ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Ικαρία: To νησί με το μυστικό της μακροζωίας.

Ικαρία: To νησί με το μυστικό της μακροζωίας.

 

Χωριά στους δικούς τους ρυθμούς, πανηγύρια δίχως αντίστοιχο, πράσινη φύση, γυμνά τοπία, ποτάμια, παραλίες και το μυστικό της μακροζωίας.

«Ανυπάκουος» βράχος στο Βόρειο Αιγαίο, όπως και ο νέος στον οποίο χρωστά το όνομά του. Ο μυθικός Ίκαρος, ο γιος του Δαίδαλου, αγνόησε την προειδοποίηση του πατέρα του και ο ήλιος έλιωσε το κερί που βαστούσε τα φτερά του. Ο νέος έγινε όνομα νησιού και υπόμνηση του ανθρώπινου ορίου. Χάρισε, όμως, σε αυτό το νησί την αιώνια ενέργειά του. Εξήντα χωριά, τρεχούμενα νερά, άγρια βλάστηση, δάση που εναλλάσσονται με ονειρεμένες παραλίες, πολιτισμός του διαφορετικού.

 

Ταξίδι σε έναν τόπο μαγικό, γεμάτο αντιθέσεις με πολύ ιδιαίτερους ανθρώπους, όπου η φαντασία περισσεύει και η λογική υπακούει. Απόφαση πρώτη. Αδιαφορούμε για τον χρόνο. Μπορεί να κυλάει όσο αργά θέλει. Απόφαση δεύτερη. Τελικά δεν χρειαζόμαστε διακοπές από την καθημερινότητα. Χρειάζεται να χαιρόμαστε διαρκώς τη ζωή μας. Τα δύο μυστικά των ντόπιων, που σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο κλίμα του νησιού, τους έχουν χαρίσει τη μακροζωία. Ένα φαινόμενο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αξίζει να δείτε στην Ικαρία 

 

Νικαριώτικα πανηγύρια: Τελετουργίες στο ρυθμό της ψυχής

Χορός νησιώτικος, συρτός στα δύο τέταρτα. Η τσαμπούνα και το βιολί δίνουν το ρυθμό. Τα πανηγύρια στην Ικαρία είναι κατάθεση ψυχής. Θα πρέπει να θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό, αν γίνετε μέρος της τελετουργίας τους. Όλα τα χωριά στήνουν το δικό τους με αφορμή κάποια γιορτή όλο τον χρόνο, που διαρκούν από το πρωί μέχρι το βράδυ ή από το βράδυ μέχρι το πρωί. Τα μεγαλύτερα θα τα ζήσετε τον Αύγουστο, στο Χριστό Ραχών στις 6, στη Λαγκάδα, το Μονοκάμπι και την Ακαμάτρα στις 15, στο Καραβόσταμο στις 17 και στο Μάραθο στις 27.

Χριστός στις Ράχες: Εκεί που η μέρα ξεκινά τη νύχτα

Το ορεινό «γαλατικό χωριό» της Ικαρίας έχει το όνομα του Χριστού. Θαρρεί κανείς πως όλοι έχουν ενεργοποιήσει τη λειτουργία της απόλυτης βραδύτητας, νομίζει πως το καθιερωμένο 24ωρο έχει κηρυχθεί «εκτός νόμου». Στο χωριό αυτό ανοίγουν τα μαγαζιά το βράδυ, για να κάνετε τα ψώνια της ημέρας… Άλλωστε αιώνες τώρα το πρωί εκείνοι δουλεύουν στα χωράφια, οπότε αυτό το ωράριο ήταν και είναι βολικό!

 

Νας: Η παραλία της Αρτέμιδος

Ένα ποτάμι με μικρούς καταρράκτες κυλάει νωχελικά το καλοκαίρι προς το Αιγαίο Στις κατάφυτες όχθες του βρίσκουν σκιά και καταφύγιο αναρίθμητες νεανικές ψυχές που χαίρονται τη ζωή. Στις εκβολές του ένας αρχαίος ναός αφιερωμένος σε μιαν «άλλη» Άρτεμη. Στολίζει τα μεγάλα βότσαλα της παραλίας, αλλά και την ίδια τη θάλασσα. Η γονιμοποιός δύναμη της φύσης και η δύναμη της φθοράς ήταν δύο από τις ιδιότητες της «Ταυροπόλου Αρτέμιδος», το ιερό της οποίας αντικρίζει ο επισκέπτης.

Οι παραλίες Μεσαχτή και Σεϋχέλλες

Δύο εξωτικές παραλίες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους και τόσο μοναδικές. Μεσαχτή: τεράστια παραλία με χρυσή αμμουδιά και γαλάζια νερά, ιδανική για σερφ, παιχνίδια στην άμμο, διασκέδαση στις καντίνες και χαλάρωση με θέα το απέραντο γαλάζιο. Σεϋχέλλες: ένας μικρός κόλπος στο πουθενά, με κατάλευκα ψηλά βράχια, καταγάλανα νερά και άγρια εξωτική ομορφιά. Η κατάβαση 10 λεπτών μέσα από βράχια, για να ανακαλύψετε την πανέμορφη αυτή παραλία, θα σας ανταμείψει. Πάρτε προμήθειες, αλλά αν το ξεχάσετε και είστε τυχερός, όλο και κάποια αυτοσχέδια καντίνα θα πετύχετε.

 

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Ικαρίας

Μαγγανίτης και Καρκινάγρι: δύο χωριά που πρέπει να ανακαλύψετε

Στην Ικαρία εκεί που τελειώνουν οι δρόμοι αρχίζουν οι εκπλήξεις. Στο χωριό Καρκινάγρι, σαν εξόριστοι οι άνθρωποι αφουγκράστηκαν τον εαυτό τους. Ανέσυραν τις βασικές αξίες της ζωής. Και ζουν ευτυχισμένοι, χωρίς να χρειάζονται υλικά αγαθά. Από την άλλη μεριά, στον Μαγγανίτη κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει την πλαστικότητα των βράχων που βουτάνε στο Αιγαίο. Ούτε την αντίστροφη αγριάδα εκείνων που λογχίζουν τον ορίζοντα ψηλά. Και σε αυτό το καριώτικο χωριό όλοι έκαναν ειρήνη με τη φύση. Και άφησαν το χρόνο να κυλά υπέρ τους.

 

Τα αντι-πειρατικά «βραχόσπιτα»

Σπάνιο αρχιτεκτονικό στοιχείο: τα λεγόμενα «αντι-πειρατικά» σπίτια. Δημιουργήθηκαν την εποχή της «αφάνειας», γύρω στα 1700, τότε που οι κάτοικοι ζούσαν με τον φόβο των πειρατικών επιδρομών. Εκμεταλλεύτηκαν τους τεράστιους στρογγυλούς βράχους (τους λεγόμενους λούρους από τους ντόπιους) και τους τείχισαν με πέτρα. Σπίτια χωρίς παράθυρα και χωρίς καμινάδα. Κρυμμένα επιμελώς κάτω από δέντρα. Παραχωμένα κατά το ήμισυ στο έδαφος. Για στέγη τους; Μεγάλες ακατέργαστες πλάκες από σχιστόλιθο.

Ιαματικές πηγές

Τύχη καλή προίκισε την Ικαρία με τον ανεκτίμητο πλούτο των ιαματικών υδάτων. Οκτώ φυσικές θερμοπηγές, που αναβλύζουν σε διάφορα σημεία του νησιού, αναζωογονούν σώμα και πνεύμα. Αφεθείτε στη μοναδικότητα της καριώτικης φύσης και μπορεί να μάθετε το μυστικό της μακροζωίας.

Related posts

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το East Med Yacht Show 2019

Πάσχα στα Ελληνικά Ιόνια Νησιά

Νυμφαίο: Χειμερινές διακοπές με ατμόσφαιρα παραμυθιού