ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑμεΑ

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Στον αέρα η δωρεάν μετακίνηση ανέργων, πολυτέκνων και ΑμεΑ

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Στον αέρα η δωρεάν μετακίνηση ανέργων, πολυτέκνων και ΑμεΑ

 

 

‘Ενα από τα προβλήματα εφαρμογής του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι και αυτό της ελεύθερης μετακίνησης των δικαιούχων όπως άνεργοι, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, κ.λπ.

 

Οπως σημειώνει ο ΟΑΣΑ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με τα αρμόδια υπουργεία για τους δικαιούχους ειδικών κατηγοριών. Οι κοινωνικές πολιτικές προς όλους τους δικαιούχους (άνεργοι, ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, κλπ.) συνεχίζονται κανονικά. Ήδη, το 54% των επιβατών ανήκουν σε ομάδα άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θεωρείται πρακτικά αδύνατο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έκδοσης δεκάδων χιλιάδων ηλεκτρονικών καρτών ελευθέρας πρόσβασης για τους δικαιούχους, όπως είναι για παράδειγμα τα Σώματα Ασφαλείας, μέχρι το τέλος του μήνα. Εκτός και αν βρεθεί άλλος τρόπος εισόδου τους στις «έξυπνες» μπάρες, από τη διαβούλευση που συνεχίζεται.

Το πρόβλημα όμως επεκτείνεται και σε πιο επιμέρους διαδικασίες, οι οποίες αν δεν διευθετηθούν δεν μπορεί και πρακτικά να προχωρήσει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ειδικότερα, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργολαβίες που θα συνδέουν τα συστήματα πυρασφάλειας και ελέγχου της Αττικό Μετρό με το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Αν αυτό δεν γίνει, σημαίνει με απλά λόγια πως σε περίπτωση πυρκαγιάς οι επιβάτες θα εγκλωβιστούν στις αποβάθρες.

Αλλο ζήτημα που έχει προκύψει και χρήζει άμεσης επίλυσης είναι η περίπτωση των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Ενώ έχουν εγκατασταθεί τα συγκεκριμένα συστήματα, είναι δύσκολο σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας οι επιβάτες να μπαίνουν μόνο από την πόρτα των οδηγών και ο έλεγχος να γίνεται από τους ίδιους. Συν τοις άλλοις, όσοι πολίτες μετακινούνται κατά αποκλειστικότητα με οχήματα των οδικών συγκοινωνιών, θα πρέπει να μεριμνούν ούτως ώστε να έχουν προμηθευτεί ήδη την ηλεκτρονική κάρτα ή εισιτήριο αφού το σημείο εκτός των σταθμών μέχρι στιγμής είναι μόνο ένα (εκδοτήριο της ΟΣΥ, στην Οθωνος, πλ. Συντάγματος).

Πως λειτουργεί όμως το ηλεκτρονικό εισιτήριο;

Η κάρτα ΑΤΗ.ΕΝΑ CARD είναι μια επαναφορτιζόμενη πλαστική κάρτα στο μέγεθος πιστωτικής, την οποία μπορείτε να φορτίζετε με διαφορετικά προϊόντα κομίστρου, ανάλογα με τις ανάγκες σας και με χρήματα.

Σε ποιούς απευθύνεται η ATH.ENA Card;
Η ATH.ENA Card απευθύνεται :

Σε όλους τους χρήστες των μέσων του ομίλου ΟΑΣΑ
Στους τακτικούς χρήστες των αστικών συγκοινωνιών για να αποθηκεύουν προϊόντα κομίστρου μεγάλης χρονικής διάρκειας (προσωποποιημένη ATH.ENA Card).
Σε όσους δικαιούνται μειωμένη ή δωρεάν μετακίνηση (μόνο προσωποποιημένη ATH.ENA Card).
Σε όποιον επιθυμεί να έχει αποθηκευμένα σε μια ATH.ENA Card εισιτήρια και χρήματα για να μπορεί να χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς οποιαδήποτε στιγμή.

Χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου – Επικυρώστε το ηλεκτρονικό εισιτήριο και μετακινηθείτε

Εφόσον έχετε φορτίσει το ηλεκτρονικό σας εισιτήριο, είτε αυτό είναι το πολλαπλό εισιτήριο, είτε η ATH.ENA Card, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε επικυρώνοντάς το κατά την πρώτη σας διαδρομή, οποτεδήποτε γίνει αυτή

Η ισχύς του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ξεκινά με την πρώτη επικύρωσή του (και όχι με την φόρτιση) και πρέπει να το επικυρώνετε σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα στα οποία θα επιβιβαστείτε κατά την διάρκεια της ισχύος του.

Στα λεωφορεία, τα τρόλλεϋ και στο τραμ το ηλεκτρονικό εισιτήριο επικυρώνεται μόνο κατά την είσοδο στο όχημα στα μπλε επικυρωτικά, ενώ στο μετρό (γραμμές 1,2,3) το ηλεκτρονικό εισιτήριο πρέπει να επικύρωνεται και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τις πύλες των σταθμών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!
Η επικύρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τους σταθμούς πρέπει να γίνεται παρά το γεγονός ότι οι πύλες θα παραμείνουν ανοικτές στην περίοδο της ταυτόχρονης ύπαρξης χάρτινου και ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η επικύρωση στα νέα επικυρωτικά μηχανήματα γίνεται ανέπαφα και μία φορά, περνώντας το πολλαπλό εισιτήριο ή την ATH.ENA Card σε απόσταση λίγων εκατοστών από τον οπτικό αναγνώστη, που είναι τοποθετημένος στο μπλε επικυρωτικό και την πύλη και η θέση του συμβολίζεται με το σχήμα των 4 καμπύλων γραμμών

Αν το πολλαπλό εισιτήριο ή η ATH.ENA Card βρεθούν έγκυρες,

στα μπλε επικυρωτικά ανάβει πράσινο. Αν ανάψει κόκκινο και δυσάρεστος βόμβος, αυτό σημαίνει είτε ότι το κόμιστρο έχει λήξει, είτε δεν είναι κατάλληλο για τη συγκεκριμένη διαδρομή ή το χρηματικό υπόλοιπο δεν επαρκεί.

Στην περίπτωση αυτή ο επιβάτης μετακινείται χωρίς νόμιμο τίτλο μεταφοράς.

οι πύλες ανοίγουν και μπορείτε να περάσετε. Αν δεν ανοίξουν, σημαίνει ότι η χρονική ισχύς του κομίστρου έχει λήξει ή δεν είναι το κατάλληλο για την συγκεκριμένη διαδρομή (π.χ. αεροδρομίου) ή το χρηματικό υπόλοιπο δεν επαρκεί, οπότε ζητάτε την συνδρομή του Υπεύθυνου Σταθμού πιέζοντας το κομβίο που βρίσκεται στην πύλη.

Η οθόνη που υπάρχει και στα μπλε επικυρωτικά μηχανήματα και στις πύλες χρησιμεύει για να μας δίνει και πληροφορίες, όπως:

πόσο είναι το χρονικό υπόλοιπο στο ενεργοποιημένο εισιτήριό μας
πόσα εισιτήρια απομένουν αχρησιμοποίητα από πακέτο εισιτηρίων
πόση είναι η αποθηκευμένη αξία στην κάρτα μας.

Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Για να γίνει κατανοητό πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα σας παρουσιάσουμε μερικά πραδείγματα

Παράδειγμα 1

Έχετε φορτίσει το ηλεκτρονικό εισιτήριό σας (πολλαπλό ή κάρτα) με 5ήμερο εισιτήριο. Ο χρόνος ισχύος ξεκινά την στιγμή που το επικυρώνεται για πρώτη φορά. Μέχρι τη λήξη της χρονικής περιόδου των 5 ημερών, θα πρέπει να το επικυρώνετε κάθε φορά που ανεβαίνετε σε λεωφορείο, τρόλλεϋ, τραμ και κάθε φορά που εισέρχεσθε και εξέρχεσθε από τις πύλες σταθμών του μετρό.

Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ολοκλήρωση και της τελευταίας διαδρομής δεν θα πρέπει να ξεπερνά την διάρκεια των πέντε 24ώρων (5 ημερών).

Αν η τελευταία σας διαδρομή δεν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου, τότε

αν βρίσκεστε στο μετρό, δεν θα μπορέσετε να εξέλθετε από την πύλη
αν βρίσκεστε σε λεωφορείο, τρόλλεϋ ή μετρό και τύχετε σε έλεγχο κομίστρου, τότε θα σας κοπεί πρόστιμο ή θα σας ζητηθεί να επικυρώσετε νέο εισιτήριο

Παράδειγμα 2

Έχετε φορτίσει το ηλεκτρονικό εισιτήριό σας (πολλαπλό ή κάρτα) ένα πακέτο 5 εισιτηρίων €1,40.

Στην πρώτη διαδρομή επικυρώνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριό σας και ξεκινά ο χρόνος των 90 λεπτών για το πρώτο εισιτήριο. Στην διάρκεια των 90 λεπτών κάθε φορά που αλλάζετε συγκοινωνιακό μέσο θα πρέπει να τηρείτε τους κανόνες επικύρωσης του μέσου

Αν η τελευταία σας διαδρομή δεν ολοκληρωθεί στα 90 λεπτά, τότε θα πρέπει με δική σας μέριμνα να επικυρώσετε το δεύτερο από τα πέντε εισιτήρια αν βρίσκεστε σε λεωφορείο τρόλλεϋ ή τραμ. Αν βρίσκεστε στο μετρό, το δεύτερο εισιτήριο θα επικυρωθεί αυτόματα κατά την έξοδό σας από τις πύλες.

Με ποια προϊόντα κομίστρου μπορώ να φορτίσω το πολλαπλό εισιτήριο;

Με το ημερήσιο €4,50
Με το 5ήμερο €9,00
Με το 3ήμερο – τουριστικό €22,00
Με πέντε (5) εισιτήρια του €1,40, συνολικής αξίας €7
Με δέκα συν 1 δώρο (10 + 1) εισιτήρια του €1,40, συνολικής αξίας €14,00
Με τα εισιτήρια αεροδρομίου με λεωφορείο και μετρό, εφόσον η τιμή τους είναι ίση ή μεγαλύτερη των €4,50.

Κατά την αγορά των ομαδικών εισιτηρίων αεροδρομίου Μετρό για 2 και 3 άτομα εκδίδονται 2 και τρία πολλαπλά εισιτήρια, ένα για κάθε άτομο.
Όλοι οι επιβάτες που έχουν επικυρώσει εισιτήρια 2 ή 3 ατόμων Μετρό επιβάλλεται να ταξιδεύουν μαζί. Διαφορετικά κατά τον έλεγχο θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Εφόσον ο κάτοχος του πολλαπλού εισιτηρίου το διατηρεί σε καλή κατάσταση, αυτό μπορεί να επαναφορτίζεται με έναν από τους προαναφερόμενους τύπους κομίστρου κάθε φορά.

Για να δείτε τα σημεία έκδοσης και επαναφόρτισης του πολλαπλού εισιτηρίου, πατήστε εδώ

Related posts

«Μαζί για το παιδί»: Η γραμμή 11525 που βοηθά γονείς και παιδιά

Πανελλήνιος σύνδεσμος πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες: Επιστολή προς Αθ.Πλεύρη  Υπ. Υγείας – Η ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ

Ο ΟΠΕΚΑ δεν κάνει δεκτά τα νέα αιτήματα αναπηρικών παροχών!