ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Ιερώνυμος: Σήμερα βλέπουμε το σχολείο μακριά από την Εκκλησία

Ιερώνυμος: Σήμερα βλέπουμε το σχολείο μακριά από την Εκκλησία

Όταν ο κόσμος αλλάζει, πρέπει να δυναμώσουμε τις ρίζες μας, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος στην κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους καθηγητές των Θεολογικών Σχολών – Μίλησε για «πνευματική ένδεια», γεγονός που αποτυπώνεται στο μάθημα των Θρησκευτικών

«Σήμερα, για λόγους δομικούς, αλλά και για λόγους ιδεολογίας, βλέπουμε το σχολείο μακριά από την Εκκλησία. Κι αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά την κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους καθηγητές των Θεολογικών Σχολών, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος,  με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης του Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου.

Αναφερόμενος στο χώρο της Παιδείας και του μαθήματος των θρησκευτικών, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι ο τομέας της εκπαίδευσης και της Εκκλησίας τροφοδοτούνται «από την ίδια πηγή, των φώτων».

«Απερίγραπτη πνευματική ένδεια»

Μάλιστα, υποστήριξε ότι «στις μέρες μας, που διαθέτουμε τα πληρέστερα μέσα για να γίνει η παιδεία καλύτερη, επικρατεί παραδόξως απερίγραπτη πνευματική ένδεια, η οποία διευρύνει τα υπαρξιακά αδιέξοδα. Η όλη προβληματική γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών και τα νέα προγράμματα αποτυπώνει αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα». Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, αυτή τη στιγμή επικρατεί μία παράθεση ετερόκλητων πληροφοριών «εν είδει δαιδαλώδους ιστού αιωρούμενου σε τόπο χωρίς έδαφος» και δεν ενδιαφέρει η σημασία τους.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε ότι «όταν ο κόσμος αλλάζει, τότε ακριβώς είναι η στιγμή που πρέπει να δυναμώσουμε τις ρίζες μας. Όταν οι ρίζες είναι δυνατές, θα μεταδώσουν ζωή, θα θρέψουν νέους καρπούς που θα ανανεώσουν το πρόσωπο της γης».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν την διάδοση των μηνυμάτων της Εκκλησίας. «Πρέπει να γίνει προσπάθεια, αλλά σε βάσεις καλές και όχι με τη βία. Διότι ο Χριστιανισμός ποτέ δεν επεβλήθη δια της βίας και όταν επεβλήθη το πλήρωσε πολύ ακριβά», υπογράμμισε.

Related posts

Η Ελλάδα «πέταξε το γάντι» στην Τουρκία και τον ΟΗΕ: «Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο είναι ελληνικές – Μολών λαβέ»

Newsroom

«Μαγεμένα» Χριστούγεννα στην TV100

Ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Α.Τσίπρα σε Selfie με την drag queen Τάνια Κέλλη

Newsroom