ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικονομία

Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse για περίπου 2 δισ. δολάρια

UBS

Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse για περίπου 2 δισ. δολάρια

 

 

Η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse, με την προσφορά να ανέρχεται στα 2 δισ. δολάρια, όπως αναφέρουν το Bloomberg και οι Financial Times.

 

 Ωστόσο καμία από τις δύο τράπεζες δεν δέχθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Οι ελβετικές αρχές φέρεται να είναι έτοιμες να αλλάξουν τους νόμους της χώρας για να παρακάμψουν την ψηφοφορία των μετόχων για την περάτωση της συμφωνίας, καθώς σπεύδουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία πριν από τη Δευτέρα

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας πρόκειται να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό το βράδυ της Κυριακής και θα αποτιμηθεί σε ένα ποσοστό της τιμής κλεισίματος της Credit Suisse την Παρασκευή, δήλωσαν τρία άτομα με άμεση γνώση της κατάστασης.

Η UBS θα καταβάλει τώρα περισσότερα από 0,50 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή μέσω δικών της μετοχών, πολύ κάτω από την τιμή κλεισίματος της Credit Suisse των 1,86 την Παρασκευή. Η UBS συμφώνησε επίσης σε μια άμβλυνση μιας ρήτρας ουσιώδους δυσμενούς αλλαγής που θα ακυρώσει τη συμφωνία εάν τα περιθώρια πιστωτικής αθέτησης της κάνουν άλμα, πρόσθεσαν αυτά τα άτομα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Dow Jones, η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα θα παράσχει ρευστότητα ύψους 100 δισ. δολαρίων στης UBS για να τη βοηθήσει να αναλάβει τις δραστηριότητες της Credit Suisse. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, αλλά αποτελούν μέρος των συνομιλιών για την εξαγορά της Credit Suisse.

Η ιστορική αυτή συμφωνία η οποία έγινε με κυβερνητική διαμεσολάβηση έχει ως στόχο τον περιορισμό μιας κρίσης εμπιστοσύνης που απειλούσε να εξαπλωθεί στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το σχέδιο, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε βιαστικά οργανωμένες συνομιλίες για την κρίση εντός του Σαββατοκύριακου, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της μαζικής πτώσης της μετοχής της Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα, μετά την κατάρρευση μικρότερων αμερικανικών τραπεζών. Μια στήριξη ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα εντός της εβδομάδας απέτυχε να τερματίσει την ανησυχία των αγορών παρά την αρχική ανακούφιση.

Οι αμερικανικές αρχές συνεργάστηκαν με τους Ελβετούς ομολόγους τους καθώς και οι δύο τράπεζες διαθέτουν δραστηριότητες στις ΗΠΑ και θεωρούνται συστημικά σημαντικές στην Ελβετία, επιδιώκοντας μια συμφωνία πριν το άνοιγμα των ασιατικών αγορών.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η UBS είχε προχωρήσει σε προσφορά ύψους 1 δισ. δολαρίων, προσφορά που η Credit Suisse είχε χαρακτηρίσει πολύ χαμηλή, σημειώνοντας πως θα πλήξει τους μετόχους και τους εργαζόμενους που κατέχουν εταιρικές μετοχές, σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει το Bloomberg.

Οι ελβετικές αρχές είχαν εξετάσει και το ενδεχόμενο πλήρους ή μερικής κρατικοποίησης της Credit Suisse ως τη μόνη άλλη βιώσιμη επιλογή πέραν της εξαγοράς από την UBS.

Η ελβετική κρατική ραδιοτηλεόραση SRF και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει “μια σημαντική” συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα, χωρίς να αναφερθούν σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS, ότι θα στηρίξει την προταθείσα εξαγορά της Credit Suisse, όπως μετέδωσε σήμερα το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Τερματίζεται μια ιστορία 166 χρόνων

Η εξαγορά της Credit Suisse η οποία κουβαλά στις πλάτες της μια ιστορία 166 ετών σηματοδοτεί ένα ιστορικό γεγονός τόσο για την Ελβετία όσο και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η πρώην Schweizerische Kreditanstalt ιδρύθηκε από τον βιομήχανο Alfred Escher το 1856 για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Στη συνέχεια μετατράπηκε σε έναν παγκόσμιο παίκτη που συμβόλιζε τον ρόλο της Ελβετίας ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, πριν ξεκινήσουν τα προβλήματα προσαρμογής σε ένα διαφορετικό τραπεζικό τοπίο μετά την οικονομική κρίση του 2008-9.

Η ανταγωνίστρια UBS έχει τις ρίζες σε περίπου 370 ξεχωριστά τραπεζικά ιδρύματα -σε ένα διάστημα 160 ετών-, με αποκορύφωμα την συγχώνευση της Union Bank of Switzerland και της Swiss Bank Corporation το 1998.

Μετά την κρατική διάσωση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η UBS απέκτησε φήμη ως ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσίας παγκοσμίως, εξυπηρετώντας ιδιώτες που κατείχαν πλήθος περιουσιακών στοιχείων.

Αν και η Credit Suisse δεν χρειάστηκε κρατική διάσωση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί από μια σειρά σκανδάλων, αλλαγών στην ηγεσία και νομικών ζητημάτων.

Οι πελάτες της απέσυραν περισσότερα από 100 δισ. δολάρια από τα περιουσιακά της στοιχεία τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, καθώς αυξάνονταν οι ανησυχίες για την οικονομική της κατάσταση και οι εκροές συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την αύξηση κεφαλαίου ύψους 4 δισ. φράγκων.

Related posts

«Ο κύβος ερρίφθη» – Κλείδωσε το ποσό της επιταγής ακρίβειας, ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Newsroom

Eγκύκλιος της ΑΑΔΕ: Πότε διαγράφονται οφειλές προς την Εφορία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά του νόμου Κατσέλη

Ένταξη της Φακής της Εγκλουβής και άλλων προϊόντων Λευκάδας στον κατάλογο των ελληνικών ΠΟΠ

Newsroom