Κοινοποιείστε το άρθρο

Η Τουρκία στέλνει τo Barbaros για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – Απέπλευσε και ο “Πορθητής”

Οι Τούρκοι βγάζουν για πολύμηνο πλου το “Μπαρμπαρός” πλησίον του σημείου που συναντώνται η ελληνική, η αιγυπτιακή και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα ενώ απέπλευσε και ο “Πορθητής” από την Αττάλεια.

Οι Τούρκοι   -“διαγράφουν” πλήρως το Καστελόριζο υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα και όλη η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να διαμοιρασθεί με την αρχή της μέσης γραμμής μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Την δική της απάντηση στέλνει η Άγκυρα στην Τριμερή Ελλάδας -Κύπρου – Αιγύπτου, στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος Barbaros για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα για διάστημα από τις 17 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Με τη NAVTEX 1032/18 που εξέδωσε παράνομα ο αναρμόδιος Σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή η οποία βρίσκεται καταφανώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της είναι στο όριο της Κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι και εμπράκτως να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο (πέραν της υφαλοκρηπίδας που συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα των νησιών) και η κίνηση αυτή έρχεται σε απάντηση της Διακήρυξης της Τριμερούς, όπου οι τρεις χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους για επίσπευση των διαδικασιών για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών.

Για αύριο κοντά στην περιοχή αυτή η Τουρκία έχει δεσμεύσει επίσης παράνομα περιοχή για πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

Τα μάτια επίσης είναι στραμμένα στο πλωτό γεωτρύπανο Fatih, το οποίο αργά το απόγευμα απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας χωρίς να είναι γνωστό πού κατευθύνεται και εάν συνδέεται η κίνηση αυτή με την εξαγγελία έναρξης γεωτρήσεων στην Μεσόγειο από την Τουρκία στις 29 Οκτωβρίου.

Πάντως οι ίδιες πηγές είχαν προσδιορίσει ότι οι γεωτρήσεις θα επιχειρηθούν στα Οικόπεδα έναντι της Αλάνιας και της Φοινίκης, σε περιοχές που καταρχήν δεν επικαλύπτουν την Κυπριακή ΑΟΖ.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο