ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μια «ανάσα» από τα 140 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ελλάδα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μια «ανάσα» από τα 140 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ελλάδα

 

Ηλεκτρικό ρεύμα: Για σήμερα Δευτέρα του Πάσχα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 138,55 ευρώ/MWh, παρά την πρωτοκαθεδρία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα- «Αφθονία» φυσικού αερίου στις αγορές

 

Μια ανάσα από τα 140 ευρώ φτάνει σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα.

 

Ειδικότερα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, διαμορφώνεται για σήμερα 17 Απριλίου στα 138,55 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 15,78% σε σχέση με χθες, Κυριακή του Πάσχα, που βρισκόταν στα 119,67 ευρώ/MWh, όταν και σημείωσε μείωση κατά 4,31% από τα 125,06 ευρώ του Μεγάλου Σαββάτου.

Όσον αφορά τη διακύμανση των τιμών για σήμερα, αποτυπώνει την ανοδική τάση με τη χαμηλότερη στα 120 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 205 ευρώ/MWh και με τις συναλλαγές να καταγράφουν αύξηση κατά 7,96%.

Σε επίπεδο ενεργειακού μίγματος, την πρώτη θέση κατέχουν οι ΑΠΕ, με ποσοστό 37,80% (και 39,09% μαζί με της Κρήτης) έναντι 41,6% που ήταν την Κυριακή του Πάσχα, ενώ ακολουθεί το φυσικό αέριο με ποσοστό 31,21%. Οι εισαγωγές συμμετέχουν στο ενεργειακό μίγμα με ποσοστό 20,48% και έπονται ο λιγνίτης με 4,60% και τα υδροηλεκτρικά με 2,07%.

Η αβεβαιότητα και οι ιδιαιτερότητες

Το συγκεκριμένο επίπεδο τιμών στη χονδρική θεωρείται αποτέλεσμα της έντονης αβεβαιότητας που εξακολουθεί να επικρατεί στη διεθνή και ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής αγοράς που υποδέχεται τις σχετικές διακυμάνσεις με σημαντική «χρονοκαθυστέρηση». Προς τούτο, υπενθυμίζεται ότι το φυσικό αέριο στην Ευρώπη βρίσκεται σε σταθερά καθοδική τροχιά τις τελευταίες μέρες.

Έτσι, με βάση την τελευταία εικόνα, της περασμένης Παρασκευής 14 Απριλίου από στο TTF, οι τιμές για τα συμβόλαια του Μαΐου έκλεισαν στα 41,15 ευρώ/MWh, ενώ για τον Ιούνιο στα 41,49 ευρώ/MWh και για τον Ιούλιο στα 41,96 ευρώ/MWh.

«Αφθονία» φυσικού αερίου

Η κάθοδος των τιμών εξηγείται και από το γεγονός ότι…ο κόσμος κατακλύζεται από φυσικό αέριο, δημιουργώντας υπεραφθονία του καυσίμου τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η σχετική τάση έρχεται έστω προσωρινά να αλλάξει το κλίμα σε σχέση με πέρυσι όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία αναστάτωσε τις ενεργειακές αγορές και η Ευρώπη έσπευσε να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Τώρα, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης γεμίζουν από τη Νότια Κορέα μέχρι την Ισπανία, ως αποτέλεσμα κυρίως του ήπιου χειμώνα και των προσπαθειών για μείωση της κατανάλωσης. Τα δεξαμενόπλοια γεμάτα με υγροποιημένο φυσικό αέριο – ένα μέσο για την αντικατάσταση των χαμένων ροών του ρωσικού αγωγού – τώρα συχνά δυσκολεύονται να βρουν θέση στους τερματικούς σταθμούς, περνώντας εβδομάδες αναμένοντας τη σειρά τους να ξεφορτώσουν.

Η ζήτηση για φυσικό αέριο αυτή την περίοδο συνήθως μειώνεται καθώς τελειώνει η περίοδος θέρμανσης, και δεν έχει αρχίσει ακόμη η θερινή σεζόν που θα αυξήσει τις ανάγκες ψύξης.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια σύντομη υπερβολική προσφορά φυσικού αερίου που θα πρέπει να διατηρήσει την πίεση στις τιμές του LNG τις επόμενες εβδομάδες, ωθώντας και τα σημεία αναφοράς ελαφρώς χαμηλότερα», σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg Intelligence.

 

 

Πηγή  newmoney.gr

Related posts

Πρεμιέρα αύριο για την νέα εξωδικαστική ρύθμιση χρεών και τον νέο πτωχευτικό

Newsroom

Πιερρακάκης για Power Pass: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ

Newsroom

Μεγάλο το πλήγμα για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας – 130.000 Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες αναμένεται θα χαθούν φέτος

Newsroom