ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΟικονομίαΡοή Ειδήσεων

Η μετάλλαξη Όμικρον τρομάζει τις αγορές, στο «κόκκινο» η Αθήνα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η μετάλλαξη Όμικρον τρομάζει τις αγορές, στο «κόκκινο» η Αθήνα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  

Πτώση κοντά στο 1,5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές –  Στο επίκεντρο οι δηλώσεις του CEO της Moderna ότι τα εμβόλια αναμένεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Η αγορά ακολουθεί το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές οι οποίες επέστρεψαν στο «κόκκινο» εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της μετάλλαξη Όμικρον και την πρόβλεψη της Moderna ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά. Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν απώλειες στο 1%, ενώ σημαντική πτώση δείχνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 861,08 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,18% . Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 6,85 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,40%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,35%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφει μόνο η μετοχή του ΟΤΕ (+0,33%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (-3,11%), της Πειραιώς (-2,21%), της Viohalco (-1,97%) και της Coca Cola HBC (-1,80%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+1,36%) και των Τηλεπικοινωνιών (+0,33%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Βιομηχανικών προϊόντων (-2,09%) και των Τραπεζών (-2,01%).

Ανοδικά κινούνται 15 μετοχές, 49 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Logismos +13,86% και Κλουκίνας- Λάππας +4,10%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΕΛΓΕΚΑ -5,06% και Ιντρακάτ -3,68%.

Απώλειες στις ευρωαγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στις πρωινές συναλλαγές υποχωρούσε κατά 1%, με τις μετοχές του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου να υποχωρούν κατά 1,8% καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες. Αυτή την ώρα, χάνει 1,18% στις 461,74 μονάδες. Ολοι οι κλαδικοί δείκτες είναι σε αρνητικό έδαφος.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 1,03%, ο γερμανικός DAX χάνει 1,21%, ο γαλλικός CAC 40 με πτώση 1,41%, ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ με πτώση 1,31% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με απώλειες 1,12%.

Η στροφή των δεικτών σε αρνητικό έδαφος συνέβη μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Moderna, Στέφαν Μπασέλ, στους FT ότι τα εμβόλια αναμένεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης Όμικρον και στη συνέχεια είπε στο CNBC ότι θα απαιτηθούν μήνες μέχρι να αναπτυχθούν και να διατεθούν ειδικά εμβόλια για την Όμικρον.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα του μήνα που κλείνουν τα βιβλία τους οι ξένοι και παρότι χτες υπήρξε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι αποτιμήσεις μετά από το sell-off της Παρασκευής με την να πανδημία φαίνεται ότι θέλει ακόμα χρόνο για να κάνει τον κύκλο της και τα δεδομένα να βγαίνουν μέρα με την ημέρα είναι σίγουρο ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας.

Ο φόβος για νέο lockdown μαζί με τις όποιες παρενέργειες στις οικονομίες και σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποδόσεις, ειδικά στις ξένες αγορές, έδωσαν το αποτέλεσμα που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα το οποίο είναι πολύ πιθανόν να το ξαναζήσουμε τις επόμενες ημέρες.

Πλέον, η επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του Νοεμβρίου θα επηρεαστεί από τα επιστημονικά δεδομένα για το νέο στέλεχος «Όμικρον» του πανδημικού ιού, καθώς θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της Covid-19, εφόσον αυτές απαιτηθούν.

 

Related posts

Τέλος η αργία στον ιδιωτικό τομέα, αυστηρή σύσταση για τηλεργασία

Newsroom

Ελλάδα: Η πανδημία εκτοξεύει την ανεργία

Newsroom

Μητσοτάκης: Στην ακρίβεια της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση απαντά με power pass και fuel pass 2

Newsroom