Κοινοποιείστε το άρθρο

Η ιταλική ύφεση απειλεί την οικονομία της Γαλλίας κι όλης της Ευρωζώνης

Το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον έχει γίνει πιο απειλητικό για τη Γαλλία τους τελευταίους μήνες, με την ύφεση στην Ιταλία να έχει γίνει ιδιαίτερα ανησυχητική για το Παρίσι, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire.

Οι κίνδυνοι δημιουργούνται από την απειλή νέων εμπορικών δασμών των ΗΠΑ, από ένα αβέβαιο Brexit, από την απότομη επιβράδυνση στη Γερμανία και από τις εγχώριες δυσκολίες με τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων». Η ύφεση στην Ιταλία έχει προκαλέσει σειρήνες συναγερμού στο Παρίσι, καθώς οι οικονομίες των δύο χωρών είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες, με κοινές εταιρείες σε πολλούς τομείς και ετήσια εμπορική ροή ύψους περίπου 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

“Μην υποτιμάτε τον αντίκτυπο της ιταλικής ύφεσης”, δήλωσε ο Le Maire σε συνέντευξή του στο Bloomberg News. “Μιλάμε πολύ για το Brexit, αλλά δεν μιλάμε πολύ για μια ιταλική ύφεση που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη στην Ευρώπη και μπορεί να επηρεάσει τη Γαλλία επειδή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους μας”.

Τα σχόλια του Le Maire την Τετάρτη έρχονται να προστεθούν στις προειδοποιήσεις για τη γαλλική οικονομία, η οποία έδειξε σχετική ανθεκτικότητα στα τέλη του περασμένου έτους, ακόμη και εν μέσω των επιπτώσεων των βίαιων διαμαρτυριών. Καταγράφηκε αύξηση 0,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τη στασιμότητα στη Γερμανία και μια δεύτερη οικονομική συρρίκνωση στην Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης στρέφει την προσοχή της στην ανησυχία για τις πιθανές απειλές που προέρχονται από την Ιταλία. Η Επιτροπή θα ανακοινώσει την προσεχή εβδομάδα ότι τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης δεν παρέχουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι η χαμηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης και το «εισόδημα των πολιτών» για τους φτωχούς, αποτελούν ζητήματα επικρίσεων από τις Βρυξέλλες, ανέφερε την Πέμπτη η εφημερίδα La Repubblica.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα καθιστά την Ιταλία “παράγοντα” κινδύνου μόλυνσης “για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ”, ανέφερε η Repubblica για τα συμπεράσματα στο σχέδιο ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής.

 

 

Πηγη .newmoney.gr

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο