ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑμεΑ

Οι παραλίες με πρόσβαση για ΑΜΕΑ σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη

Οι παραλίες με πρόσβαση για ΑΜΕΑ σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστες υποδομές και οργανωμένες πόλεις, παραλίες, δραστηριότητες και επιχειρήσεις για ΑμεΑ, και επίσης δεν είναι γνωστές στο κοινό που απευθύνονται.  Υπάρχουν ελάχιστες πόλεις ή περιοχές που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν υπόδειγμα προσβασιμότητας και ακόμη λιγότερες παραλίες που μπορούν να εξυπηρετήσουν ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Για να δούμε πόσες από αυτές βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη

Νέοι Πόροι – Ολυμπιακή Ακτή (Πιερία)

Πρόσβαση και φέτος σε παραλίες της Πιερίας, τους Νέους Πόρους και την Ολυμπιακή Ακτή, θα έχουν τα άτομα με αναπηρία μέσα από το πρωτοποριακό σύστημα πρόσβασης “SEATRACK”, έπειτα από την υπογραφή των συμβάσεων διαβαθμιδικής συνεργασίας για την εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος ανάμεσα στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τους Δήμους Δίου-Ολύμπου και Κατερίνης.

Οι συμβάσεις εγκατάστασης πρόσβασης ΑμεΑ “SEATRACK”, που υπογράφτηκαν μεταξύ της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου και του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Κώστα Δημόπουλου και του Αντιδημάρχου Κατερίνης Δημήτρη Ντούρου, έχουν ως στόχο την τεχνική στήριξη των παραπάνω δήμων από την ΠΕ Πιερίας προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες για πρόσβαση ΑμεΑ στις παραλίες της περιοχής κατά τη θερινή περίοδο. Η ΠΕ Πιερίας έχει στην ιδιοκτησία της τη βοηθητική διάταξη “SEATRAC”, ενώ οι Δήμοι Δίου-Ολύμπου και Κατερίνης διαθέτουν προσωπικό για τις απαραίτητες εργασίες, δηλαδή την ετήσια εγκατάσταση, συντήρηση, αποσυναρμολόγηση και φύλαξή της σε δικούς τους κλειστούς χώρους.

«Μετά τις παραλίες της Θεσσαλονίκης, όπου εγκαταστήσαμε για πρώτη φορά το πρωτοποριακό σύστημα “SEATRACK” στους Νέους Επιβάτες και την Ασπροβάλτα για την πρόσβαση στη θάλασσα ατόμων με αναπηρία, σε συνεργασία με τους οικείους δήμους Θερμαϊκού και Βόλβης, επεκτείνουμε τη συγκεκριμένη δράση για δεύτερη συνεχή χρονιά στις παραλίες της Πιερίας. Μένουμε προσηλωμένοι στον κεντρικό στόχο της προνοιακής μας πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να τους προσφέρουμε μια καλύτερη καθημερινότητα μέσα από την ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή τους στα κοινωνικά αγαθά. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα και προσπαθούμε να τους συνδράμουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να τους διασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το σύστημα ‘SEATRAC’ είναι ενεργειακά ανεξάρτητο και κατασκευασμένο από ανθεκτικά, στο θαλάσσιο περιβάλλον υλικά, προορίζεται για να παρέχει σε κινητικά ανάπηρους ή σε άτομα τα οποία εν γένει είναι περιορισμένης κινητικότητας τη δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, χωρίς όμως να γίνεται δυσχερής η διέλευση των υπόλοιπων επισκεπτών – χρηστών. Είναι μια κατασκευή φιλική ως προς το περιβάλλον, που κατά τους χειμερινούς μήνες  αποσυναρμολογείται, χαρακτηριστικό που σημαίνει ότι η χρήση της δεν επιφέρει αλλοιώσεις στο περιβάλλον ούτε έχει μόνιμες επιπτώσεις σε αυτό.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας παρέδωσε την πρώτη μονάδα μη μόνιμης συναρμολογούμενης διάταξης “SEATRAC” στο Δήμο  Δίου – Ολύμπου, που εγκαταστάθηκε σε ακτή στους Νέους Πόρους  τον Αύγουστο του 2016. Η επιλογή της θέσης έγινε από τη Δημοτική Αρχή έτσι ώστε να επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ και ταυτόχρονα να είναι δίπλα σε σταθμό ναυαγοσώστη.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας συνεχίζοντας την κοινωνική της πολιτική παρέδωσε τη δεύτερη μονάδα της μη μόνιμης συναρμολογούμενης διάταξης “SEATRAC” στην Πιερία στο Δήμο Κατερίνης και τοποθετήθηκε από την ΠΕ Πιερίας στην παραλία της Ολυμπιακής Ακτής για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2016.

Εύχρηστο και ασφαλές για τον ωφελούμενο ή/και τους συνοδούς αυτού, το σύστημα “SEATRAC”, που εγκαταστάθηκε πέρυσι το καλοκαίρι  στις παραλίες της Ολυμπιακής Ακτής και τους Νέους Πόρους, επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να εισέλθουν από την παραλία στη θάλασσα, χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια συνοδών.

Νέοι Επιβάτες

Αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα των Νέων Επβατών Θεσσαλονίκης μέσω του συστήματος SeaTrac. Δίπλα από το ναυαγοσωστικό πύργο.

Βρασνά-Ασπροβάλτα

SEATRAC Στην παραλία Βρασνών στο Beach-bar Kyklades!!! Άλλη μία μοναδική πρωτοβουλία που καθιστά την πρόσβαση όσων κινούνται με αναπηρικό καροτσάκι στην παραλία και στη θάλασσα ευχάριστη και ασφαλή! Η επιχείρηση διαθέτει και ράμπες (και στην αμμουδιά), ξαπλώστρες, πάρκινγκ και τουαλέτα ΑΜΕΑ.

Καβάλα-Παραλία Καλαμίτσα

Στην κοντινή Καβάλα προσβαση για ΑΜΕΑ υπάρχει μόνο στην οργανωμένη ακτή στην είσοδο της πόλης δεξιά.

Χρειάζεται ένα σύνολο υποδομών για να υπάρξει σωστή πρόσβαση σε παραλίες, όπως οριοθετημένη θέση παρακρίσματος ΑμεΑ, κατάλληλο διάδρομο με σωστή κλίση που να διασύνδεει τη θέση πάρκινγκ με την παραλία και ένα αμφίβιο αμαξίδιο για την είσοδο στην θάλασσα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει η πλατφόρμα seatrac (αυτά είναι τα ελάχιστα). Το ιδανικό θα ήταν να συνοδεύονται από μεγάλο αποδυτήριο κατάλληλο για αμαξίδιο, τουαλέτα ΑμεΑ και τοπικό ναυαγοσώστη.

Related posts

Ανησυχητική είναι η αύξηση του ποσοστού παιδιών με αυτισμό στην Ελλάδα – Τι δείχνουν νεότερα στοιχεία

Newsroom

Σε εφαρμογή το πρόγραμμα απονομής προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν αναπηρικά αμαξίδια σε ανασφάλιστους πολίτες – Τα κριτήρια