ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ορθοδοξία

Ιερομόναχος π. Γεώργιος Αλευράς Καυσοκαλυβίτης: Στο ‘Αγιο Όρος χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας

Αγιο Όρος

Το greekaffair.gr βρέθηκε στο Άγιον Όρος στα Καυσοκαλύβια και φιλοξενηθήκαμε από τον  Ιερομόναχο π. Γεώργιο Αλευρά Καυσοκαλυβίτη . Συνομιλήσαμε μαζί του για πολλά και διάφορα θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία, ένα από αυτά ήταν και το ‘Αγιο Όρος. 

Γέροντα, υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων εκεί έξω που κρίνει και λέει ότι το Άγιο Όρος είναι ένα μικρο άντρο μασονίας;

Άκου παιδί μου, το Άγιο Όρος για πάνω από χίλια χρόνια προσεύχεται, λατρεύει, δοξολογεί το θεό και προσεύχεται για την σωτηρία όλου του κόσμου. Στο Άγιο Όρος υπήρχαν εποχές που δεν ήταν οι μοναχοί όλοι στο Άγιο Όρος, μπορεί να υπήρχαν και περίοδοι που να υπήρχε και μόνο ένας μοναχός αλλά αυτός ο ένας μοναχός ήταν ικανός και αρκετός να στείλει τα μηνύματα σε αυτό τον ταλαιπωρημένο κόσμο και μπορούσε να κρατάει αυτό το κομμάτι του ελληνισμού στην χερσόνησο του Αθώου, που πέρασαν από εδώ αυτοκράτορες, ηγεμόνες, μεγιστάνες, σουλτάνοι, και όχι μόνο χριστιανοί, αλλά και αλλόθρησκοι. Μέσα στους αιώνες το Άγιο Όρος κράτησε και κρατάει ακόμα και σήμερα παρόλο τους μεγάλους  κλειδωνισμούς που δέχεται  από διάφορα ρεύματα, γιατί μην ξεχνάτε, η κοινωνία μας ζει μέσα σε ειδωλολατρικά χρόνια, γιατί όπως είπε και κάποιος κληρικός κρητικός “Νέοι ειδωλολατρικοί χρόνοι, νέοι αποστολικοί χρόνοι” και τώρα ο Θεός μέσα σε αυτήν την μπόρα την δαιμονική, που όλοι άνθρωποι λατρέψαμε πάλι την ύλη, τα είδωλα, δηλαδή την σάρκα, το χρήμα, το εγώ μας, τον εαυτό μας. Αλλά και παλί  μέσα από όλη αυτή την λάσπη και τον βούρκο , θα δώσει ο θεός την θεία φώτιση και την δύναμη σε κάποιους ανθρώπους, που ξανά θα αλλάξουν τα πράγματα και θα επαναφέρουν το κόσμο στο καλό!!!

Γέροντα το Άγιο Όρος μπορεί να Θεωρηθεί η κιβωτός του γένους και της Ορθοδοξίας;

Ναι, είναι η κιβωτός του Γένους και της ορθοδοξίας αλλά νομίζω ότι όπως σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου, σε καταφύγια πυρηνικά, προσπαθούν να μαζέψουν και να σώσουν ότι υπάρχει στο σύνολο του κόσμου, ώστε αν γίνει κάποιος πυρηνικός όλεθρος  να μπορέσουν και πάλι να τον φτιάξουν. Αυτοί όμως προσπαθούν να κρατήσουν και να διασώσουν τον τεχνικό πολιτισμό που κι αυτός, δεν λέω, είναι απαραίτητος, αλλά πιστεύω ο τεχνικός πολιτισμός φτιάχνεται και αν χαθεί πάλι υπάρχουν οι γνώσεις και οι τεχνικές. Το πιο σημαντικό όμως για την ανθρωπότητα είναι να διατηρηθεί ο πνευματικός πολιτισμός που για μένα πνευματικός πολιτισμός είναι η ορθοδοξία και η ορθοδοξία είναι το Άγιο Όρος. Όχι ότι κάπου άλλου δεν υπάρχει ορθοδοξία. Παντού υπάρχει και στην Ρωσία, την Ρουμανία την Συρία, παντού υπάρχει. Αλλά εδώ στο Άγιο Όρος χτυπάει η καρδιά της ορθοδοξίας. Και μην ξεχνάτε ότι όπως έλεγε και ο Άγιος Παΐσιος, το Άγιο Όρος γεννήθηκε από το Βυζάντιο έτσι και τώρα το Άγιο Όρος μπορεί να γίνει πάλι ένα Βυζάντιο. Τόσο μεγάλη δύναμη έχει το Άγιο Όρος.

 

 

Λόγια του Ιερομόναχο π. Γεώργιο Αλευρά Καυσοκαλυβίτη

 

Related posts

Την Τιμία Κάρα τοῦ Ὁσίου Δαυῒδ τοῦ Γέροντος τοῦ ἐν Εὐβοίᾳ  υποδέχθηκε ο Ἱερός Ναό Εἰσοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Γιατί νιώθω αγωνιά και φόβο γύρω μου να ανησυχώ τι μας περιμένει;

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΤΑ ΣΠΑΘΙΑ