ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Η μεγάλη μάχη του Αρείου Πάγου: Ευάλωτοι δανειολήπτες vs fund για τους (700.000) πλειστηριασμούς

Η μεγάλη μάχη του Αρείου Πάγου: Ευάλωτοι δανειολήπτες vs fund για τους (700.000) πλειστηριασμούς – ΒΙΝΤΕΟ

 

H Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφασίζει για την ανατροπή ή όχι της απόφασης που απαγορεύει στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) να διενεργούν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες με το Ν.3156/2003. Ηχηρή νομική παρέμβαση των δικηγόρων.

Συγκέντρωση πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Η τύχη περίπου 700.000 πλειστηριασμών ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών – και όσων ακόμη προστεθούν – κρίνεται σήμερα στον Άρειο Πάγο, όπου συζητείται η δυνατότητα των funds να εκκινούν τις σχετικές διαδικασίες για ληξιπρόθεσμα δάνεια τραπεζών. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το θέμα θα απασχολήσει την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία καλείται να αποφανθεί για την ανατροπή ή μη της απόφασης Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου βάσει της οποίας απαγορεύθηκε στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) να διενεργούν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες.

Oυσιαστικά η ολομέλεια καλείται να εκδώσει μια απόφαση – μπούσουλα καθώς για το θέμα έχουν εκδοθεί αντίθετες δικαστικές αποφάσεις αλλά κυρίως η υπ΄αριθμόν 822/22 τμήματος του Αρείου Πάγου, που κατέληξε ότι οι εισπρακτικές – που επικαλούνται νόμο του 2003 για να έχουν φοροαπαλλαγές έως και 38% και δεν δεσμεύονται με πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες– δεν μπορούν να διενεργήσουν πλειστηριασμούς.

 

 

Τύχη ευάλωτων δανειοληπτών: Μεταξύ δυο νόμων

Αντίθετα ο νόμος του 4354/ 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια, προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν διαδικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης (fund), αλλά με ειδικές προϋποθέσεις ενημέρωσης και φορολογία κατά το ελληνικό δίκαιο.

Με απλά λόγια, ο νόμος του 2015 επιτρέπει στους servicers να γίνονται διάδικοι αλλά με ελληνική φορολογία, ενώ αυτός του 2003 όχι αλλά μόνο διαδικαστικές πράξεις διαχείρισης εξωδικαστικά (με ειδικές φοροαπαλλαγές), γεγονός στο οποίο «πάτησαν» πολλοί δανειολήπτες – μέσω των νομικών εκπροσώπων τους – ζητώντας αναβολή των πλειστηριασμών. Κι αυτό γιατί οι servicers προτιμούν τον νόμο του 2003 λόγω των φοροαπαλλαγών.

 

Εν αναμονή της απόφασης είναι και η κυβέρνηση, η οποία δια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα έχει αναφέρει πως δεν τίθεται θέμα νομοθετικής ρύθμισης πριν την κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Μία απόφαση του Αρείου Πάγου κρίνει ότι οι servicers δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, ενώ πολλές άλλες προβαίνουν στο αντίθετο συμπέρασμα. Υπάρχουν και αρκετές νομολογίες του Αρείου Πάγου επί αυτών, αλλά και νομολογίες κατωτέρων δικαστηρίων» σημείωσε προ μηνών ο κ. Σταϊκούρας.

 

Παρέμβαση των δικηγόρων: Δεν νοείται α λα καρτ χρήση διατάξεων

Στην απόφαση να ασκήσουν παρέμβαση ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου προχώρησαν ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο οι δικηγόροι, σύμφωνα με σχετική απόφασή τους.

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των ευάλωτων δανειοληπτών θα κάνει ο ΔΣΑ που θα εκπροσωπηθεί από τους καθηγητές Γιάννη Δεληκωστόπουλο, Νίκο Κλαμαρή και Παν. Νικολόπουλο (προϊστάμενο Νομικής Υπηρεσίας του ΔΣΑ) και τον δικηγόρο Δημ. Σκαρίμπα.

 

Στην ανακοίνωση της παρέμβασης μετά και από σχετική απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ο ΔΣΑ έκανε λόγο όπως έγραψε το dikastiko.gr, για μεθόδευση και α λα καρτ χρήση διατάξεων για εξυπηρέτηση τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, η οποία εμφανώς καταστρατηγεί τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

Ο ΔΣΑ διευκρίνιζε κατ’ αρχάς πως υφίσταται «ρητά προσωπικό προνόμιο υπέρ των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, για την άσκηση πρόσθετης παρέμβασης σε δίκη, στην οποία το κρινόμενο ζήτημα είναι κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως προδήλως συμβαίνει στην ένδικη περίπτωση».

 

Στο πλαίσιο αυτό τόνιζε πως «δικαιούμαστε συνεπώς να παρέμβουμε προσθέτως στην παρούσα δίκη … και να ζητήσουμε την απόρριψη της αίτησης των τελευταίων και την αποδοχή από το Δικαστήριό Σας της ορθής άποψης ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) του ν. 4354/2015 διαθέτουν την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 § 4 του νόμου αυτού, έχοντας και τη δυνατότητα άσκησης διαδικαστικών εν γένει πράξεων, μόνον όταν η μεταβίβαση και η ανάθεση της διαχείρισης των απαιτήσεων στις εν λόγω εταιρείες πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω Ν. 4354/2015».

Όπως αναφερόταν «διαφορετική αντιμετώπιση, αντίθετη από τα ανωτέρω, ανήκει ενδεχομένως στο νομοθέτη για το μέλλον. Ο Άρειος Πάγος εφαρμόζει το νόμο, όπως αυτός ισχύει».

Αλ. Φλαμπουράρης: Δεν είναι ένα απλό «τυπικό νομικό» θέμα, κρίνεται η τύχη ευάλωτων δανειοληπτών

Την ελπίδα πως η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεν θα διαπράξει αυτό που δεν τόλμησε η δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, να ανατρέψει δηλαδή την απόφαση του Τμήματος η οποία βάζει εμπόδια στους servicers να προχωράνε σε πλειστηριασμούς εξέφρασε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Συντονιστή ΕΠΕΚΕ και Υπεύθυνου Χρηματοπιστωτικού Τομέα της Κ.Ο.

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό δεν είναι ένα απλό «τυπικό νομικό» θέμα όπως παρουσιάζεται, αλλά αντίθετα, η τυχόν ανατροπή του ανοίγει διάπλατα το δρόμο στους πλειστηριασμούς 700.000 ακινήτων που βρίσκονται στα χέρια των servicers» σημειώνει ενόψει της συνεδρίασης της Ολομέλειας για την απαγόρευση ή μη των πλειστηριασμών από τους servicers.

«Πιστεύουμε ότι η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αν θέλει να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο, θα συμμεριστεί την αγωνία χιλιάδων αδύναμων δανειοληπτών, να μην χάσουν τη μοναδική τους κατοικία και με την απόφαση της να κόψει το δρόμο στους εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς. Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση με την υποστήριξη του κράτους και με «διευκολύνσεις» των τραπεζών να αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους» υποστηρίζει ο βουλευτής Επικρατείας.

 

Βολές ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης – Κάλεσμα διαμαρτυρίας στον Άρειο Πάγο

Σε κάλεσμα διαμαρτυρίας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στην Ολομέλεια καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξαπολύοντας βολές κατά της κυβέρνησης.

«Οι συνθήκες που διαμόρφωσαν οι πολιτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πλέον μη ανεκτές από το σύνολο της κοινωνίας. Η ΝΔ υπό την καθοδήγηση του “Κυβερνήτη” και του κύκλου συνεργατών του σε Μαξίμου και Υπουργικά γραφεία, ταυτίζεται σαφώς με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, είτε αυτοί βρίσκονται στον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων, είτε βρίσκονται στο τραπεζικό κλάδο, είτε αλλού» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως σημειώνεται οι κυβερνητικές επιλογές άνοιξαν το δρόμο για:

* πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών

* καμία προστασία της κύριας κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της αγροτικής γης

* πλήρη ασυδοσία στη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών

Και σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «οι εισπρακτικές προχωρούν εδώ και καιρό παράνομα σε πλειστηριασμούς, αφού ο νόμος (βάσει του οποίου έχουν γίνει οι τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων), δεν τους νομιμοποιεί να ενεργούν διαδικαστικές πράξεις για λογαριασμό των funds».

Για τους λόγους αυτούς λέει πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται να αποφασίσει:

* Θα νομιμοποιήσει τους πλειστηριασμούς κύριων κατοικιών από τις εισπρακτικές;

* Θα νομιμοποιήσει την πρακτική που ακολουθούσαν όλα αυτά τα χρόνια, παρακάμπτοντας εσκεμμένα το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (ν.4354/2015) λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει;

Παράλληλα δεσμεύεται πως θα καταργήσει τον πτωχευτικό νόμο της Ν.Δ. και θα θεσμοθετήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ολιστική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει:

* Δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, μέσω εύχρηστης ψηφιακής πλατφόρμας με δεσμευτικό πλαίσιο για τους πιστωτές.

* Δυνατότητα δικαστικής προσφυγής στις περιπτώσεις, που δεν παράγεται ικανοποιητική λύση μέσω της πλατφόρμας.

* Σχήμα 120 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με κούρεμα βασικής οφειλής.

 

Πηγη dikastiko.gr   open.tv

Related posts

Σύσκεψη για την «Μήδεια» αυτή την ώρα στην Πολιτική Προστασία παρών και ο Μητσοτάκης

Ξεκίνησε η εκπλήρωση της προφητεία του Αγίου Παΐσιος των «ΠΑΛΑΒΩΝ»για την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου(βιντεο)

Newsroom

Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε τους συμπολίτες μας με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Newsroom