ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Επικαιρότητα

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Φέρνει την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Φέρνει την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού

 

Σε πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη,  που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και με συνοπτικές διαδικασίες, λίγες εβδομάδες πριν από την προκήρυξη των εκλογών, προβλέπεται η ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων στην οποία περνά ο έλεγχος ύδρευσης και αποχέτευσης κατά παράκαμψη των επιταγών του Συντάγματος και αλλεπάλληλων αποφάσεων του ΣτΕ.

 

Νομοσχέδιο – προάγγελος Ιδιωτικοποίησης του νερού: οι εγκληματίες της κυβέρνησης δεν έχουν ιερό και όσιο

Ενώ όλη η χώρα πενθεί για το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ ακόμα δεν έχουν καταμετρηθεί ούτε οι νεκροί, ούτε οι αγνοούμενοι, ενώ ακόμα οικογένειες δίνουν DNA, ελπίζοντας έστω να παραλάβουν τις σορούς και να πενθήσουν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει απτόητη τον νομοθετικό προγραμματισμό διάλυσης της χώρας και της δημόσιας περιουσίας.

Όπως αρμόζει σε έναν οικονομικό δολοφόνο, ο υπουργός περιβάλλοντος Σκρέκας έφερε στην Βουλή προς ψήφιση, νομοσχέδιο που στην πραγματικότητα προετοιμάζει την διαδικασία ώστε το νερό να ακολουθήσει τον δρόμο του ρεύματος, του σιδηροδρόμου και τόσων άλλων κοινωνικών αγαθών που ξεπουλήθηκαν και διαλύθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η ιδιωτικοποίηση του νερού ξεκινάει από τον περιβόητο διαχωρισμό: διαχωρίζεται η διαχείριση του δικτύου από την παροχή του νερού. Εξάλλου, δεν είναι μακριά ο Οκτώβρης του 2022 που το ΣτΕ μπλόκαρε την πλέον πρόσφατη απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη: υπό την μορφή ΣΔΙΤ, ήθελε να παραχωρήσει σε ιδιώτες τα φράγματα Μόρνου, Ευήνου, Υλικής και Μαραθώνα, τις γεωτρήσεις της Πάρνηθας και του Βοιωτικού κάμπου, καθώς και του δικτύου που μεταφέρει το νερό στην Αθήνα!

Το νομοσχέδιο, έρχεται να επιλύσει το πρόβλημα αντισυνταγματικότητας που επέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας να κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης του ΣΔΙΤ: διαχωρίζει νομοθετικά την ΕΥΔΑΠ Παγίων, την ΕΥΑΘ Παγίων και τον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) από τους “παρόχους υπηρεσιών ύδατος” (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Δημοτικές ΔΕΥΑ). Ό,τι ακριβώς έγινε με τον ΟΣΕ, που πριν τον ξεπούλησαν τον έσπασαν σε χίλια κομμάτια.

Προς ψήφιση το νομοσχέδιο 

Για την προσεχή εβδομάδα, μετακινήθηκε η εισαγωγή στην ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νερό, με αντικείμενο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος».

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου, ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα, σε β΄ ανάγνωση, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην ολομέλεια, σε μια συνεδρίαση, την τρέχουσα εβδομάδα.

Όπως όμως ανακοινώθηκε και στη Διάσκεψη των προέδρων που έγινε νωρίτερα σήμερα, και στην έναρξη της β΄ ανάγνωσης στην επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια θα γίνει την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να διατεθούν δύο συνεδριάσεις και όχι μια συνεδρίαση, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο αρθρώνεται σε πολλά άρθρα και θα πρέπει να δοθεί χρονική άνεση για να λάβουν τον λόγο το δυνατό περισσότεροι βουλευτές.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Με «ψηφιακή» υπογραφή οι νέες ταυτότητες – Τι θα συμβεί στην Ελλάδα του 2022 και μετά ! (βίντεο)

Newsroom

Το τραγούδι της Ημέρας: «Καλοκαιρινή Αγάπη»-Λευτέρης Κιντάτος

Εγκλωβισμένοι οδηγοί επί 20 ώρες στην Αττική οδό προσφεύγουν με μηνύσεις και αγωγές αποζημίωσης στα δικαστήρια

Newsroom