και για το χρονικό περί της κατασκευής της νέας εικόνας της Παναγίας της Βαρνακόβης. Ευχαρίστησε δε ιδιαιτέρως τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος κάλυψε όλα τα έξοδα της νέας εικόνας της Θεοτόκου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος.

 

Related posts

Αιγυπτιακός πάπυρος 1.200 ετών αποκαλύπτει τι έγινε τις τελευταίες ώρες πριν την Σταύρωση του Ιησού Χριστού

Newsroom

Στηρίζουμε την ανέγερση του πρώτου Ναού του Αγίου Παϊσίου στα Τρίκαλα (φώτο)

Newsroom

Γέρων Γεώργιος: ‘Αν Δεν Μετανοήσουμε Τελείωσε Η Ιστορία…”