Κοινοποιείστε το άρθρο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κλείδωσε μείωση στο 15% το ποσοστό εξοικονόμησης για όλες τις οικιακές καταναλώσεις

Στην τελική ευθεία της οριστικοποίησης των μέτρων για ρεύμα-φυσικό αέριο

 

Οι τεχνικές παράμετροι για την οριστικοποίηση του “πακέτου” των μέτρων των ενεργειακών επιδοτήσεων που θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο οριστικοποιούνται αυτές τις ημέρες από τα συναρμόδια υπουργεία με στόχο να ανακοινωθούν ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

Η αναζωπύρωση του φαινομένου των ανεξόφλητων οφειλών έχει αρχίσει να δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους παρόχους που κρίνουν αναγκαία την δημιουργία ενεργειακού «Τειρεσία» για να υπάρξει μία άμυνα του κλάδου απέναντι στο φαινόμενο των συνειδητά κακοπληρωτών.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων από κόκκινους καταναλωτές ώστε οι εταιρείες να γνωρίζουν εκ των προτέρων την αξιοπιστία του πελάτη που παίρνουν. «Τώρα είναι ώριμη η αγορά για να προχωρήσουμε στην δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει δεδομένα και στοιχεία λογαριασμών πελατών, η οποία εκτιμούμε ότι μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο εξάμηνο», λέει στέλεχος εταιρείας του κλάδου και τονίζει την ανάγκη να δοθεί στις εταιρείες προκαταβολή τουλάχιστον το 70% των μηναίων επιδοτήσεων στο ρεύμα.

Με την σημερινή πολιτική της κυβέρνησης που οι καταναλωτές μπορούν να αλλάξουν πάροχο αζημίως ακόμη και αν χρωστούν στην εταιρεία από την οποία φεύγουν, το φαινόμενο των χρεών προβλέπεται να  διογκωθεί. Ήδη, οι καθυστερήσεις πληρωμών που ξεπερνούν τις 45 μέρες έχουν φτάσει το 30% με αποτέλεσμα ο κλάδος να στερείται πολύτιμη ρευστότητα.

Αυτοί που σήμερα πληρώνουν τις οφειλές τους είναι οι πελάτες της μέσης τάσης (βιομηχανία, ξενοδοχεία κ.α) γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά.

Καθώς πλησιάζουμε στο χειμώνα που η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα εκτιναχτεί, ο κίνδυνος να μεγαλώσει η ψαλίδα ελλοχεύει. Οι εταιρείες τονίζουν ότι με τις αυξημένες επιδοτήσεις η κατάσταση στην αγορά έχει σταθεροποιηθεί ωστόσο επισημαίνουν ότι οι ανάγκες για κεφάλαια λόγω της εκτίναξης της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας είναι τεράστιες.

Πρόσφατα ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης ανέφερε ότι τον Αύγουστο υπήρξε μέρα που η επιχείρηση  χρειάστηκε να καταβάλλει για margin calls 1 δις. ευρώ μέσα σε μια μέρα, λόγω ανόδου της τιμής στα 1.300 ευρώ, χρήματα που ωστόσο πήρε πίσω όταν έπεσε η τιμή. Χωρίς όμως να υπάρχει η ρευστότητα, οι εταιρείες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο ακραίες απαιτήσεις της αγοράς, για αυτό και ζητούν την παρέμβαση της Κομισιόν για την παροχή κρατικών εγγυήσεων. Τα αντίστοιχα νούμερα σε μικρότερες εταιρείες μπορεί να φτάσουν ημερησίως πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 

Με πληροφοριες ΑΠΕ-ΜΠΕ – newmoney.gr

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο