ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΟικονομία

Η Κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και τη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

Η Κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και τη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

Νέα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών απέναντι στη λαίλαπα του αυξημένου ενεργειακού κόστους που δημιουργεί εν πολλοίς και το κύμα ακρίβειας φαίνεται ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη χθεσινή του συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προιδέασε για την εξέλιξη επισημαίνοντας πως «πολύ σύντομα, θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής έκρηξης».

Οι λογαριασμοί ρεύματος

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει τον μηδενισμό και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής – έτσι όπως την ξέρουμε -, με απώτερο στόχο να πέσουν οι τιμές των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος στα προ κρίσης επίπεδα.

Από τις  προτάσεις βρίσκονται στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας , το σχέδιο είναι να οδηγηθούμε  σε τιμές λιανικής ρεύματος του 2021 (προ κρίσης), δηλαδή πέριξ των  0,16 ευρώ ανά kWh, ενώ πλέον σήμερα οι τιμές φτάνουν και στα 0,33 με 0,35 ευρώ ανά kWh, χωρίς τις επιδοτήσεις. Μάλιστα ειδικά σε υψηλέ καταναλώσεις νοικοκυριών, οι επιβαρύνσεις ήταν πολύ υωηλές.

Τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις βρίσκονται στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούνιο εάν τον Μάιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ενιαία αντιμετώπιση για τη μείωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι εισηγήσεις που έχουν γίνει δεν περιλαμβάνουν πλαφόν στην Οριακή Τιμή Συστήματος, όπως διαμορφώνεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας αλλά στον καθορισμό ανώτατου ορίου εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών με το «έξτρα» κόστος να καλύπτεται από κρατικές επιχορηγήσεις.

Ο πονοκέφαλος στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφορά το πόσα χρήματα θα απαιτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη δημοσιονομική πορεία της χώρας και για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα, καθώς το συνολικό ετήσιο κόστος από τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα υπολογίζεται στα 12 δις. ευρώ.

Τα τέσσερα σενάρια οδηγούν σε τιμές λιανικής ρεύματος του 2021 (προ κρίσης), δηλαδή πέριξ των 0,13 με 0,16 ευρώ ανά kWh, ενώ πλέον σήμερα οι τιμές φτάνουν και στα 0,33 με 0,35 ευρώ ανά kWh, χωρίς τις επιδοτήσεις.

Τα τέσσερα σενάρια:

1. Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

2. Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.

3. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

4. Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.

Όποια από τις παραπάνω επιλογές «προκριθεί» από το επιτελείο της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, θα οδηγήσει σε χαμηλότερη τιμή αγοράς από τους προμηθευτές ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

 

 

Related posts

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Το «Διαβατήριο» για ταξίδια και μετακινήσεις

Κίνα:«Μας ζητούσαν να λέμε ψέματα για την μεταδοτικότητα του ιού» λένε γιατροί στην Ουχάν

Newsroom

Προειδοποίηση Α/ΓΕΕΘΑ Φλώρου προς Τουρκία: ”Εάν προκληθούν οι ΕΔ θα απαντήσουν”

Newsroom